Mi köze a szelfinek a bankoláshoz? Sokkal több, mint elsőre hinnéd!

Mi köze a szelfinek a bankoláshoz? Sokkal több, mint elsőre hinnéd!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-08 Frissítve: 2021-07-01
 

Hétfőn történetünk során először adtuk át a Bankmonitor-díjakat, amelyeket 15 kategóriában osztottunk ki, méghozzá a szakértőink objektív értékelése alapján. A gálarendezvényen a díjak átadása mellett szakmai programra is sor került, a pénzügyi szektor színe-java a pénzügyi digitalizáció jövőjéről hallhatott érdekfeszítő előadásokat. Két előadáson elhangzottakról egy bővebb beszámolót is közreadunk, éppen azért, mert fontos információkat tartalmaztak arról, milyen szabályok határozhatják meg a jövőben a bankolást.

Az online számlanyitás még teljesen nem megoldott

Bármennyire is szeretnénk, de ma Magyarországon nem tudunk 100%-osan online számlát nyitni. A hazai szabályozás és az Európai Uniós pénzmosás elleni irányelve alapján az ügyfél azonosítására van szükség, ami egyelőre személyesen tehető meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy valóban egy egyszerűsített számlanyitási folyamatot már kezdeményezhetünk a neten (például Bankmonitoron) keresztül is, viszont azonosításra meg kell jelennünk személyesen is.

A nemzetközi példák viszont azt mutatják, hogy a szabályokat lehet rugalmasan is értelmezni. A német megoldás az volt, hogy a személyes megjelenés fogalmát kiterjesztették, és bizonyos korlátozások mellett elfogadhatóvá tették a video chaten keresztüli azonosítást is. Egyébként a német postát is bevonták az azonosításba, ha úgy tartja kedvünk, náluk is a video chaten keresztül azonosíthatjuk magunkat. A sok helyen hivatkozott német mobilbank, az N26 is ezt alkalmazza, éppen ezért lehet náluk a teljes számlanyitási folyamatot online intézni.

A mai felgyorsult világunkban nem igen van arra időnk, hogy feleslegesen a számlanyitási procedúrát végigvárjuk. A személyes megjelenést több országban sem teszik már kötelezővé, vannak olyan kezdeményezések, melyek alternatívát jelenthetnek. Külföldön már van mód arra, hogy elektronikus aláírással és azonosítással, esetleg kiegészítő dokumentumok és adatok megadásával is pontot tehessünk az ügy végére.

A DLA Piper hazai ügyvédi irodájának partnere az előadását azzal zárta, hogy a nemzetközi tendenciák egyértelműek, idővel hazánkban is megoldható lesz a fizikai megjelenés hiányában történő számlanyitás. Egy érdekes példával zárta prezentációját Dr. Nemescsói András: Indiában van egy bank, amely egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, ahol egy egyszerű szelfi és néhány adat megadása után mobilon nyithatunk számlát. Vajon ez lenne a nem is olyan távoli jövő?

nemescsoiandras161108
Dr. Nemescsói András

Hirdetés

Hirdetés

Az MNB az akadályok ledöntése mellett van

Az MNB részéről Gabler Gergely igazgató vett részt a rendezvényen, előadását azzal kezdte, hogy a jegybank szerint is az az irány követendő, amely például az online számlanyitás előtt tornyosuló akadályokat ledöntené. A keretrendszert viszont a törvények határozzák meg, amelynek kialakítására nagy figyelmet kell fordítani.

Elkötelezettek a készpénzhasználat visszaszorítása mellett, számtalan okot fel lehet hozni, ami jobbá tehet egy gazdaságot, ha a készpénztartást sikerül csökkenteni a jelenlegi szintekről. Már csak azért is ebbe az irányba kell haladni, mert a pénz egyre inkább elveszti fizikai eszköz mivoltát, és egy elektronikus eszközzé (egyszerű jellé) változik.

A jegybank is szorosan figyelemmel követi a piacon zajló eseményeket, többek között a fintech cégek előretörése miatt egy külön munkacsoport foglalkozik az MNB belül az új trendekkel, ami nem kis kihívást jelent a folytonosan változó környezetben. Ma még képtelenség megmondani, hogy egy egyszerű bankkártyás fizetés hova juthat el, elképzelhető, hogy a mostani mobilfizetés helyett a jövőben már az írisz- vagy ujjlenyomat azonosítás mellett is fizethetünk majd.

Tagadhatatlan, hogy a bankolást is alapvetően változtatja meg a digitalizáció, a szabályozás kialakításakor viszont számtalan dolgot kell mérlegelni, mert elkerülendő a túlzott szigor és a skála másik oldalán a túlzott liberalizáció is. Mivel a digitalizáció magával hozza, hogy egyre könnyebb országhatáron átnyúló tevékenységet végezni, a megfelelő felügyelet és szabályozás nem képzelhető el nemzetközi keretrendszer nélkül.

gablergergely161108
Gabler Gergely
Hirdetés
Hirdetés