Mennyibe kerül most 2, 5 és 12 millió Ft hitel ingatlanfedezet nélkül?

Mennyibe kerül most 2, 5 és 12 millió Ft hitel ingatlanfedezet nélkül?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-09
 

Miközben a lakáshitelpiac földbe állt 2023-ban, valamint a CSOK támogatás, a CSOK hitel és a Babaváró támogatás iránt is mérsékelt az érdeklődés, a személyi hitelek továbbra is kapósak. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy ki, milyen feltételekkel és kamattal juthat most szabad célú, ingatlanfedezet nélkül igényelhető kölcsönhöz.

A személyi kölcsönök három legfontosabb előnye az átfutási idő rövidsége, a szabad felhasználás, valamint az, hogy az igényléshez nincs szükség ingatlanfedezetre. A rövid átfutási idő azt jelenti, hogy saját számlevezető bankunknál akár egy órán belül megtörténhet a hitelbírálat, de ha más bankot választunk, pozitív döntés esetén átlagosan 5-6 munkanap alatt akkor is megérkezhet a pénz a számlánkra.

A saját bank alapvetően jó megoldásnak is tűnhet, ám egyáltalán nem biztos, hogy a számlevezetőnknél hitelképesek leszünk, ahogy arra sincs garancia, hogy a piacon elérhető legkedvezőbb kamatot kapjuk. Az utóbbi kifejezetten húsbavágó lehet, hiszen egy 5 millió forintos hitelnél akár havi 20 ezer forint is lehet a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat között.

Jó tudni
Hacsak nem órák alatt van szükség pénzre, mindenképpen érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat. Felgyorsítja a dolgot, ha erre egy bankfüggetlen hitelkalkulátort (például a Bankmonitor személyi kölcsön keresőjét) használunk, ami hitelcél, kölcsönösszeg, a futamidő és igazolt nettó jövedelem alapján sorba állítja a hitelajánlatokat, így alaposan leszűkíthető a szóba jöhető hitelintézetek köre.

Hirdetés

Hirdetés

Kik kaphatnak most személyi kölcsönt?

Bár 18 éves kortól már lehet alkoholt és cigarettát vásárolni, autót vezetni, a hitelképességhez a nagykorúság nem minden esetben elegendő. A Bankmonitor által megvizsgált bankok 18-23 éves kortól hiteleznek, vagyis a fiatalok számára már eleve csak egy szűkebb kör érhető el.

Az sem mindegy, hogy a leendő adós milyen típusú jövedelemmel rendelkezik. A készpénzben kapott munkabér például a legtöbb esetben kizáró ok, ami miatt több százezer honfitársunk lehetőségei erősen leszűkülnek. Ugyanakkor van bank, amelyiknél ez csont nélkül átmegy, máshol csak a vállalkozóktól fogadják el, de olyan is akad, ahol kizárólag akkor működik a dolog, ha a munkáltatói igazoláson szereplő munkaviszony ideje lefedi a bemutatott NAV jövedelemigazolás időszakát.

A kölcsönzött munkaerő helyzete sem egyértelmű, mert őket a bankok vagy nem hitelezik, vagy ha igen, náluk szigorúbb a hitelbírálat. A külföldi jövedelmek kezelése sem egységes a bankoknál, pedig ezek jellemzően magasabbak a magyarországiaknál: van, ahol csak bizonyos országok esetében fogadják el, míg mások egyszerűen kikosarazzák az ilyen igénylőket.

Mennyi személyi hitelt kaphatunk?

Szabad felhasználásra maximálisan 7-12 millió forint személyi kölcsönt adnak az egyes bankok, ezért 7 millió forint felett már ezzel is számolni kell a finanszírozó kiválasztásakor. Az adott banknál elérhető maximális összeg persze nem jelenti azt, hogy azt automatikusan meg is kapja valaki. Itt a nettó igazolt jövedelem nagysága a meghatározó, hiszen a JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szabály alapján 600 ezer forint nettó jövedelem alatt annak legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék.

Azzal is számolni kell azonban, hogy a bankok minden esetben kalkulálnak valamekkora megélhetési költséggel, amivel előbb csökkentik a nettó jövedelmet, és ezt követően kalkulálnak csak JTM-et. Mivel az egyes bankok által alkalmazott megélhetési költség különböző, ráadásul nem is publikus, valamikor több banknál is próbálkozni kell, vagy olyan hitelszakértőn keresztül igényelni a kölcsönt, aki jól ismeri a bankok gyakorlatát. Ez utóbbival egy sor felesleges kört megspórolhatunk magunknak.

Mennyibe kerülnek most a személyi kölcsönök?

A személyi kölcsönök kamata egyrészt függ a választott banktól, azok ugyanis eltérő árpolitikát alkalmaznak. (Hasonlóan az üzletekhez vagy más szolgáltatókhoz.) Ugyanannál a banknál sem azonos azonban feltétlenül a kamat, mert az függhet a hitelösszegtől és az igazolt jövedelemtől is. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a hitelösszeg és az igazolt, bankhoz érkeztetett jövedelem, annál jobb kondíciókat érhet el az adós.

Ahogy a Bankmonitor gyűjtéséből is kiderül, míg egy 2 millió forintos, 300 ezer forint nettó jövedelemmel igényelt szabad célú személyi kölcsön THM-e (teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton túl a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza) 15,27-25,70% között van a vizsgált bankoknál, 12 millió forint hitelt 1 millió forint jövedelemmel már 13,48-14,93%-os hiteldíjmutatóval kaphatunk meg.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés