Mennyibe kerül ma egy hitelfelvétel?

Mennyibe kerül ma egy hitelfelvétel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-17 Frissítve: 2018-05-04
 

Hitelt felvenni igen komoly döntés. Nem csak arra kell figyelnünk hogyan alakul majd a havi törlesztőnk, de bizony az sem mindegy, hogy mennyi az induló költségünk. Ugye senkinek nem közömbös, hogy 30 ezret, vagy 300 ezret kell előhúzni a zsebből induláskor. Az alábbi írásunkból arról számolunk be, hogy milyen költségekkel számolhatunk a hitelfelvétel kapcsán.

Ingatlanfedezettel felvett hitel költségei

Jelzáloghitel felvétele során lényeges járulékos költséggel kell számolni, melyek jellemzően az alábbiak:

  • Tulajdoni lap, térképmásolat
  • Értékbecslés
  • Folyósítási jutalék
  • Közjegyzői okiratba foglalás
  • Földhivatali költségek

Nézzük ezeket részleteiben!

Tulajdoni lap, térképmásolat

Ahhoz, hogy jelzáloghitelt igényeljünk, először is a fedezetül felajánlott ingatlant ellenőrzik a tulajdoni lap alapján, melynek földhivatali költsége 6 250 Ft, továbbá, családi ház esetében térképmásolatot is kér tőlünk a bank, melynek díja: 3 000 Ft. A bankok a Takarnet rendszer segítségével le tudják kérni mind a tulajdoni lapot, mind a térképmásolatot, így ezért a szolgáltatásért 2-3 ezer forinttal kevesebbet kell fizetnünk és nem utolsó sorban nem kell sorban állnunk a földhivatalban.

Amennyiben jelzáloghitelt vennél fel, de nem tudod hogyan fogj hozzá, elképzelésed sincs milyen költségekkel kell számolnod, kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Értékbecslés 

Bármilyen jelzáloghitelt is veszünk fel, legyen annak célja lakásvásárlás, szabadfelhasználás, hitelkiváltás, vagy adósságrendezés, a bank minden esetben értékbecslést készíttet. Az értékbecslést a választott pénzintézet rendeli meg számunkra, a vele szerződésben álló értékbecslő cégtől. Néhány banknak van erre külön független vagyonértékelő csapata.

Egy üres építési telek értékbecslését már 18.750 forinttól elvégzik. Társasházi lakás esetén az értékbecslés díja általában 27.940 és 31.750 forint közé tehető, azonban szélsőséges esetben akár 90 000 forintba is kerülhet! Vannak bankok, ahol nem különböztetik meg az ingatlan típusát az értékbecslésnél és mindegyik fajtára azonos díjat számítanak.

Ahol a hiteltermékbe az induló költségek eleve be vannak építve, ott természetesen meg sem kell fizetni az értékbecslést, illetve a legtöbb jelzáloghitelt folyósító bank sokszor hirdet olyan akciót, melynek keretében az értékbecslés díját ki se kell fizetni, vagy ha a hitelfelvételünk sikeres az értékbecslés díját visszatérítik. Ám ez utóbbi esetben pár hétig meg kell finanszíroznunk az értékbecslési díj költségét.

Szerződéskötési díj, folyósítási jutalék

Miután jóváhagyták a hitelkérelmünket, sor kerülhet a kölcsönszerződés aláírására, majd a folyósításra. A kölcsön folyósításának feltétele a kölcsönszerződés létrejötte illetve hatálybalépése, a kölcsön biztosítékául szolgáló ingatlanra történő jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése. Ezen felül igazolnunk kell a vagyonbiztosítás meglétét és az adott bankra történt engedményezését.

A folyósítási jutalék díja bankonként eltérő. Általában a felvett hitelösszeg 0% – 2 %-a , melyet vagy be kell kifizetnünk, vagy  szabad felhasználású hitelek esetén levonják a jóváhagyott hitelösszegből, vagy lakásvásárlási célú hitelnél ennyivel több hitelt kapunk. Ennek gyakorlata bankonként eltérő, de szerencsére több esetben a folyósító bank olyan akciót kínál részünkre, melynél fenti díjat meg sem kell fizetni.

Közjegyzői díj

A közjegyzői díjat csak abban az esetben kell megfizetnünk, ha a hitelkérelmünk pozitív elbírálásban részesült és sor kerül a szerződéskötésre. A bankban aláírásra kerül a hitelszerződés és a jelzálogszerződés, majd egy közjegyző okiratba foglalja ezt. Ennek lebonyolítása bankonként változó lehet. Vannak olyan bankok, ahol el se kell mennünk a közjegyzőhöz, mert ő jön a bankfiókba.

A közjegyzői okiratba foglalás díját a hitel összege, a szerződés típusa, a szerződés oldalszáma és a készített példányok száma is befolyásolja. Egy 10 millió forintos hitel esetén 70 ezer forint körüli közjegyzői díjra számíthatunk.

Földhivatali díj

Végezetül, ha mindennel megvagyunk, be kell jegyeztetnünk a hitelt folyósító bankunk jelzálogjogát az ingatlanunkra. Ezt az illetékes földhivatalnál kell intézni, egységes díjszabása van, ami jelenleg 12.600 Ft/ ingatlan. Nem minden hitelügylet kapcsán, de felmerülhetnek egyéb költségek is.

Szakaszos folyósítású építési hitelek esetén például minden részfolyósítás előtt műszaki szakértő ellenőrzi az építkezés készültségi fokát, amiért minden alkalommal díjat számít fel a bank. Ennek díja alkalmanként pár tízezer forint.

Hitelkiváltás esetén hivatalos igazolást kell kérni a kiváltandó hitelt folyósító banktól, amely a fennálló tartozásunkat tartalmazza. Az igazolásért általában szintén fizetni kell, továbbá a hitelkiváltásnak szintén van költsége az előző bank felé (végtörlesztési díj).

Ugyan nem a hitelfelvétellel járó költség, de lakásvásárlás esetén számolni kell az adásvételi szerződés elkészítéséért fizetendő ügyvédi díjjal (általában a vételára 0,5 – 1%-a), a tulajdonjog bejegyzésért fizetendő földhivatali illetékkel (6 600 Ft), illetve a lakásszerzési illetékkel.

Ez utóbbira mindenképpen érdemes tartalékolnunk, mert akár milliós tétel is lehet!

Ezek a költségek a hitelfelvétel folyamán válnak esedékessé, melyet az adósnak vagy készpénzben kell megfizetni, vagy valamilyen formában beépítik a hitelkonstrukcióba. Egy lehetséges variáció, amikor a folyósítási jutalékot a folyósított összegből vonja le a bank, amennyiben ezt kérjük. Egy másik lehetőség, amikor a járulékos költségek egy része beépíthető a hitelbe, azaz ennyivel több kölcsönt veszünk fel. És létezik olyan ajánlat is, amikor a bank eleve úgy alakítja ki a terméket, hogy néhány díjat nem kell megfizetnünk. Persze ezeknek a termékeknek a kamata magasabb, mint amelyeknél az induló díjak minket terhelnek.

Kedvezmények

Ami a banki költségeket illeti, jelenetős összeget takaríthatunk meg, ha kihasználjuk a pénzintézetek által meghirdetett díjelengedési akciókat, melyek keretében a járulékos költségek egy részét meg sem kell fizetni, vagy ha igen, akkor azt utólag, folyósítást követően visszatéríti a bank.

Nézzük, hogyan alakulnak induló költségeink egy 10M forintos lakásvásárlási hitel esetében!

Lakáshitel kalkulátorunk 33 hitelterméket adott ki a megadott paraméterek alapján.Ahogy az az eredményekből is kitűnik, alaposan körül kell nézni a hitelpalettán, mert súlyos tízezrekbe kerülhet egy rossz döntés. Ezért alaposan gondoljuk végig lehetőségeinket, mielőtt hitelt veszünk fel!

Keress lakáshiteleink között: otp vagy fundamenta lakáshitel? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés