Mennyi pénzed gyűlt össze, ha félretetted az átlagbér 10%-át?

Mennyi pénzed gyűlt össze, ha félretetted az átlagbér 10%-át?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-24 Frissítve: 2024-06-28
 

Közzétette az áprilisi béradatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek apropóján a Bankmonitor kiszámolta, hogy mennyi pénz van most a számláján annak, aki 3 éve minden hónapban félreteszi az átlagbér 10%-át.

Pénteken megjelentek a friss béradatok: a KSH statisztikái szerint 2024. áprilisban bruttó 645 ezer forint volt a nemzetgazdasági átlagkereset, míg a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 444 ezer forintra rúgott. Természetesen az egyes ágazatok között nagy eltérések vannak, bizonyos területeken már bruttó 1 millió forint fölött jár az átlagbér.

A mediánbér, azaz a kereseti „tornasorban” középen álló munkavállaló bére bruttó 516 ezer forint volt idén áprilisban, ami a kedvezmények figyelembevételével nettó 358 ezer forintnak felelt meg.

Melyik ágazatokban lehet a legjobban keresni?

A KSH nem csupán a nemzetgazdaság egészére, hanem ennél részletesebb bontásban is kiszámítja és közzéteszi az átlagkereseti adatokat. Nem meglepő módon idén is a pénzügyi és az informatikai szektor hasít a legjobban, a dolgozók átlagos bruttó bére ezekben az ágazatokban a havi 1 millió forintot is meghaladja. A dobogó harmadik fokára a 2024. első negyedévi adatok alapján a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat került fel, ahol csaknem havi 900 ezer forint a bruttó átlagbér.

Havi bruttó átlagkereset 2024. 1. negyedévében, nemzetgazdasági áganként (ezer Ft)

A legalacsonyabb bérek a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, illetve a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat ágazatokban mutatkoztak, itt rendre 406 ezer forint és 459 ezer forint volt az idei első negyedévi bruttó átlagkereset. Ugyanakkor ezeket a számokat érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen sok esetben szürke foglalkoztatás lehet a háttérben. (Például hivatalosan csak a minimálbérre jelentik be a munkavállalókat, de valójában annál magasabb fizetést kapnak, részben adózatlanul.)

Hirdetés

Hirdetés

Három év alatt 52%-ot nőtt a nettó átlagbér – legalábbis hivatalosan

A KSH adataira alapozva több évre visszamenőleg is felrajzolhatjuk a havi átlagkereset változását. Az alábbi ábrán látható, hogy 2021. év elejétől 2024. áprilisig miként változott a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset.

A kedvezmények nélkül számított nemzetgazdasági nettó átlagkereset (ezer Ft)

Az első négy hónap alapján idén is a korábbi évekhez hasonló bérdinamika rajzolódik ki: januárban és februárban némileg alacsonyabb volt a nettó átlagbér, mint az előző év novemberében és decemberében. Ennek magyarázatát az év végére időzített egyszeri kifizetések (bónuszok, prémiumok) adják. A következő nagyobb béremelkedés idén is márciusban történt, ugyancsak szokványos módon.

Az első negyedévek adatait összevetve igen jelentős béremelkedés mutatkozik a KSH adataiban. 2021-ben még 271 300 forint, 2024-ben pedig már 414 300 forint volt a nettó átlagbér, ami 3 év leforgása alatt 52%-os növekedésnek felel meg.

Jó tudni
A KSH által közölt, munkaerőpiaci adatokra alapozó bérstatisztikák megbízhatósága hosszú ideje komoly szakmai vita tárgyát képezi. A témával foglalkozó közgazdászok rámutatnak, hogy a más módszertannal – a nemzeti számlák alapján – számított béradatok sokkal kisebb keresetnövekedést jeleznek. A kétféle módszertan eltérő eredménye önmagában normális, azonban Magyarországon kiugróan nagy a két bérdinamika közti különbség, ami megkérdőjelezi az adatsorok valószerűségét.

Mennyi pénzed gyűlt össze, ha befektetted az átlagbér 10%-át?

A Bankmonitor azt is kiszámolta, hogy mennyi pénzt lehetett felhalmozni abban az esetben, ha valaki 3 éven keresztül minden hónapban félretette a nettó átlagkereset 10%-át. A vizsgálathoz a 2021. májustól 2024. áprilisig tartó 36 hónapot vettük figyelembe.

Feltételezzük, hogy a megtakarító ebben az időszakban adókedvezményre nem volt jogosult, mindvégig az átlagbért vitte haza, és minden hónapban Magyar Állampapír Pluszba fektette a fizetése egytized részét. A konkrét számokat illetően ezt azt takarja, hogy 2021. májusban még csak 28 400 forintot tett félre, míg 2024. áprilisában már 43 400 forint megtakarítása képződött.

Hősünk a vizsgált időszakban összesen 1,267 millió forintért – havonta átlagosan 35 200 forintért – vásárolt állampapírt, és mivel mindezt a Magyar Államkincstárnál vezetett számláján tette, semmilyen költség nem terhelte a megtakarítását. Kiszámítható, hogy a 3 éves időszak végére az állampapírjai összesen 76 ezer forint kamatot termeltek meg, így végül 1,344 millió forintra nőtt a számlája egyenlege.

Igaz, még jobban járhatott volna akkor, ha nem tart ki minden körülmények között az időközben versenyképtelenné váló MÁP Plusz mellett. Emlékezzünk, hogy 2022. őszén bevezették az évi 10% feletti hozamot biztosító Bónusz és Prémium Magyar Állampapírokat, utóbbival pedig 2023. tavasza és 2024. tavasza között már 16% körüli kamatokat lehetett megszerezni. Tekintve, hogy a Magyar Állampapír Plusz 0,5%-os tőkeveszteség árán bármikor eladható, így racionális döntés volt „átülni” a kedvezőbb kamatozású kötvényekbe, amit a megtakarítók jellemzően meg is tettek.

Ötlet
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legmegfelelőbb befektetéseket!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés