Mi lesz a lakáshitelemmel, ha nőni kezdenek a kamatok?

Mi lesz a lakáshitelemmel, ha nőni kezdenek a kamatok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-11
 

Sokat hallani arról, hogy Magyarországon a mélyben vannak a kamatok. A jegybanki kamat, a bankbetétek kamata, a hitelek kamata mind-mind régen volt már olyan alacsonyan, mint mostanság. Biztosra vehető, hogy ez nem marad mindig így, a kamatok előbb utóbb minden bizonnyal növekedni fognak. A mostani alacsony kamatszint mellett a hosszú futamidejű hitelt felvevő ilyenkor elgondolkodik: mi fog akkor történni?

Tény, hogy az országot érintő esetleges kedvezőtlen gazdasági eseményekre a jegybank az alapkamat változásával reagálna. Ha valami baj van, emeli az alapkamatot. Ez kihat a Budapesti Bankközi Kamatlábra (BUBOR) is, amely a tapasztalatok szerint szorosan követi a jegybanki alapkamat alakulását.  A bankok az éven belül átárazódó piaci lakáshitelek kamatát a BUBOR-hoz kötik. Tehát, ha nő a jegybanki alapkamat, akkor minden bizonnyal nőni fog lakáshitelek törlesztő részlete is.

20140410_iranyadokamatokA hitelt fizetők szempontjából nagy kérdés, vajon a kamatok emelkedése mennyire drasztikusan emeli a havi törlesztő részletet? Készítettünk erre számításokat.
Kiindulási pontunk egy átlagosnak tekinthető
8 millió forintos 20 évre felvett lakáshitel volt, amelyet egy 20 millió forintos lakás megvásárlására fordítottunk.

Megnéztük, hogy 10 bank milyen feltételekkel adná oda nekünk ezt a hitelt. A legjobb ajánlatok kamatát átlagoltuk. Kiderült, hogy a hitelért jelenleg 6 százalékos kamatot kéne fizetnünk, így a törlesztő részletünk 57.393 forint lenne havonta.

Ezt követően megvizsgáltuk, mi történik, ha elindulnak a kamatok és emiatt növekedni kezd a mi törlesztő részletünk is. Két forgatókönyvet képzeltünk el. Az első esetben
egy, a másodikban pedig
2 százalékpontos kamatnövekedéssel számoltunk. Arra voltunk kíváncsiak, mindez hogyan hat a törlesztő részletek alakulására. 

20140410_kamatemelkedesLátható, hogy az egy százalékpontos kamatemelkedés nem okoz elviselhetetlen tehernövekedést, hiszen csak
4713 forinttal nő képzeletbeli hitelünk
törlesztő részlete. A
két százalékpontos kamatemelkedés már érezhetőbben növeli a törlesztő részletet, hiszen az
57.393 forintról 67 ezer forintra nő. 

Könnyen elképzelhető persze, hogy ennél is nagyobb mértékben nő meg a lakáshitel kamata, ezért nem árt, ha hitelfelvétel előtt előrelátóan védekezünk e hatás ellen. Erre több lehetőségünk is van:

  • minél kevesebb hitelt veszünk fel, annál kisebb lesz a törlesztő részlet
  • minél rövidebb a futamidő, annál kevésbé érezzük meg a kamatemelkedést
  • a családi bevételek 30-40 százalékánál nagyobb törlesztő részletet ne vállaljunk
  • minél hosszabb kamatperiódusú hitelt válasszunk
  • fix kamatozású hitelt kérjünk

Ha lakáshitelt szeretnél, kalkulátorunkkal könnyen összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb terméket!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés