Mennyit fizetünk a bankszámlánkért?

Mennyit fizetünk a bankszámlánkért?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-21
 

Mennyi lehet a bankszámlák alapdíja? Utánanéztünk. Mennyit költhetünk bankkártyára, készpénzfelvételre? Kiszámoltuk. Mennyibe kerülnek az átutalási megbízások? Megvizsgáltuk. Sőt, még azt is megnéztük, miként csökkenthetnénk ezeket a költségeket.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében közel 11 millió darab – egészen pontosan 10 995 755 – bankszámla volt Magyarországon. Ebből 9 930 227 természetes személyé, míg 1 065 528 valamilyen szervezeté. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt mintegy 2,2 százalékkal nőtt a hazai bankszámlák száma.

Közel 15 ezer forint az éves számlavezetési díj?

Ha az MNB 2023. decemberi adatait éves szintre emeljük, akkor azt látjuk, hogy közel 163 milliárd forintot költöttek tavaly csak számlavezetésre – a tranzakciók költsége nélkül – a magyarok. Ez számlánként 14 818 forint kiadást jelent évente! Ki kell hangsúlyozni, hogy itt egyben vizsgáltuk a lakossági és a vállalati számlákat.

Ez a költség azonban mindenképpen magas, különösen annak fényében, hogy a Bankmonitor bankszámla kalkulátora alapján több alapdíjmentes lakossági számlacsomag is elérhető. Ehhez nem is kell feltétlenül komoly feltételeket vállalni, már a minimálbérnek megfelelő havi jóváírás vállalásával is nyithatunk ilyen számlát.

De ne feledkezzünk meg a vállalkozói csomagokról sem. Itt is kijelenthetjük, hogy találhatunk olyan csomagot, melyért nem számol fel alapdíjat a pénzintézet.

Ha szigorúan a 2023. decemberi adatokat nézzük, akkor sajnos azt láthatjuk, hogy a költségek érdemben emelkedtek egy év alatt: mintegy 3,45 százalékkal drágultak az alapdíjak összességében 2022 decemberéhez képest. Logikus a következtetés, hogy az átlagos csomagok számlavezetési díja is emelkedett, mivel a számlák darabszáma kisebb mértékben nőtt, mint az ahhoz kapcsolódó alapköltségek.

Hirdetés

Hirdetés

4 200 forint körül alakulhat egy bankkártya éves díja

Az adatok alapján decemberben kicsivel több, mint 10 millió darab – 10 072 010 – bankkártya volt hazánkban. Ebből 9 282 942 darab lakossági, míg 789 068 darab üzleti kártya volt. (Fontos, hogy ebben a betéti kártyák mellett a hitelkártyák is benne vannak, azok száma mintegy 1 116 959 darabra tehető.)

Talán meglepő, de a bankkártyák száma elmarad a bankszámlákétól. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a bankszámlák között többek között megtakarítási és pénzforgalmi számlák is vannak, amelyekhez nem jár kártya. Az elsődleges fizetési célú fogyasztói számlából közel 6,8 millió darab volt decemberben.

Azt nem tudjuk megállapítani az adatokból, hogy pontosan milyen típusú számlához mennyi bankkártya tartozik, viszont azt látjuk, hogy átlagosan egy bankkártyának mennyi a díja. A decemberi kártyadíjak alapján az éves költség nagyságrendileg 42,7 milliárd forint, ami kártyánként 4 245 forint kiadást jelent. Érdekesség, hogy ez a díj az egy évvel korábbi értékekhez képest csökkent, akkor ugyanis 5 165 forintra jött ki egy kártya éves költsége. (Fontos kihangsúlyozni, hogy ebben a lakossági és üzleti kártyák, a betéti és hitelkártyák egyaránt benne vannak.)

Amit biztosan ki lehet jelenteni, hogy a „normál” lakossági bankszámlákhoz tartozó betéti kártyák között számos díjmentes ajánlattal találkozhatunk. Sőt, egyes csomagoknál a plasztik éves díját is elengedik 1-3 éven keresztül. De a vállalkozóknak sem kell feltétlenül mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha bankkártyát szeretnének, a cégek is találhatnak olyan bankot, ahol a bankszámla mellé a betéti kártya teljesen ingyenes az első évben.

Egyre nagyobb az elektronikus csatornán megadott átutalások aránya

Több, mint 90 millió átutalást adtak meg a magyarok 2023. utolsó negyedévében, ami nagyságrendileg havi 30 millió megbízást jelent. Ez 5,46 százalékos bővülés egy év alatt. Az átutalt összeg ugyanakkor egy év alatt 248 002 milliárd forintról 255 101 milliárd forintra emelkedett, ami „csak” 2,86 százalékos növekedés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyes megbízások átlagos összege csökkent egy év alatt.

Az átlagos utalási összeg 2,8 millió forint volt, az átlagnál azonban jobban tükrözheti a valós középértéket a medián: az utalások több, mint fele 50 ezer forint, vagy az alatti összegű volt. Ebből látható, hogy a nagy összegű utalások erősen eltorzítják az átlagot.

Szerencsére van adatunk külön a lakossági és a szervezeti utalásokról. 2023. utolsó három hónapjában a háztartások utalásainak átlagos összege 138 111 forint volt, míg a szervezetek által kezdeményezett átutalások átlagos összege meghaladta az 5,8 millió forintot.

Érdemes egy pillantást vetni arra, hogyan is adják meg a magyarok az átutalási megbízásaikat. A utalások 77,29 százalékát klasszikus elektronikus csatornán – interneten, mobilon keresztül – adják meg. Ez nagyon jó hír, mert ez nem csak egy egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb megbízási mód, de jellemzően olcsóbb is. Ezen belül mindenképpen ki kell emelni a mobilok térnyerését. Ezen megbízási forma aránya 27,45 százalékról 32,02 százalékra emelkedett egy év alatt 2023. utolsó negyedévére. Ez számszakilag azt jelenti, hogy 5,4 millióval több utalási megbízást adtak meg mobilon keresztül, mint az előző év hasonló időszakában.

A bankszámlákról indított átutalási megbízások megoszlása benyújtási csatorna szerint

Ha az átutalások és a bankszámlák számát összevetjük, akkor kiderül, hogy nagyságrendileg havonta átlagosan mennyit utalhatunk egy évben. A 2023. utolsó negyedévi adatok vizsgálata alapján havonta a háztartások átlagosan 1,67 átutalást adnak meg, ezzel szemben a szervezetek jóval többet, 12,61 darabot utalnak egy hónap alatt.

Decemberben a bankok átutalásokhoz kapcsolódó bevételéből kiindulva egy utalás nagyságrendileg 74,54 forintba kerül. Ez alapján a háztartások éves szinten nagyságrendileg 1 495 forintot fizetnek a megbízásokért, míg a szervezetek ennél jóval többet, 11 280 forintot. (A közös átlagos költség szétbontása egyéni darabszámokra nem szerencsés, de sajnos részletesebb adatok a kimutatásban nem szerepeltek.)

Fontos
De mégis mért érdemes ezeket számszerűsíteni? Azért, mert a magánszemélyek és a vállalatok egyaránt találhatnak olyan számlákat, amelyeknél a megbízások – legalábbis, ha elektronikus csatornán adják meg azokat – teljesen ingyenesek lehetnek. Márpedig az utalások háromnegyede ilyen csatornán keresztül érkezik. (Azt hozzá kell tenni, hogy az ingyenes vállalkozói csomagok egy részénél az utalások után az illetéket meg kell fizetni, de a bank ezen felül külön díjat nem számol fel.)
Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Készpénzfelvétel: akár teljesen ingyenes is lehetne

A tavalyi év utolsó negyedévében kicsivel több, mint 22,2 millió darab készpénzfelvétel volt, összesen 2 251 milliárd forint összegben. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos készpénzfelvétel 101 ezer forintot tesz ki, illetve havonta átlagosan 0,67 alkalommal – évente 8-szor – vesznek fel készpénzt a magyarok.

Egy készpénzfelvétel átlagos költsége kicsivel 116 forint alatt van, ami éves szinten 938 forint kiadást eredményez számlánként. Ez nem tűnik soknak, arról azonban nem feledkezhetünk meg, hogy minden magyar havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forint összegben ingyen vehet fel készpénzt egy bankszámlájáról bármely hazai bank forint ATM-jéből.

Azt ki kell hangsúlyozni, hogy itt lakossági és szervezeti készpénzfelvételek is szerepelnek, illetve a normál számlák mellett a hitelkártya tranzakciók is megjelennek. Ráadásul egy-egy embernek több számlája is lehet, márpedig a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget csak egy számlára lehet kérni.

Ettől függetlenül jó eséllyel érdemben csökkenthető a lakossági számlák esetében a készpénzfelvételért fizetett díjak nagysága.

Összegzés

Nagyon érdekes pénzügyi szokásokat és nagyon komoly díjtételeket takar az MNB legfrissebb bankszámlákkal foglalkozó adatsora. A vizsgálatok eredményének kiértékelése során nem szabad megfeledkezni arról, hogy sok esetben az átlagos értékek nagyon eltérő csoportok szokásait összegzik. Nem csak a háztartások és szervezetek számlahasználati szokásai különbözőek,  hanem az egyes magánszemélyek és cégek bankolási szokásai is teljesen mások.

Ezért sok esetben az adatokra, mint érdekességre érdemes tekinteni. Viszont az kétségtelen tény, hogy a költségek – függetlenül a csoportosítástól – igen magasak, különösen annak fényében, hogy léteznek széles körben elérhető ingyenes lakossági és vállalkozói számlák is hazánkban.

Hirdetés
Hirdetés