Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-28 Frissítve: 2021-07-01
 

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége ebbe a kategóriába tartozik. Lássuk, miért is kulcsfontosságú a mai világban a törlesztőrészletek kiszámíthatósága.


Nemcsak mi mondjuk azt, hogy a kamatemelkedés itt van a láthatáron, hanem többek között a jegybank is, aki egyre több elemzésébe csempészi be az erre vonatkozó bejegyzéseket. Mindez azért nagyon fontos tényező, mert éppen a kellős közepén vagyunk a hitelboomnak, aki él és mozog kis túlzással hitelt akar felvenni.

A hitel kamata lehet változó vagy fix, és a legtöbb esetben a reláció úgy áll fent, hogy a változó olcsóbb, és a fix hitel drágább. Egyszerűen azért, mert a bank a kamatkockázatot utóbbi esetben magára vállalja különböző mértékben, ezért cserébe viszont magasabb kamat kér el.

A lakáshiteleknél egyre inkább az éven túli kamatrögzítés az irányadó, míg a személyi kölcsönöknél már régóta az az alapeset, hogy a hitelt fix kamattal adja oda a bank. Természetesen vannak kivételek a személyi kölcsönöknél is, de általánosságban a bank azt fogja mondani, hogy a kamatot nem változtatja a futamidő alatt.

Mondani sem kell, hogy mekkora érték most a fix kamat. A személyi kölcsönök egyébként sem olyan drágák, mint akár évekkel ezelőtt, a hiteleknél látható általános kamatcsökkenés a személyi kölcsönök kamatát jövedelemtől függően már akár 7% alá is lenyomhatta.

Egy ingatlanfedezet nélküli és szabadon felhasználható kölcsöntől ez egyáltalán nem sok, a grátisz mellé pedig az, hogy a hitel kamata állandó a futamidő alatt. Van olyan bank, amely azt mondja, hogy például 3 éves futamidőig megadja a fix kamatot, de azon felül már változó lesz a kamat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 5 évre veszünk fel hitelt, akkor a 3. év végén a bank módosítja a kamatozást, és az új rendszer szerint kell utána két évig fizetni a törlesztőt.

A jegybank alelnöke már korábban több interjúban is kifejtette, hogy 2020 végén lehet azon elgondolkozni, kell-e egyáltalán emelni az irányadó kamaton. Azt ne feledjük, hogy a személyi kölcsönök kamata a fenti esetben a jegybank kamatváltoztatási mutatójától függ, tehát a bank szabadon a kamatot nem változtathatja meg.

A legjobb, ha már a hitel felvételekor és az induláskor világos, hogy rögzített a hitel kamata. Ilyen esetben meglepetések nem érhetnek bennünket, az induló törlesztőrészlet maradni fog a futamidő végéig, ha a hitelt a vállalásoknak megfelelően törlesztjük. Akkor maradhat bennünk kétely, ha a hosszabb futamidő miatt változó hitelhez jutunk hozzá, mert akkor a törlesztő emelkedésére van kilátás.

Nézd meg kalkulátorunkkal, mekkora kölcsönt kaphatsz. Kollégáink készséggel segítenek és minden felmerülő kérdésedre válaszolnak!

Mennyi személyi hitelt kaphatok?
Perceken belül megtudhatod, hogy:
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Ft

A meglévő hitelek, hitelkeretek, hitelkártyák jelentősen befolyásolják a felvehető hitel összegét, és a banki elbírálás eredményét!

Számodra elérhető hitelek:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Az alábbi ok(ok) miatt, számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön:
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés