Mennyibe kerül most 2, 5 és 12 millió Ft hitel ingatlanfedezet nélkül?

Mennyibe kerül most 2, 5 és 12 millió Ft hitel ingatlanfedezet nélkül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-09
 

Miközben a lakáshitelpiac földbe állt 2023-ban, valamint a CSOK támogatás, a CSOK hitel és a Babaváró támogatás iránt is mérsékelt az érdeklődés, a személyi hitelek továbbra is kapósak. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy ki, milyen feltételekkel és kamattal juthat most szabad célú, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönhöz.

A személyi kölcsönök három legfontosabb előnye az átfutási idő rövidsége, a szabad felhasználás, valamint az, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre. A rövid átfutási idő azt jelenti, hogy saját számlevezető bankunknál akár egy órán belül megtörténhet a hitelbírálat, de ha más bankot választunk, pozitív döntés esetén átlagosan 5-6 munkanap alatt akkor is megérkezhet a pénz a számlánkra.

A saját bank alapvetően jó megoldásnak is tűnhet, ám egyáltalán nem biztos, hogy a számlevezetőnknél hitelképesek leszünk, ahogy arra sincs garancia, hogy a piacon elérhető legkedvezőbb kamatot kapjuk. Az utóbbi kifejezetten húsbavágó lehet, hiszen egy 5 millió forintos hitelnél akár havi 20 ezer forint is lehet a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat között.

Jó tudni
Hacsak nem órák alatt van szükség pénzre, mindenképpen érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat. Felgyorsítja a dolgot, ha erre egy bankfüggetlen hitelkalkulátort (például a Bankmonitor személyi kölcsön keresőjét) használunk, ami hitelcél, kölcsönösszeg, a futamidő és igazolt nettó jövedelem alapján sorba állítja a hitelajánlatokat, így alaposan leszűkíthető a szóba jöhető hitelintézetek köre.

Hirdetés

Hirdetés

Kik kaphatnak most személyi kölcsönt?

Bár 18 éves kortól már lehet alkoholt és cigarettát vásárolni, autót vezetni, a hitelképességhez a nagykorúság nem minden esetben elegendő. A Bankmonitor által megvizsgált bankok 18-23 éves kortól hiteleznek, vagyis a fiatalok számára már eleve csak egy szűkebb kör érhető el.

Az sem mindegy, hogy a leendő adós milyen típusú jövedelemmel rendelkezik. A készpénzben kapott munkabér például a legtöbb esetben kizáró ok, ami miatt több százezer honfitársunk lehetőségei erősen leszűkülnek. Ugyanakkor van bank, amelyiknél ez csont nélkül átmegy, máshol csak a vállalkozóktól fogadják el, de olyan is akad, ahol kizárólag akkor működik a dolog, ha a munkáltatói igazoláson szereplő munkaviszony ideje lefedi a bemutatott NAV jövedelemigazolás időszakát.

A kölcsönzött munkaerő helyzete sem egyértelmű, mert őket a bankok vagy nem hitelezik, vagy ha igen, náluk szigorúbb a hitelbírálat. A külföldi jövedelmek kezelése sem egységes a bankoknál, pedig ezek jellemzően magasabbak a magyarországiaknál: van, ahol csak bizonyos országok esetében fogadják el, míg mások egyszerűen kikosarazzák az ilyen igénylőket.

Mennyi személyi hitelt kaphatunk?

Szabad felhasználásra maximálisan 7-12 millió forint személyi kölcsönt adnak az egyes bankok, ezért 7 millió forint felett már ezzel is számolni kell a finanszírozó kiválasztásakor. Az adott banknál elérhető maximális összeg persze nem jelenti azt, hogy azt automatikusan meg is kapja valaki. Itt a nettó igazolt jövedelem nagysága a meghatározó, hiszen a JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szabály alapján 600 ezer forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék.

Azzal is számolni kell azonban, hogy a bankok minden esetben kalkulálnak valamekkora megélhetési költséggel, amivel előbb csökkentik a nettó jövedelmet, és ezt követően kalkulálnak csak JTM-et. Mivel az egyes bankok által alkalmazott megélhetési költség különböző, ráadásul nem is publikus, valamikor több banknál is próbálkozni kell, vagy olyan hitelszakértőn keresztül igényelni a kölcsönt, aki jól ismeri a bankok gyakorlatát. Ez utóbbival egy sor felesleges kört megspórolhatunk magunknak.

Mennyibe kerülnek most a személyi kölcsönök?

A személyi kölcsönök kamata egyrészt függ a választott banktól, azok ugyanis eltérő árpolitikát alkalmaznak. (Hasonlóan az üzletekhez vagy más szolgáltatókhoz.) Ugyanannál a banknál sem azonos azonban feltétlenül a kamat, mert az függhet a hitelösszegtől és az igazolt jövedelemtől is. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a hitelösszeg és az igazolt, bankhoz érkeztetett jövedelem, annál jobb kondíciókat érhet el az adós.

Ahogy a Bankmonitor gyűjtéséből is kiderül, míg egy 2 millió forintos, 300 ezer forint nettó jövedelemmel igényelt szabad célú személyi kölcsön THM-e (teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza) 15,27-25,70% között van a vizsgált bankoknál, 12 millió forint hitelt 1 millió forint jövedelemmel már 13,48-14,93%-os hiteldíjmutatóval kaphatunk meg.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés