Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-19
 

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől.

Mi változik?

Korábban lakáshitel felvétele esetén az igazolt jövedelmünk 50%-ig vállalhattunk hitel törlesztést (pl. 300 ezer Ft jövedelemmel csak akkora hitelt vehettünk fel, hogy annak törlesztőrészlete ne haladja meg a 150 ezer Ft-ot).

Októbertől mindez csak abban az esetben lesz igaz, ha legalább 10 évre rögzített kamatozással (másként fogalmazva: kamatperiódussal) rendelkező hitelt veszünk fel. Ha változó kamatozású hitelt választunk, akkor csak jövedelmünk 25 százalékáig terjedhet a törlesztés. Ha 5 éves kamatperiódust választunk, akkor 35%. Korábbi írásunk a témában: Minden egy helyen a lakáshitel felvétel változásáról!

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi a felvehető hitel?

Írásunk végén egy egészen komplex táblázatban mutatjuk meg a felvehető hitel maximumát különböző jövedelemszinteknél. Előtte azonban két konkrét példán keresztül kicsit részletesebben ábrázoljuk a lehetőségeket.

A) hitelfelvétel 200 ezer Ft igazolt jövedelemmel

Néhány alapvető ismeret előzetesen:

  • minél hosszabb ideig rögzített a hitel kamatszintje (minél hosszabb a kamatperiódusa) annál magasabb lesz a fizetendő kamat (egy változó kamatozású lakáshitelt ma 2,7-2,8% kamattal is felvehetünk, míg egy 10 éves kamatperiódusú hitelnél 4,6%-5% között lesz a jellemző kamatszint)
  • ha növeljük a hitel futamidejét, akkor csökken a havi törlesztőrészlet (ennek fejében azonban vállaljuk, hogy összességében többet fogunk a banknak visszafizetni, mivel hosszabb ideig kamatozik a felvett pénz)

Az alábbiakban 15, 20 és 25 éves futamidőre mutatjuk be a 200 ezer Ft igazolt jövedelemmel elérhető lakáshitelt. A legkisebb összeget (7,3 millió Ft-ot) 15 éves futamidőre, változó kamatozás mellett fogjuk megkapni. A legnagyobb összeget (17,4 millió Ft) 25 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus kombinációjával. Fontos megjegyezni, hogy a lakáshitelek átlagos futamideje 15 és 20 év között található. A 20 évnél hosszabb futamidőt nagyon alaposan érdemes átgondolni, hiszen időben rendkívül hosszú kötelezettséget jelent a család számára!

A 20 éves kamatperiódus esetén azért csökken a felvehető hitel maximuma, mert a kamatszint magasabb, mint a 10 éves kamatperiódus esetében (és a törlesztőrészlet aránya a jövedelemmel szemben nem lehet nagyobb, mint a 10 éves kamatperiódus esetében, azaz szintén max. 50%). Használjátok a lakáshitel kalkulátorunkat!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

B) hitelfelvétel 500 ezer Ft igazolt jövedelemmel

500 ezer Ft-os jövedelemnél a havi hiteltörlesztés maximuma magasabb lehet: változó kamatozás esetén 25% helyett 30%, 10 éves kamatperiódusnál pedig 35% helyett 40% (részletek az írás elején található táblázatban).

A „legkisebb” összeget (22 millió Ft-ot) 15 éves futamidőre, változó kamatozás mellett fogjuk megkapni. A legnagyobb összeget (52 millió Ft) 25 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus kombinációjával.

C) hitelfelvétel különböző jövedelemszinteknél

 Az alábbi táblázatban:

  • jövedelem
  • futamidő
  • kamatperiódus

függvényében mindenki kikeresheti a saját magára vonatkozó hitelösszegeket. Fontos megjegyezni, hogy a hitelbírálatnál figyelembe fogják venni a hiteligénylő korát, a jövedelem forrását, a családi állapotot, a korábbi hitelmúltat, az ingatlan elhelyezkedését és független értékbecslését is. A lentiekben meghatározott maximum hitelértékek átlagos, vagy átlag feletti hitelminősítésnél érhetők el.

Ide kattintva nézheted meg nagyban a fenti táblázatot!

Részletes egyéni kalkulációkat a Bankmonitor komplex lakáshitel kalkulátorával tudtok elvégezni. Itt pedig megnézhetitek a többi kalkulátorunkat:

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés