Mennyit visz el a fizetésből a lakáshitel? Új korszak kezdődött!

Mennyit visz el a fizetésből a lakáshitel? Új korszak kezdődött!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-12
 

Hitelt törleszteni az emberek 99%-a a havi jövedelméből tud. Az elmúlt években drámai átalakulás ment végbe ezen dimenzióban: egy átlagosnak tekintett 7 millió Ft-os lakáshitel törlesztése 2009. elején még a házaspárok havi jövedelmének 34%-át felemésztette, ma ugyanez mindössze 13%!

Mi változott?

2009. első hónapjaiban 12-13%-os kamattal bírtak a forintban folyósított lakáshitelek. Ma ugyanez a kamatszint az átlagos fizetéssel rendelkezők számára 4,3-5% között mozog. Ebből egyenes következik, hogy egy átlagos 7 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel havi törlesztőrészlete 80-83 ezer Ft-ról 43-46 ezer Ft-ra mérséklődött.

Mindeközben pedig a KSH által kimutatott havi nettó kereset 124.116 Ft-ról 162.300 Ft-ra emelkedett. A fizetésünk nőtt, a törlesztőrészlet csökkent. Így a két keresővel rendelkező családok a havi jövedelmüknek ma már nem a 32-34%-át, hanem csupán 13-15%-át fordítják törlesztésre (az említett 7 millió Ft felvétele esetén).


Az érvényben lévő szabályozás alapján egyébként a család havi jövedelmének 50%-a fordítható maximum hiteltörlesztésre (mindenféle hitel törlesztésére együttesen, nem csupán lakáshitelre). Ez azonban egy kiugróan magas korlát, a bankok jellemzően 35%-ig engedik felhasználni a fizetést törlesztésre, ennél nagyobb hitelösszeget saját kockázati döntésük alapján nem adnak.

Ami nem változott

A kamatkockázat kis mértékben sem változott, továbbra is jelen van a hiteleknél. Elérhető azonban ma már a 20 évig fix törlesztéssel rendelkező hitel 6,99%-os kamatszinttel. Ha valaki ezt választja a biztonság érdekében, akkor a család jövedelmének 17%-át fogja törlesztésre fordítani.

Az egyes családok számára elérhető hitelösszeg jellemzően a jövedelem nagyságától és a hitelösszeg, valamint az ingatlanérték egymáshoz viszonyított arányától függ. Ezen adatok tükrében számszerűsítheted Te is, milyen lakáshitel érhető el jelenleg számodra: 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Azok számára, akik részletesebben szeretnének elmerülni az adatokban érdemes tanulmányozni az alábbi táblázatot:

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés