Mennyi idő alatt kaphatod meg reálisan a hitelt?

Mennyi idő alatt kaphatod meg reálisan a hitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-20 Frissítve: 2018-05-04
 

A hitelfelvétel mindig egy meghatározott célhoz kötött, ezért nem elhanyagolható kérdés a hitel átfutási ideje. Átfutási idő tekintetében is sokat változott a világ. Sokszor azonos banknál is eltérő lehet egy-egy hitel bírálati ideje. Van, aki 2 hét alatt a pénzhez jut, mások pedig 2 hónapot is várnak. Mitől függ, hogy ki mennyi idő alatt kapja meg a hitelt? Az alábbiakban a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek átfutási idejét tekintjük át átfutási idő tekintetében.

Mi a helyzet személyi kölcsönök esetén?

A hitelek átfutási idejét az határozza meg, hogy ingatlanfedezet bevonása nélküli személyi hitelről, vagy jelzáloghitelről van-e szó.
A személyi kölcsönök átfutási ideje a hitelkérelem benyújtásától a folyósításig körülbelül 3-4 napot, legfeljebb egy hetet vesz igénybe. Amennyiben számlavezető bankunkhoz fordulunk, akár néhány órán belül is a számlánkon lehet a pénz. A munkabér ellenőrzés, KHR lekérdezés ebben az esetben sem elkerülhető. Az aláírt dokumentumok és egyéb szükséges nyomtatványok bankba juttatását követőn ellenőrzik azokat.

Kalkulátorunkból nem csak az átlagos átfutási időről, de a számodra legmegfelelőbb személyi kölcsönről is tájékozódhatsz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Mi újság a lakáshitelekkel?

Ha minden, hiteligényléshez szükséges dokumentumot precízen összeállítottunk, akár két hét alatt is megkaphatjuk a hitelt. Az átlagos átfutási idő azonban egy hónap. Mégis az a tapasztalat, hogy esetenként ennél jóval hosszabb idővel kell számolnunk. A legtöbb esetben a késlekedést az okozhatja, hogy a hiteligénylés dokumentumai nem teljesek, esetleg lemaradt egy aláírás, nem pipáltunk be egy nagyítóval is alig látható rubrikát, stb.

Sokszor teszik fel a kérdést az ügyfelek, hogy ha a lakás lesz a fedezet, miért kell mégis minden körülményt ilyen hosszasan vizsgálni? Fontos tudni, hogy a bank nem gyűjti az ingatlanokat, a célja, hogy az ügyfelei a felvett hitelt pontosan fizessék. Nagyon nehéz vizsgálni a hitelfelvevők jövedelemi helyzetét, azt még inkább, hogy néhány év múlva mennyire lesznek fizető képesek. A hitelbírálat lakáshitel esetén 3-5 napot vesz igénybe, bár igaz, hogy néha hetekig is eltarthat, míg az eredmény megszületik.

Amikor minden szükséges dokumentum, igénylő lap rendelkezésünkre áll, beadjuk a hitelkérelmet a bankba. Ha minden rendben van, a bank befogadja a kérelmünket és már indul is a móka!

Leellenőrzik a munkáltatói igazolást, átböngészik a bankszámlakivonatainkat, lekérdezik a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) az adatainkat, ellenőrzik az okmányainkat.

Itt álljunk meg egy pillanatra! Ha több bankszámlánk is van, melyek között utalni szoktunk, de csak azt a számlakivonatot adtuk be, amelyikre a munkabérünk érkezik, ne csodálkozzunk, ha hiánypótlásként bekérik a másik számlánk hitelesített kivonatait is. Ezzel rögtön napokat is veszíthetünk, hiszen nem mindig elegendő a netbankos felületről kinyomtatott példány. A bank által kiküldött eredeti, vagy a bankfiókban kinyomtatott és hitelesített másolatra lesz szükség.

A személyi feltételek ellenőrzése és az előminősítés után az értékbecslés megrendelése a következő fontos állomás. Az értékbecslők jellemzően 3 munkanapon belül jelentkeznek, bár azoknál a bankoknál, ahol igen kedvező kondíciókkal, minimális induló költséggel vehetünk fel hitelt, némi csúszásra fel kell készülnünk. Hiszen mindenki a legjobbat és a legolcsóbbat keresi. Az ingatlanszakértő által készített értékbecslés ellenőrzés után érkezik vissza a bankba. Összességében elmondható, hogy az értékbecsléssel legalább egy hetünk megy el.

A hitelbírálat és az értékbecslés eredménye alapján következik a végleges döntés. Itt még izgulhatunk egy kicsit, hiszen azt is megnézik, hogy az ingatlan értéke illetve a jövedelmünk elbírja-e a kívánt hitelösszeget. Ráadásul a döntéshozó ismét átnézi az adásvételi szerződést, a hitelkérelmi dokumentációt, a bankszámlánkat, stb. Ez átlagosan egy hét alatt lezajlik. Soha ne felejtsük el azonban, hogy a döntnök az előírtakon túl még egyéb dokumentumokat is bekérhet. Ezeknek a beszerzésével szintén időt veszthetünk!

Ha minden szerződéskötési feltételt teljesítettünk, jöhet a kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása.
Itt plusz 7 nappal számolhatunk, mire aláírhatjuk a szerződést, mivel a Fair banki törvény értelmében az ügylet szereplőinek legalább ennyi idővel a szerződés megkötése előtt át kell venni a szerződéstervezetet, hogy elegendő idejük legyen azt áttanulmányozni.

A kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása után következik a Földhivatalnál történő jelzálogbejegyzés. A jelzálog bejegyzése az illetékes földhivatalnál történik, ami újabb napot vesz igénybe. Ezt követően már a pénzintézeteknél is lekérhető a TAKARNET rendszerből a hitel folyósításához szükséges tulajdoni lap. Nem szabad megfeledkezni a vagyonbiztosítás megkötéséről és bankra történő engedményezéséről sem.

A folyósítás minden feltétel teljesítése után általában 2-5 napon belül megtörténik.

Az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelt szeretnéd megtalálni? Hitelkalkulátorunk segítségével megtalálhatod a megfelelő konstrukciót!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mikor számíthatunk hosszabb átfutási időre?

Hitelkiváltás esetén a visszafizetett hitel Földhivatal által érkeztetett törlési engedély után kerül sor a szabadon felhasználható kölcsönösszeg folyósítására, ezért ez néhány nappal akár 1-2 héttel is meghosszabbíthatja az átfutási időt.

Építési konstrukció esetén szintén növelheti a hitel átfutási idejét az, hogy mennyi időt vesz igénybe a saját erő beépítése. A hitel folyósítására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az önerő beépítésre került. Az így elért készültségi fokot az értékbecslő állapítja meg egy helyszíni szemle során. Ahány szakaszban folyósít a bank, annyiszor kell helyszíni szemlét rendelnünk.

Ugyancsak a hitel átfutási idejét növeli, ha az ingatlanon a hitel felvételekor olyan bejegyzés szerepel, amely elidegenítési és terhelési tilalmat is tartalmaz. Ilyen lehet a lakásépítési kedvezmény, vagy önkormányzati jelzálogjog.

Hogyan gyorsíthatjuk meg a folyamatot? Néhány egyszerű tippel próbálunk segíteni

  • Kérjünk előzetes bírálatot, amennyiben még nincs meg a kiválasztott ingatlan. Ezzel időt nyerünk, hiszen előbb végzi el a bank a személyi feltételek bírálatát, közben pedig van időnk lakást keresni.
  • Szerezzük be a teljeskörű dokumentációs listát
  • Készítsünk házi feladat listát magunknak

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés