Mennyi idő alatt kaphatod meg reálisan a hitelt?

Mennyi idő alatt kaphatod meg reálisan a hitelt?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-20 Frissítve: 2018-05-04
 

A hitelfelvétel mindig egy meghatározott célhoz kötött, ezért nem elhanyagolható kérdés a hitel átfutási ideje. Átfutási idő tekintetében is sokat változott a világ. Sokszor azonos banknál is eltérő lehet egy-egy hitel bírálati ideje. Van, aki 2 hét alatt a pénzhez jut, mások pedig 2 hónapot is várnak. Mitől függ, hogy ki mennyi idő alatt kapja meg a hitelt? Az alábbiakban a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek átfutási idejét tekintjük át átfutási idő tekintetében.

Mi a helyzet személyi kölcsönök esetén?

A hitelek átfutási idejét az határozza meg, hogy ingatlanfedezet bevonása nélküli személyi hitelről, vagy jelzáloghitelről van-e szó.
A személyi kölcsönök átfutási ideje a hitelkérelem benyújtásától a folyósításig körülbelül 3-4 napot, legfeljebb egy hetet vesz igénybe. Amennyiben számlavezető bankunkhoz fordulunk, akár néhány órán belül is a számlánkon lehet a pénz. A munkabér ellenőrzés, KHR lekérdezés ebben az esetben sem elkerülhető. Az aláírt dokumentumok és egyéb szükséges nyomtatványok bankba juttatását követőn ellenőrzik azokat.

Kalkulátorunkból nem csak az átlagos átfutási időről, de a számodra legmegfelelőbb személyi kölcsönről is tájékozódhatsz.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Mi újság a lakáshitelekkel?

Ha minden, hiteligényléshez szükséges dokumentumot precízen összeállítottunk, akár két hét alatt is megkaphatjuk a hitelt. Az átlagos átfutási idő azonban egy hónap. Mégis az a tapasztalat, hogy esetenként ennél jóval hosszabb idővel kell számolnunk. A legtöbb esetben a késlekedést az okozhatja, hogy a hiteligénylés dokumentumai nem teljesek, esetleg lemaradt egy aláírás, nem pipáltunk be egy nagyítóval is alig látható rubrikát, stb.

Sokszor teszik fel a kérdést az ügyfelek, hogy ha a lakás lesz a fedezet, miért kell mégis minden körülményt ilyen hosszasan vizsgálni? Fontos tudni, hogy a bank nem gyűjti az ingatlanokat, a célja, hogy az ügyfelei a felvett hitelt pontosan fizessék. Nagyon nehéz vizsgálni a hitelfelvevők jövedelemi helyzetét, azt még inkább, hogy néhány év múlva mennyire lesznek fizető képesek. A hitelbírálat lakáshitel esetén 3-5 napot vesz igénybe, bár igaz, hogy néha hetekig is eltarthat, míg az eredmény megszületik.

Amikor minden szükséges dokumentum, igénylő lap rendelkezésünkre áll, beadjuk a hitelkérelmet a bankba. Ha minden rendben van, a bank befogadja a kérelmünket és már indul is a móka!

Leellenőrzik a munkáltatói igazolást, átböngészik a bankszámlakivonatainkat, lekérdezik a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) az adatainkat, ellenőrzik az okmányainkat.

Itt álljunk meg egy pillanatra! Ha több bankszámlánk is van, melyek között utalni szoktunk, de csak azt a számlakivonatot adtuk be, amelyikre a munkabérünk érkezik, ne csodálkozzunk, ha hiánypótlásként bekérik a másik számlánk hitelesített kivonatait is. Ezzel rögtön napokat is veszíthetünk, hiszen nem mindig elegendő a netbankos felületről kinyomtatott példány. A bank által kiküldött eredeti, vagy a bankfiókban kinyomtatott és hitelesített másolatra lesz szükség.

A személyi feltételek ellenőrzése és az előminősítés után az értékbecslés megrendelése a következő fontos állomás. Az értékbecslők jellemzően 3 munkanapon belül jelentkeznek, bár azoknál a bankoknál, ahol igen kedvező kondíciókkal, minimális induló költséggel vehetünk fel hitelt, némi csúszásra fel kell készülnünk. Hiszen mindenki a legjobbat és a legolcsóbbat keresi. Az ingatlanszakértő által készített értékbecslés ellenőrzés után érkezik vissza a bankba. Összességében elmondható, hogy az értékbecsléssel legalább egy hetünk megy el.

A hitelbírálat és az értékbecslés eredménye alapján következik a végleges döntés. Itt még izgulhatunk egy kicsit, hiszen azt is megnézik, hogy az ingatlan értéke illetve a jövedelmünk elbírja-e a kívánt hitelösszeget. Ráadásul a döntéshozó ismét átnézi az adásvételi szerződést, a hitelkérelmi dokumentációt, a bankszámlánkat, stb. Ez átlagosan egy hét alatt lezajlik. Soha ne felejtsük el azonban, hogy a döntnök az előírtakon túl még egyéb dokumentumokat is bekérhet. Ezeknek a beszerzésével szintén időt veszthetünk!

Ha minden szerződéskötési feltételt teljesítettünk, jöhet a kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása.
Itt plusz 7 nappal számolhatunk, mire aláírhatjuk a szerződést, mivel a Fair banki törvény értelmében az ügylet szereplőinek legalább ennyi idővel a szerződés megkötése előtt át kell venni a szerződéstervezetet, hogy elegendő idejük legyen azt áttanulmányozni.

A kölcsönszerződés és a közjegyzői okirat aláírása után következik a Földhivatalnál történő jelzálogbejegyzés. A jelzálog bejegyzése az illetékes földhivatalnál történik, ami újabb napot vesz igénybe. Ezt követően már a pénzintézeteknél is lekérhető a TAKARNET rendszerből a hitel folyósításához szükséges tulajdoni lap. Nem szabad megfeledkezni a vagyonbiztosítás megkötéséről és bankra történő engedményezéséről sem.

A folyósítás minden feltétel teljesítése után általában 2-5 napon belül megtörténik.

Az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelt szeretnéd megtalálni? Hitelkalkulátorunk segítségével megtalálhatod a megfelelő konstrukciót!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mikor számíthatunk hosszabb átfutási időre?

Hitelkiváltás esetén a visszafizetett hitel Földhivatal által érkeztetett törlési engedély után kerül sor a szabadon felhasználható kölcsönösszeg folyósítására, ezért ez néhány nappal akár 1-2 héttel is meghosszabbíthatja az átfutási időt.

Építési konstrukció esetén szintén növelheti a hitel átfutási idejét az, hogy mennyi időt vesz igénybe a saját erő beépítése. A hitel folyósítására ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az önerő beépítésre került. Az így elért készültségi fokot az értékbecslő állapítja meg egy helyszíni szemle során. Ahány szakaszban folyósít a bank, annyiszor kell helyszíni szemlét rendelnünk.

Ugyancsak a hitel átfutási idejét növeli, ha az ingatlanon a hitel felvételekor olyan bejegyzés szerepel, amely elidegenítési és terhelési tilalmat is tartalmaz. Ilyen lehet a lakásépítési kedvezmény, vagy önkormányzati jelzálogjog.

Hogyan gyorsíthatjuk meg a folyamatot? Néhány egyszerű tippel próbálunk segíteni

  • Kérjünk előzetes bírálatot, amennyiben még nincs meg a kiválasztott ingatlan. Ezzel időt nyerünk, hiszen előbb végzi el a bank a személyi feltételek bírálatát, közben pedig van időnk lakást keresni.
  • Szerezzük be a teljeskörű dokumentációs listát
  • Készítsünk házi feladat listát magunknak

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés