Mennyit drágulna a bankszámlánk, ha többet használnánk?

Mennyit drágulna a bankszámlánk, ha többet használnánk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-08-17
 

A magyarok még mindig rengeteg készpénzt használnak, ezt a szokásunk az MNB igyekszik visszaszorítani. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mivel váltanánk ki a készpénzt és az mennyibe kerülne számukra? A Bankmonitor szakértői éppen ezért összeszedték, hogy ha a bankszámlánk használatát kibővítenénk, akkor mennyivel drágulna a szolgáltatásunk.

Hazánkban a készpénzhasználat még mindig igen magas, a jegybank és az egyéb pénzpiaci szereplők azonban mindent megtesznek azért, hogy bankszámláról, elektronikus pénzt használva intézzük ügyeink.

Ennek a technikai kerete is egyre inkább elterjed: az azonnali fizetés rendszer bevezetésével például belföldi forint átutalásunk akár néhány másodperem belül megérkezhet a kedvezményezett számlájára. A bankkártyás elfogadóhelyek száma is folyamatosan növekszik: az új előírások alapján a jövő évtől minden online pénztárgéppel rendelkező boltnak biztosítani kell az online fizetés lehetőségét is, illetve várhatóan megszűnik annak lehetősége, hogy a szolgáltató minimális összeghatárt írjon elő bankkártyás vásárlás esetén.

A lehetőségek száma tehát folyamatosan bővül, kérdés azonban, hogy számunkra is megérné-e az, ha számlánk aktívabban használnánk. Hiszen nem mindegy, hogy a gyakoribb használatért, több szolgáltatásért mennyit kellene fizetnünk.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel kellene többet fizetnünk számlánk gyakoribb használatáért?  

Ennek megvizsgálásához vegyünk példaként három ügyéltípust:

  • Alacsony jövedelem: A számlára a minimálbérrel – 107 065 forint – megegyező jóváírás érkezik minden hónapban. Ebből havonta 10 alkalommal, összesen 20 ezer forint összegben vásárolnak bankkártyával, havi 1 alkalommal, összesen 50 ezer forintot vesznek fel automatából, havi 1 csoportos beszedési megbízást adnak meg összesen 10 ezer forint összegben.
  • Átlagos jövedelem: A számlára az átlagbérnek – a KSH adatai alapján 2020. májusában 265 200 forint – megegyező jóváírás érkezik minden hónapban. Ebből havonta 30 alkalommal, összesen 50 ezer forint összegben vásárolnak bankkártyával, havi 2 alkalommal, összesen 100 ezer forintot vesznek fel automatából, havi 3 csoportos beszedési megbízást adnak meg összesen 30 ezer forint összegben, havi 2 alkalommal utalnak netbankon keresztül, összesen 20 ezer forint összegben.
  • Magas jövedelem: A számlára az átlagbér kétszerese – a KSH adatai alapján 2020. májusában 530 400 forint – megegyező jóváírás érkezik minden hónapban. Ebből havonta 40 alkalommal, összesen 80 ezer forint összegben vásárolnak bankkártyával, havi 2 alkalommal, összesen 150 ezer forintot vesznek fel automatából, havi 3 csoportos beszedési megbízást adnak meg összesen 40 ezer forint összegben, havi 2 alkalommal utalnak netbankon keresztül, összesen 40 ezer forint összegben.

Mindhárom esetben erre a számlára kérte a számlatulaj a díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget. A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával megnéztük, hogy milyen díjsakkal szembesülhetünk a három esetben.

Az éves bankszámlaköltségek alakulása különböző szokások mellett?

Mindhárom esetben a CIB ECO Bankszámla volt a legolcsóbb – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni ilyen feltételekkel -, amely 2 évi teljesen díjmentesen lenne a számlatulajnak. A csomag pénzügyi előnye 5-8 ezer forint lenne egy átlagos bankszámlával szemben. (11 bank legolcsóbb számlacsomagjának átlagos költségét vettük alapul a számítás során.) A legdrágább bankszámlához képest pedig már évi 11-21 ezer forintot spórolhatunk a CIB ECO választásával.

Ugyanakkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy az egyes megbízások, szoláltatások bővítése esetén mennyivel emelkednének a költségeink. Nézzük meg például, hogy ha többet használnánk havonta vásárlásra a bankkártyánk – 10 alkalommal, összesen 10 ezer forinttal vásárolnánk többet -, akkor hogyan alakulnának a költségek. Mivel a legtöbb bankszámlánál a kártyás vásárlás díjmentes, ezért nem lenne extra költségünk, sőt az alacsony jövedelmű ügyfél díjai még csökkennének is. Ez annak tudható be, hogy az aktív számlahasználat miatt több kedvezményt érhetne el.

Mennyivel növelné meg egy szolgáltatás bővülése az éves bankszámla díjakat?

Ha további  egy 50 ezer forint összegű készpénzfelvételt beiktatnánk, akkor a díjak jelentősen megemelkedhetnek.  Ez alól az alacsony jövedelmű számlatulajdonos kivétel, hiszen ő még az újabb pénzfelvétellel sem lépi át a havi 2 darab, összesen 150 ezer forint összegű díjmentes készpénzfelvételt. A másik két esetben éves szinten 4-10 ezer forinttal emelkednének a költségek. Érdemes tehát a készpénzigényünket mindenképpen a jogszabályi díjmentes kereteken belül tartani.

Az újabb csoportos beszedési megbízás megadása, vagy netbankos átutalás miatt- 10 ezer forint összegben – átlagosan 0-2 ezer forinttal emelkedne az éves kiadásunk.

Fontos azonban, hogy egy jó választással gyakorlatilag a további megbízások nem fogják növelni a kiadásaink. A CIB ECO Bankszámla választásával teljesen ingyenesen használhatjuk számlacsomagunk – kizárólag akkor, ha a Bankmonitoron keresztül igényeljük -, bármennyi netbankos átutalást, csoportos beszedési megbízást megadhatunk.

A díjmentességhez fontos elvárás, hogy ne lépjük túl a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi limitet, elektronikus csatornánk keresztül adjuk meg megbízásaink – netbankon, mobilalkalmazáson keresztül -, legalább a minimálbérnek megfelelő jóváírás érkezzen a számlára havonta, illetve a biztonsági értesítéseket SMS helyett mobilalkalmazáson keresztül kérjük.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés