Emiatt bukják el sokan a havi 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelvételt!

Emiatt bukják el sokan a havi 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelvételt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-05 Frissítve: 2021-08-03
 

Sokat hallani mostanában a bankokra rákényszerített ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről, mellyel havonta maximum 150 ezer Ft-ot lehet felvenni legfeljebb két részletben bankjegykiadó automatából díjmentesen. Van azonban néhány érdekes feltétel, amiről sokan nem tudnak, emiatt akkor is fizetnek a pénzfelvételért, amikor egyébként nem gondolnák.

Minden fizetési bankszámlához igényelhető az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, amivel maximum 150 ezer forintot lehet felvenni bármely bankjegykiadó automatából, legfeljebb két tételben. Mivel az ingyenesség szempontjából nem számít, hogy saját bankunk vagy más pénzintézet automatáját használjuk, akár az is elképzelhető, hogy a lehetőséget teljes egészében egy másik bank eszközével használjuk ki. Ez akkor lehet például hasznos, ha olyan bank talál meg bennünket egy „kihagyhatatlan ajánlattal”, amelyiknek nincs komoly ATM hálózata, vagy nincs bankjegykiadó automatája a környékünkön.

1. Fontos ugyanakkor, hogy legfeljebb két tranzakció lehet díjmentes, vagyis ha két alkalommal felveszünk összesen 100 ezer Ft-ot, akkor a továbbiakban már fizetnünk kell, miközben a 150 ezer Ft-os keretet még nem használtuk ki. Ezért ha már mindenképp szükségünk van készpénzre, érdemes a pénzfelvételt megtervezni.

2. Amennyiben 150 ezer Ft feletti összeget vennénk fel készpénzben, akkor sem veszítjük el az ingyenesség lehetőségét. Ebben az esetben a 150 ezer Ft feletti részösszeget külön tranzakcióként könyvelik el, így annak költsége az adott számlához tartozó díj lesz.

3. Tudni kell azt is, hogy hiába van egy bankszámlának több tulajdonosa, és hiába nyilatkoznak többen is úgy, hogy kérik rá az ingyenességet, kizárólag egyikük élhet a lehetőséggel. Ha a számlához több társkártya is tartozik, akkor pedig ezek tulajdonosaira összességében vonatkozik a 150 ezer Ft-os limit és a két tranzakció lehetősége.

Bankmonitor tipp: a számodra elérhető legkedvezőbb hiteleket (személyi kölcsön, lakáshitel, Babaváró hitel, csok lakáshitel) a Bankmonitor hitelkalkulátor oldalán keresheted meg, de könnyen ellenőrizheted azt is, hogy milyen otthonteremtési támogatásokra, kedvezményekre vagy jogosult, illetve ezeknek köszönhetően mekkora összegű kedvezményes hitelre, vagy vissza nem térítendő támogatásra számíthatsz. 

4. Sokan nem tudják, de devizaszámláról is lehet a már említett limit erejéig pénzhez jutni, ám kizárólag akkor, ha forintot veszünk fel róla.

5. A hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik az ingyenes lehetőség. Ennek az az oka, hogy a hitelkártyák mögött – ellenben a debit kártyákkal – nincs fizetési-, csak technikai számla. A jogszabály pedig kifejezetten a fizetési számlákhoz köti a lehetőséget.

6. Bár a kétszeri – maximum 150 ezer Ft értékű – készpénzfelvételi lehetőség naptári hónapra értendő, azzal tisztában kell lenni, hogy a tranzakció megtörténte és annak számlán való beterhelése között néhány nap is eltelhet. Így előfordulhat például – leginkább idegen bank ATM-jének használatakor –, hogy egy hó végi készpénzfelvétel a következő hónap elején lesz csak lekönyvelve.

7. Amennyiben a bankszámlához folyószámlahitel keret kapcsolódik, a készpénzfelvétel pedig részben vagy egészben negatív egyenleg terhére valósul meg, akkor a bank a díjmentes készpénzfelvételt az adott hónapban a számlára érkező munkaviszonyból származó jövedelem, szociális ellátás és ösztöndíj erejéig – de legfeljebb 150 ezer Ft-ig – köteles biztosítani. Ebben az esetben a beérkező jövedelem feletti rész felvétele már nem lesz díjmentes. Van azonban bank, amelyik engedékenyebb és a szabad hitelkeret erejéig, maximum 150 ezer forintig ilyen esetben is lehetővé teszi a készpénzfelvételt.

8. Az OTP Banknál a 80 évnél idősebbek, a vakok és gyengénlátók, a mozgáskorlátozottak és a gondnokság alatt állók nem csak ATM-ből vehetnek fel két alkalommal összesen 150 ezer Ft-ig készpénzt, hanem ezt a bankfiókokban is megtehetik.

9. Sokaknak van több bankszámlája, például azért, mert lakáshitelt vettek fel, a bank pedig elvárta, hogy bankszámlája legyen nála az adósnak. Ha több bankszámla van, akkor ezek közül csak az egyikre érvényes az ingyenes készpénzhez jutás lehetősége, mégpedig arra, amelyikre kérvényezte azt az ügyfél. Ilyenkor mindenképp mérlegelni kell, hogy melyik számlát használjuk, mert máskülönben könnyen előfordulhat, hogy nem tudjuk kihasználni a lehetőséget.

Bankmonitor tipp: Tudtad, hogy van olyan bankszámla, aminél két évig nem számolnak fel havi díjat, tranzakciós illetéket, átutalási díjat, csoportos beszedési díjat, kártya használati díjat, éves kártyadíjat és készpénzfelvételi díjat? Ez a CIB ECO bankszámla, feltéve, hogy a Bankmonitoron keresztül igényled. De a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával könnyen megnézheted, hogy az egyéni felhasználói szokásod alapján melyik bankszámla milyen költséget jelentene számodra havi, illetve éves szinten.

Hirdetés
Hirdetés