Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?

Mennyiért kaphatunk személyi kölcsönt a kamatvágás után?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-04 Frissítve: 2020-07-03
 

Csökkentette nemrég a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve hatással van a személyi kölcsönök árazására is. A Bankmonitor.hu megvizsgálta, hogy miként változtak egy ugyanakkora hitel havi törlesztői, illetve mire kell nagyon odafigyelni, ha össze szeretnénk hasonlítani a bankok ajánlatait.

Június 23-án 0,75%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a 0,15 százalékpontos vágás pedig a személyi kölcsönök THM (teljes hiteldíj-mutató) plafonját is érintette. Egy kormányrendelet szerint ugyanis március 19-től maximum 5,9%-os THM-mel adhattak személyi kölcsönt a bankok. Ám ez nem egy kőbe vésett érték, a rendelet azt mondja ki ugyanis, hogy a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg az aktuális jegybanki alapkamatot 5%-nál nagyobb mértékben.

Mivel a jegybanki alapkamat most csökkent, a bankoknak át kellett árazniuk hiteleiket, hiszen július 1-től a személyi kölcsönök THM-e nem lehet magasabb 5,75%-nál.

A jegybanki alapkamat közvetve a 2021 utáni hitelkamatokat is befolyásolja, ugyanis a személyi kölcsönök THM-e akkortól nem haladhatja meg az aktuális alapkamatot 24 százalékpontnál nagyobb mértékben, ami a mostani állás szerint 24,75%. Ám ez aligha jelent majd érezhető változást, ugyanis a jelenlegi hitelek egyike sem éri el ezt a szintet. A 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint a most igényelhető személyi hitelek THM-e a jövő évtől ugyanis 7,3% és 21% között van.

A legkedvezőbb teljes visszafizetésű személyi kölcsön ajánlatok június végén és július elején

Sokan várták, hogy az alapkamat csökkenés miatt majd olcsóbbak lesznek a hitelek, ám a Bankmonitor kalkulátorának számításai szerint egyáltalán nem olyan egyszerű a helyzet, ugyanis több szempont szerint is lehet rangsorolni az elérhető ajánlatokat, az eredmény pedig ezek alapján nagyon más lehet.

  1. Megnézhetjük, hogy melyik bank kínálja a legkedvezőbb havi törlesztőket 2020-ban.
  2. Választhatunk aszerint is, hogy melyik hitelnél legalacsonyabb a havi törlesztő 2021-től.
  3. Választhatjuk a legalacsonyabb teljes visszafizetést biztosító hitelt is.

Bár kecsegtetőnek tűnik az induló, 2020-ra érvényes törlesztőket összevetni, mégsem ez a legjobb megoldás, hiszen ha most veszünk fel például 5 évre személyi hitelt, akkor ebből mindössze 6 hónap esik az idei évre, míg 54 hónapra a magasabb törlesztő vonatkozik majd. Ezért fordulhat elő, hogy egy hitelnek bár kedvezőbb az induló törlesztője, összességében mégis többet kell rá visszafizetni, mint egy magasabb törlesztővel indulóra.

Ráadásul, míg 2020-ban a hitelek kamatai és törlesztői között alig van különbség – hiszen mindenki igyekszik igazodni az alapkamat+5%-os felső határhoz – 2021-től már jelentős eltéréseket láthatunk. A Bankmonitor hitelkalkulátora szerint egy 3 millió forintos, 5 évre felvett hitelnél a legjobb és a legdrágább havi törlesztő között például már 16 ezer Ft a különbség, ami teljes visszafizetésben több mint 800 ezer Ft-ot jelent.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés