Miért esik az arany árfolyama?

Miért esik az arany árfolyama?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-22
 

Sokaknak okozhatott fejtörést az arany teljesítménye az utóbbi időszakban: a márciusi csúcsához képest bő egy hét alatt már 13%-ot is esett az árfolyama- Pedig az aranyat az egyik legértékálóbb befektetésként tartjuk számon globális pánik esetén. Az első ránézésre különös esemény azonban egyáltalán nem egyedülálló: 2008-ban is nagyon hasonló jelenségnek lehettünk tanúi. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

Március elején – a tőzsdék bezuhanásával párhuzamosan – az arany ára még emelkedő fázisban volt, amit többek között a részvényeiktől szabaduló befektetők vásárlásai okozhattak, de egyébként is sokan spekulálhattak a várható drágulásra, hiszen ilyen helyzetekben az arany közkedvelt menekülő eszköznek számít. Március középső harmadában azonban már az arany árfolyamában is erős csökkenés következett be: a csúcs és a mélypont között elveszítette értékének 13%-át.

A jelenlegi csökkenésnek számos oka lehet: a tőzsdepánik idején a befektetőknek gyakran likviditásra van szükségük, ami miatt elképzelhető, hogy túladnak az aranybefektetéseiken is, ezen kívül a különböző határlezárások több aranyszállítmány elakadását is okozták, ami szintén negatív hatással van a kereskedésre.

arany árfolyamának alakulása 2020. január és március között

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy ez az eset ritkaságnak számít, jusson eszünkbe, hogy az arany 2008-ban is ehhez hasonló teljesítményt produkált: akkor a Lehman Brothers csődjét követő 2 hónapon belül 17%-os esést szenvedett el az árfolyam. Érdemes továbbá említést tennünk egy amerikai kutatóintézet méréséről, amelyben kimutatták, hogy az elmúlt 50 év során az S&P500 csökkenésének hónapjaiban 46%-os valószínűséggel esett az arany ára is. Ez az eredmény nagyjából azzal egyenértékű, mintha egy pénzérme feldobása döntene arról, miként fog alakulni az arany árfolyama a részvénypiaci stresszek idején. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a pénzügyi piacok megingásának idején az arany sem feltétlenül számít megbízható menekülőeszköznek.

Hirdetés
Hirdetés