Mennyit drágulhatnak a lakáshitelek az MNB brutális kamatemelése után?

Mennyit drágulhatnak a lakáshitelek az MNB brutális kamatemelése után?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-14
 

A pénzpiaci folyamatok és a gyengülő forint miatt a jegybank brutális kamatemelést hajtott végre. A forint azonnal erősödésnek indult, de mi fog történni a hitelkamatokkal? A Bankmonitor szakértői erre a kérdésre keresik a választ.

Az MNB a pénzpiaci folyamatokra reagálva 17-18 százalékra emelte a kamatszintet. Fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkamat változatlan szinten maradt. Más, rugalmas, gyors reagálású eszközök bevezetéséről döntött a jegybank:

  • megemelték az egynapos fedezett hitel kamatát 15,5 százalékról 25 százalékra,
  • egynapos betéti tendert hirdettek 18 százalékos kamatszinten,
  • egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszköz is indul 17 százalékos kamat mellett.

Az új betétet és swapeszközt naponta meghirdeti a jegybank mindaddig, amíg azt a pénzpiaci folyamatok indokolják.

A forint árfolyama nagyon is jól reagált a bejelentésre, a hazai fizetőeszköz 420 Ft/EUR szint alá erősödött a korábbi 430 Ft/EUR körüli szintről. De milyen hatása lehet ennek a lépésnek a hitelkamatokra?

Hirdetés

Hirdetés

A rövid futamidejű pénzpiaci hozamok gyorsan lekövették a változást

A bejelentést követően tették közzé a bankközi kamatlábat, ezek közül a rövid futamidőre érvényes Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) jelentős mértékben emelkedett egy nap alatt. A mutató értéke – futamidőtől függően 12,73-14,53 százalékról 17,92-15,98 százalékra emelkedett. Vagyis érdemben, 5,19-1,45 százalékkal emelkedett egyetlen nap alatt.

A mutató értéke különböző futamidőkre:

  • egynapos futamidő: 17,92% (5,18 százalékpontos emelkedés egy nap alatt),
  • 1 hónapos futamidő: 16,23% (2,71 százalékpontos emelkedés egy nap alatt),
  • 3 hónapos futamidő:16,21 % (2,27 százalékpontos emelkedés egy nap alatt),
  • 12 hónapos futamidő: 15,98% (1,45 százalékpontos emelkedés egy nap alatt).

A BUBOR értékétől függ a meglévő változó kamatozású lakáshitelek kamata. Ezen kölcsönök kamata az elkövetkező időszakban könnyen elérhetik a 20 százalékot. Ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön esetében a mutató aktuális, 16,21 százalékos értékét már „csak” egy 3,80 százalékos felárral kell megnövelni ehhez.

Fontos
Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ez nem befolyásolja az idei évben az adósok fizetési kötelezettségét. Ugyanis a kamatstop védi az érintetteket a BUBOR mutató változásából eredő kamatemelkedéstől. Sőt 2022.10.15-én hatályba lép a kormány által már korábban bejelentett módosítás, a kamatstop 2023. június végéig védi az érintett adósokat.

Gyakorlatilag a 3 havonta változó kamatozású kölcsönöket a jogszabály 14,19 százalékpontos kamatemelkedéstől védi meg.

Az új lakáshitelek kamata is emelkedhet

Fontos kihangsúlyozni, hogy jelenleg nem változó kamatozású kölcsönöket vesznek fel a magyarok, vagyis az új hitelekre nem hat ilyen közvetlenül az MNB mai döntése.

A hosszú kamatperiódusú, végig fix kamatozású jelzáloghitelek kamata inkább a hosszú futamidejű pénzpiaci hozamok alakulásától függ. Az ezt leíró BIRS mutató október 14-ei értékét még nem ismerjük, de az eddigiek alapján a Bankmonitor szakértői egyre csökkenő hatást várnak a futamidő növekedésével.

Ez érthető, hiszen a jegybank a kifejezetten rövid, egynapos eszközök kamatát emelte meg érdemben. A BUBOR mutató értékei is ennek megfelelően változtak, vagyis a futamidő növekedésével a hatás fokozatosan csökkent.

Ezek alapján az új lakáshitelek kamatemelkedése érdemben elmaradhat a jegybank ma bejelentett 4,0-5,0 százalékpontos emelésétől. (Ekkora a különbség a jegybanki alapkamat és az új eszközök kamata között.)

Jó tudni
Ettől függetlenül reális esély van arra, hogy a pénzintézetek rövid távon 0,5-1,0 százalékponttal megemeljék új kölcsöneik kamatát. Ez egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében havi 6-12 ezer forintos törlesztőrészlet-emelkedést eredményezhet.

Az MNB döntésének hitelkamatokra gyakorolt hatása nagymértékben függ attól, hogy ezek az új eszközök, magas kamatok meddig maradnak velünk. A jegybank a bejelentés alapján addig használja ezen eszközeit, amíg a pénzpiaci egyensúly helyre nem áll.

Bankmonitor tipp:
Hiteligénylés előtt állóknak mindenképpen érdemes gyorsan lépniük. Az MNB döntésének hitelekre gyakorolt hatása még nem mérhető fel pontosan, az azonban borítékolható, hogy a kamatok valamilyen mértékben emelkedni fognak.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés