Mennyibe kerülnek most a legjobb lakáshitelek?

Mennyibe kerülnek most a legjobb lakáshitelek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-25
 

Az ingatlanpiac minden évben február végén ébred téli álmából, így persze a hitelpiac is nagyobb sebességi fokozatba kapcsol. Megnéztük, mik most a legjobb ajánlatok a piacon.

A lakáshitel kiválasztása talán az egyik legfontosabb döntés egy ember – és persze egy család életében –, hiszen nagy összegről, valamint hosszú távú elköteleződésről van szó ilyenkor.

Azt, hogy mennyi hitelt kaphatsz, két dolog határozza meg: a megvásárolni vagy építeni kívánt ingatlan értéke, valamint az igazolt nettó jövedelmed. (Család esetében természetesen a nettó családi jövedelem a számítás alapja.)

1. A megvásárolni vagy építeni kívánt ingatlan értéke: A hitelösszeg az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a lehet, vagyis 20% önerőre mindenképp szükséged lesz. Ez azonban a hitelezhetőség felső határa, sok bank ugyanis csak 50-60%-ig hitelez.

2. Az igazolt jövedelmed nagysága azért lényeges, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgynevezett adósságfék szabálya korlátozza, hogy a jövedelmed mekkora részét fordíthatod hiteltörlesztésre. Ez az úgynevezett Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM). A dolgot bonyolítja, hogy nem minden hitel esetében azonos a JTM-korlát. Ha rövidebb a hitel kamatperiódusa, vagyis gyakrabban változhat a kamat, akkor kisebb részt fordíthatsz törlesztésre. Ez azért van így, mert az ilyen hitelek kockázatosabbak, így az MNB nem szeretné kifeszíteni a családi költségvetést azoknál, akik mégis ezeket választják.

A hitelpiacon a pénzintézetek különböző árakon, eltérő tartalmú termékeket kínálnak. Ezért nagyon fontos, hogy választáskor összehasonlítsd az ajánlatokat. Mivel a lakáshitelek esetében általában 5-15 millió Ft körüli összegekről van szó, ráadásul 20 éves futamidő mellett (azaz sokáig fizeted a kamatokat), teljes visszafizetésben többmilliós különbségek is összejöhetnek.

Például: 10 millió Ft hitelösszegnél (20 éves futamidővel) a havi törlesztő 53.900 Ft és 80.567 Ft között lehet, teljes visszafizetésben pedig körülbelül 6,5 millió Ft a különbség a legolcsóbb és a legdrágább hitel között.

Ez persze csalóka, mert a hitelek esetében az árat alapvetően meghatározza a kockázat, ezért az azonos kockázatú termékeket szabad csak egymással összehasonlítani. Hüvelykujjszabály, hogy minél kisebb a kamatkockázat, vagyis minél hosszabb a hitel kamatperiódusa, annál drágább jelenleg egy hitel. Ez azért van így, mert alapvetően emelkedő kamatkörnyezetben vagyunk, ez pedig a következő években megdrágíthatja a hiteltörlesztőket, ám a hosszú kamatperiódus remek védőpajzs lehet ez ellen. Ezeknél a kamat kizárólag a kamatperiódusok között – 5, 10 vagy 15 évente – változhat, míg „végig fix” hiteleknél az egész futamidő alatt változatlan a törlesztő.

Amikor megversenyezteted a bankok ajánlatait a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával, akkor összevetheted egymással az összes ajánlatot, illetve kamatperiódusonként is lekérheted a legjobb ajánlatokat. Ha még inkább személyre szabottan keresnél, akkor vállalhatsz aktív számla- és kártyahasználatot, de az is kedvezményt érhet, ha a jövedelmed, vagy havonta egy meghatározott összeg a jövőben a bankhoz érkezik. Arra azonban nagyon figyelj, hogy ha nem teljesülnek a kedvezmény feltételei, akkor ideiglenesen vagy akár végleg elvesznek a kedvezmények, ami megdrágíthatja számodra a hitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés