Miből fizessük ki a karácsonyi kiadásokat?

Miből fizessük ki a karácsonyi kiadásokat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-23
 

Közeleg a karácsony, sokan már az ajándékot keresik szeretteiknek, tervezik az ünnepi menüt. Ez azonban sok család számára jelentős kiadást eredményezhet, amit nem könnyű előteremteni. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána milyen helyzetben miből érdemes megfinanszírozni a kiadásokat, meglepő módon nem akkor járunk a legjobban, ha saját megtakarításunkból költünk.

A karácsonyi ünnepek az ajándékozás, a családdal töltött idő és az ünneplés mellett sok háztartás számára a kiadások megemelkedését is jelenti. Hiszen be kell szerezni az ajándékokat és gyakran a különleges ünnepi menü sem olcsó. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos kérdés lehet, hogy a kiadásokat miből finanszírozzuk meg?

Ne költsünk feleslegesen

Érdemes minden kiadást legalább kétszer átgondolnunk a jelenlegi helyzetben. Akkor sincs garancia arra, hogy a járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés nem érint negatívan majd bennünket a jövőben, ha eddig nem éreztük meg annak hatásait. Elveszíthetjük a munkahelyünket, csökkenhet a család bevétele, ezt szem előtt kell tartanunk akkor is, amikor az ünnepi kiadásokat tervezzük.

Kerüljük el az extra kiadásokat: lehetőleg ne most vegyünk drága ajándékot, ne költekezzünk az ünnepek alatt. Amit megspórolunk, az később jól jöhet, a nehéz időszakot követően pedig még megvásárolhatjuk a most elhalasztott ajándékokat.

Hirdetés

Hirdetés

Jobban járhatunk, ha hitelkártyával vásárlunk saját megtakarításunk helyett

Ha van a költségek fedezésére elég saját megtakarításunk, akkor érdemes abból fizetni az ünnepi kiadásokat. Vagy mégsem? Természetesen saját megtakarításunk felhasználásával nem lesznek költségeink. Ugyanez igaz lehet akkor is, ha hitelkártyával vásárlunk. Ennek feltétele, hogy kizárólag vásárlásra használjuk a kártyát és minden hónapban az adott türelmi időszakon belül – ez jellemzően a havi fordulónapot követő 15 nap – visszafizessük a teljes tartozást.

Miből lehet finanszírozni az ünnepi kiadásokat?

Ráadásul a kártyás vásárlások 1-3 százalékát számos pénzintézet utólagosan visszatéríti, vagyis még jobban is járhatunk, mintha saját pénzünket költöttük volna el. (A visszatérítésnek jellemzőn van egy felső korlátja, ez havonta 4 – 10 ezer forint lehet.) Fontos, hogy a visszatérítést jellemzően a hitelkártyánkra kapjuk – nem a sima folyószámlánkra kerül jóváírásra -, arról tudjuk újra elvásárolni.

Akkor érheti meg a hitelkártya, ha van elegendő megtakarításunk visszatölteni a felhasznált keretet minden hónapban, és kizárólag vásárlásra használjuk a kártyánkat. Ellenkező esetben a kamat igen magas lehet, a jövő évtől meghaladhatja akár az évi 30 százalékot is.

Ha csak egy kicsivel kellene több pénz a megtakarításainknál

Könnyen előfordulhat, hogy a hó végén csak egy minimális összeg kellene még a fizetésünkön, megtakarításunkon felül. Ez a helyzet még gyakrabban előfordulhat az ünnepek alatt, amikor a kiadásaink is megemelkedhetnek. Ilyenkor jól jöhet egy folyószámlahitel, amiből kipótolhatjuk a szükséges összeget.

Fontos azonban, hogy csak abban az esetben nyúljunk bele hitelkeretünkbe, ha a következő hónapban, vagy rövid időn belül vissza is tudjuk pótolni a felhasznált összeget. Ugyanis a folyószámlahitel a keret kihasználásának napjától azonnal kamatozni kezd, kamata pedig elérheti akár a 20 százalékot is.

Ugyanakkor ideális lehet egy minimális összeg felhasználása ünnepekkor, hiszen vélhetően a jövő hónapban az alacsonyabb kiadások mellett vissza tudjuk tölteni az összeget. Nem érdemes azonban a folyószámlahitel összegét akkor elkölteni, ha nem tudjuk azt 1-2 hónapon belül tartósan visszafizetni.

Személyi kölcsön, vagy áruhitel lehet a jó választás?

Az áruhitel, vagy a személyi kölcsön lehet az ideális megoldás, ha nincs elegendő saját megtakarításunk és nagyobb összegre lenne szükségünk, melyet több hónap, év alatt tudnánk visszafizetni. Az adott élethelyzettől függ, hogy melyik ténylegesen a legkedvezőbb számunkra.

Áruhitelt már 0% THM (teljes hiteldíj mutató) mellett is igényelhetünk, ezt azonban csak bizonyos boltoknál és meghatározott termékek megvásárlására lehet kérni. Egyáltalán nem biztos, hogy az általunk kinézett ajándékot is meg tudjuk venni „ingyenes” áruhitelből. Sőt, az ünnepi menü hozzávalóinak megvételére szinte biztos, hogy nem használható fel áruhitel.

Ha kínálnak is 0% THM mellett áruhitelt a kinézett termék megvásárlására, akkor is figyelni kell a vételárra. Lehet, hogy az adott boltban a kinézett áru drágább, mint egy másikban, ezzel pedig már el is bukhatjuk a kamatmentesség előnyét. Példaként megnéztük – az arukereso.hu oldal segítségével -, hogy egy Samsung QE 55 Q80TATXXH 4K televíziót hol, milyen áron lehet megvenni. Megvehetjük a kinézett készüléket akár 289 ezer forintért is, de van olyan hely, ahol 439 ezer forintot kell fizetni érte. A legolcsóbbat személyi kölcsönből is meg lehet venni, a havi törlesztőrészlet – a jövő évtől 8 526 Ft lenne – 4 éves futamidő esetén, így összességében 407 ezer forintot kellene visszafizetni. Vagyis kevesebbet kell megfizetni összességében, mint a legdrágább helyen a termék vételára.

Alacsonyabb hitelösszegnél a személyi kölcsön jövő évi kamata relatív magas, 500 ezer forint igénylése esetén – más ajándékot is hitelből vennél meg – a visszafizetendő összeg 582 ezer forint lenne 4 éves futamidőnél. Érdemes tehát nagyobb összeget igényelni – természetesen csak akkor, ha van célja a plusz hitelösszegnek is -, jobban megéri. 

Ráadásul egy áruhitelt jellemzően legfeljebb 2 éves futamidőre igényelhetünk, emiatt a havi kiadások is magasabbak lesznek, mint egy személyi kölcsön esetén. A fenti példában a személyi kölcsönnél 289 ezer forintra havonta 8 526 forintot kell fizetni 4 éven át. Ugyanezen összegre 2 év alatt 12 ezer forintot kellene fizetni egy kamatmentes áruhitel esetében. Aki a többlet kiadást nem tudja vállalni, csak a hosszabb futamidejű személyi kölcsönben gondolkodhat.

Természetesen megérheti az áruhitelt választani, ha relatív olcsó terméket kapunk 0%-os THM értékű áruhitellel és ki tudjuk fizetni a havi részleteket is.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés