Mi kerül sokba a céges bankszámlán? A bankköltség, vagy a tranzakciós illeték?

Mi kerül sokba a céges bankszámlán? A bankköltség, vagy a tranzakciós illeték?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-12-05
 

A bankszámla költség témakörben még mindig van, amit érdemesnek tartunk kiszámolni, és a végeredményt látva mi is meglepődünk. Gondoltad volna, hogy egy vállalkozás havi bankszámla költségének 98%-át is kiteheti a tranzakciós illeték? Vagy, hogy évente több százezer forintod bánja, ha nem a megfelelő számlacsomagot használod? Nem? Pedig így van… Akár 10%-kal is nőhet céged profitja csupán a jó bankszámlaválasztáson keresztül. Megmutatjuk hogyan.

Mai cikkünkben a vállalkozásokat helyeztük előtérbe, és megvizsgáltuk, hogy egy EVA-s, egy kis-, és egy középvállalkozás esetén hogyan viszonyul az említett adó a legjobb számlacsomagok átlagos költségéhez mérten. Ismétlésképpen: készpénzfelvétel esetén 0,6%, egyéb pénzmozgás tekintetében pedig 0,3% a felszámított illeték, utóbbi esetben 6 000 Ft-os maximum korláttal.

A számításaink során az egyes vállalkozások méretéhez igazítva vettük alapul az éves árbevétel összegét, és ehhez igazodva az átlagosnak tekinthető havi tranzakciókat. Alábbi táblázatunk szemlélteti, hogy az 5 legjobb számlacsomag átlagos havi költségén belül a nagyobb méretű és ennek következtében több forgalmat bonyolító középvállalkozás esetén 73% a tranzakciós illeték aránya. Kisebb társuknál, a kisvállalkozásoknál ez az érték 62%, míg egy EVA-s vállalkozás esetén 98%!

kkvtranzakciosill20131205

A megfelelő számla kiválasztása egy vállalkozás esetében is ugyanolyan fontos, mint egy lakossági ügyfélnél. Nem feltétlenül kell nekünk rosszul választani.
Egy anno jónak tűnő csomag esetében is bekövetkezhetett olyan változás a díjakban, amellyel már jelentős „veszteségeket” könyvelhetünk el, ha szemet hunyunk a számlakivonaton szereplő költségek felett. Összehasonlítottuk az 5 legjobb bankszámla éves átlagos költségét, valamint az 50. helyet elfoglaló bankszámla éves költségét és igen figyelemre méltó számokat kaptunk!

Az EVA-s példánál évente több mint 235 ezer forintot, a kisvállalkozásnál 249 ezer forintot, míg a középvállalkozásnál több mint 555 ezer forintot lehet spórolni egy jól irányzott bankszámlaváltással. Ez
az árbevétel 0,5%-1,0%-át kitevő összeg! Ha azt feltételezzük, hogy az árbevétel 10%-ával egyenlő a cég adózott profitja, akkor ez egyet jelent azzal, hogy
akár 5-10%-kal növelhető a banki költségek optimalizálásán keresztül az éves profit!

top5vs50_20131205

Szerencsére találunk olyan ajánlatot a piacon, amely egy EVA-s vállalkozás esetén nem csak az első, hanem a második évtől is kevesebbet számít fel a számlavezetésért és a kapcsolódó pénzforgalmi szolgáltatásokért, mint amennyi a tranzakciós illeték, azaz 6 060 Ft alatti a számla havi költsége! A kis-, és középvállalkozások tekintetében már nem ilyen nagylelkűek. Előbbiek számlahasználatát 10 770 Ft, míg utóbbiakét 31 650 Ft adó terheli, a konkrét banki költségük pedig az 5 legjobb ajánlat átlagával számolva az első évben 6 522 Ft, illetve 11 972 Ft.

EVA20131205

kis20131205

kozep20131205

A tranzakciós illeték számításánál optimális számlahasználatot feltételeztünk, azaz a tranzakciókat tekintve az átutalások vannak túlsúlyban, amelyeket a bank internetes szolgáltatásán keresztül bonyolítunk, míg kártyás készpénzfelvétel 1-2 alkalommal történik.

kkvatlagos20131205

Ha ettől eltérő számlahasználati szokásokkal rendelkezik a céged, vállalati számla kalkulátorunkban megadhatod ezeket az adatokat, és a segítségével megnézheted, van-e számodra kedvezőbb ajánlat a jelenleginél. A fenti számok tükrében nem érdemes várni, évente akár pár tízezer forintnak is találhatsz jobb helyet annál, mint hogy banki költségekre fizesd!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés