Mennyi lakáshitelre elég az átlagbér Magyarországon?

Mennyi lakáshitelre elég az átlagbér Magyarországon?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-02
 

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 246 800 forint volt áprilisban Magyarországon, ezzel 9,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakéhoz képest. De mire elég jelenleg ez a jövedelem?

A nettó átlagkereset áprilisban kedvezmények nélkül 246 800 forint, míg kedvezményekkel 254 300 forint volt áprilisban Magyarországon. Az emelkedés az utóbbi időszakban töretlen, 2017 novembere óta 14,9%-ot növekedett a kedvezmény nélküli átlagkereset.

De mire elég ez a bér, ha lakást szeretnénk vásárolni? Az ingatlanok ára is folyamatosan emelkedett: a Duna House Barométer szerint 2017 novemberéhez képest 39,41%-kal nőtt egy átlagos pesti tégla lakás négyzetméterára. Jól látható, hogy ezt az emelkedést eléggé nehéz lenne a bérek, illetve megtakarításaink emelkedésével kompenzálni.

Emiatt még lényegesebb lehet az, hogy mennyi lakáshitelt tudunk felvenni, ennek meghatározásánál pedig az egyik legfontosabb szempont az igazolható, a bank számára elfogadható nettó jövedelmünk nagysága. A Magyar Nemzeti Bank rendeletben szabályozza, hogy jövedelmünknek maximum hány százalékát teheti ki a törlesztőrészlet. A Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számításánál ráadásul figyelembe kell venni a már meglévő hiteleink kiadásait is, sőt meglévő hitelkereteink 5%-át is függetlenül attól, hogy mennyit költöttünk el belőle ténylegesen.

A maximális törlesztőrészlet meghatározásakor jelzáloghitelnél lényeges a kamatperiódus hossza is. (A kamatperiódus az az időszak amelyen belül hitelünk kamata és törlesztőrészlete változatlan.) Minél hosszabb ideig fix a kamat, annál nagyobb törlesztőrészlet vállalható be. Felfoghatjuk úgy is, hogy a nagyobb biztonságért cserébe a jövedelmünk nagyobb részét költhetjük el hitelek törlesztésére.

A jövedelmünk nagysága mellett nagyon fontos lehet az is, hogy bevételeink milyen forrásból származnak. Az egyes bankok a különböző jövedelmeket eltérő módon fogadják el. Egy KATA-s vállalkozás bevételeit például igen eltérően kezelhetik a bankok. Vannak olyan bankok, amelyek a GYES, GYED, GYET jövedelmet csak korlátozottan fogadják el, míg mások a teljes összeggel számolnak velük a JTM során. Szakértőnk tud segíteni eligazodni ebben az útvesztőben. Vele könnyebben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő hitelkonstrukciót.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi hitelt kaphatunk?

A Bankmonitor Mennyi Lakáshitelt Kaphatok Kalkulátorának segítségével meg tudjuk nézni pár személyes és jövedelmi adat megadását követően, hogy mekkora lakáshitelre lennénk jogosultak. Ráadásul nem egyetlen választ jelenít meg a program, hanem különböző kamatperiódus és futamidő variációkra is kiszámolja az igényelhető összeget, sőt tájékoztatást nyújt arról is, hogy mik az esetleges előnyei és hátrányai az egyes változatoknak. A regisztrációt követően pedig megtudható a maximális hitelösszeghez kapcsolódó törlesztőrészlet, kamat, THM és a teljes visszafizetendő összeg egyaránt.

Példa: Válasszuk ki a 20 éves futamidőt, ezen időtávra a maximálisan adható hitelösszeg 19,6 millió forint, ami 10 éves kamatperiódus esetében érhető el. A Bankmonitor Kalkulátora alapján ezen konstrukció kamata 4,39%, a teljes visszafizetendő összeg pedig közel 29,5 millió forint lenne.

Ha 30 százalékos minimális önerő elvárást feltételezünk, akkor ezzel hitellel megvásárolható lehetne egy 28 millió forintos ingatlan, melyhez 8,4 millió forint önerőre lenne szükség. A Duna House Barométer júniusi kiadványa alapján ez megfelelhet egy átlagos 55 négyzetméteres pesti lakás vételárának.

Amennyiben Családi Otthonteremtési Kedvezményre (CSOK) is jogosult lennél, akkor az részben önerőként is szolgálhat számodra, ráadásul jogosult lehetsz a 3 százalékos kedvezményes CSOK hitelre is. A Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátora meg tudja mutatni számodra azt is, hogy a kedvezményes hitellel számolva  mekkora összeg felvételére lennél jogosult.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés