Mi történhet velünk egy anyagi krízis esetén? Magyar családok százezrei veszélyben

Mi történhet velünk egy anyagi krízis esetén? Magyar családok százezrei veszélyben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-01 Frissítve: 2022-07-04
 

Milyen következményekkel járhat egy tragédia, egy komoly betegség, baleset egy ember életében? Fel van erre készülve a magyar társadalom? Milyen megoldások vannak? Kötnek-e az emberek, ezen kockázatok kivédésére biztosítást?

Fogyasztói társadalmunkban, a kapitalizmusban mindennek az alapja a pénz. Nem létezik olyan bér, összeg, amit ne lehetne elkölteni. A legtöbben törekednek arra, hogy egyre jobbat, szebbet, értékesebbet, egészségesebbet vegyenek/fogyasszanak és minél több élményt tudjanak megfizetni. A minőségi oktatás, egészségügyi ellátás, a lakhatásunk, mind-mind rengeteg pénzbe kerül. Ismeretes, hogy nagy arányban hitelből finanszírozzuk ezeket. Éppen ezért szükséges megvizsgálni, hogy mi történik, ha a fentiek okozta öröm, boldogság, biztonság egy csapásra megszűnik egy váratlan élethelyzetben.

Következő esetekre kell gondolni:

  • valamilyen okból felmerülő hosszabb távú munkanélküliség,
  • komoly egészségügyi probléma,
  • családfő vagy családfenntartó elhalálozása.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen megoldások vannak az anyagi helyzet megoldására?

Anyagi tartalék: a szakma szerint egy magánembernek legalább 6 havi likvid tartalékkal kellene rendelkeznie a biztonság megőrzéséhez. A magyar társadalom egyharmada él a létminimum alatt, majdnem a háztartások felének nincs egy hónapnyinál több félretett pénze (Magyar Biztosítók Szövegsége felmérés, 2020). Pár havi tartalék is kevés, ha komoly probléma üt be, ezen esetekben több millió forintra is szükség lehet.

Személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya: a bankok egytől-egyig segítségnek hívják reklámjaikban, és egy olyan kiváló megoldásnak, amivel előreléphetünk. E termékek esetén ugyanakkor akár nagyobb bajba, adósságcsapdába is kerülhetünk. Rengetegen vannak, akik személyi kölcsönhöz nyúlnak váratlan kiadás esetén, vagy mert egy felújítást, autóvásárlást nem akartak tovább halogatni.

Kölcsön ismerőstől, rokontól: Milliós összegeket kölcsönkérni rendkívül problémás lehet. Kellemetlenséget, kapcsolatok megromlását okozhatja.

Gyűjtés szervezése: Látni a tendenciát, hogy évről-évre rekord összegek gyűlnek össze a különböző alapítványok, segélyszervezetek számláin. Szétszakadó társadalmunkban sokszor a gazdagok adományai adnak reményt rengeteg árvának, szegénynek, betegnek. Több tucat esetet mesélnek ügyfeleink is, ahol gyűjtést kellett szervezni, mert leégett a család otthona és nem volt biztosítás rá, pénz kellett egy életmentő műtétre, vagy mert kilakoltatás előtt állt a család, mert meghalt a családfő.

Biztosítás: Tanácsadó hálózatunk egybehangzó véleménye szerint a legjobb megoldás egy megfelelő biztosítás kiválasztása. Így egy váratlan tragédia esetén nem kell zsebből finanszíroznunk a hatalmas összeget. Ha rendelkezésre állnak milliós tartalékok, akkor is jobb, ha van, mert nem kell a tartalékokat felélni egy nemkívánatos helyzet esetén.

Milyen biztosítási fedezetek közül választhatunk?

Manapság számos biztosítási fedezet közül választhatunk:

  • haláleset,
  • kritikus betegségek,
  • magán egészségügyi ellátás,
  • munkanélküliség,
  • műtéti térítések,
  • táppénz kiegészítés,
  • hitelfedezet, stb.

A biztosítások szerepe Magyarországon ugyanakkor sajnos nagyon elhanyagolt és elmaradott a nyugati országokhoz képest. Az aktív korú lakosság csupán 15 százaléka rendelkezik kockázati életbiztosítással. Németországban ez az arány 67 százalék (Mabisz évkönyv 2020). Mindezt úgy, hogy 670 ezer lakáshitel szerződés van hazánkban. Ez körülbelül 2,5 millió embert érint, és a 30 év alatti lakosság 47 százaléka aktív hitelfizető.

Tapasztalatok szerint az ügyfelek zöme nem is ismeri jól, hogy milyen kockázati biztosítások léteznek, mire térítenek és mennyibe kerül az a számukra. Például kevesen tudják, hogy már havi pár ezer forintért teljeskörű (10 térítési eseményre vonatkozó), magas összegű balesetbiztosítást köthetünk.

Jó tudni
A biztosítás elindítása csak egy döntéstől függ, amely tudatosságot, öngondoskodást igényel. A biztosítás hiánya pedig könnyedén kiszolgáltatottá tehet bennünket.

Javasolt tehát igénybe venni kalkulátorunk és tanácsadóink segítségét, ha biztosítási védelemben gondolkozol, hogy a fenti helyzetekre megoldást találj, a lehető legjobb, személyre szabott ajánlattal.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés