Miért fizetünk 16 ezer Ft-tal magasabb lakáshitel törlesztőt, mint a környező országokban?

Miért fizetünk 16 ezer Ft-tal magasabb lakáshitel törlesztőt, mint a környező országokban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-15
 

Idehaza az átlag ügyfél számára elérhető lakáshitel kamatszintje nemzetközi összehasonlításban még mindig szembetűnően magas. Egy 10 millió forintos kölcsönt 6% körüli kamattal vehetünk fel, míg számos környező országban ennek feléért is hozzájuthatunk a kívánt összeghez. Ez havi szinten 16 ezer forintos többletkiadást jelent. Utánajártunk, hogy milyen tényezők határozzák meg az itthoni magasabb törlesztőrészleteket: a magasabb alapkamat, vagy a bankok által meghatározott magasabb kamatfelár? Megmutatjuk azt is, hogy optimális esetben Te milyen kamattal vehetsz fel hitelt!

Ma Magyarországon egy átlagos kétkeresős háztartás (300 ezer forintos jövedelem mellett) egy 20 évre felvett 10 millió forintos lakáshitel után havi szinten 72 ezer forintos törlesztőrészletet fizet. Ezzel szemben az összehasonlításban szereplő országokban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország) egy ugyanilyen hitelért mindössze 56 ezer forintot kérnek el. Ennek oka, hogy a hazai kamatszint majdnem 3%ponttal magasabb, mint a vizsgált külföldi országokban. A különbség éves szinten már megközelíti a 200 ezer forintot, a teljes futamidő alatt pedig 4 millió forintos többletterhet jelent a családnak!

Miért fizetünk többet?

A jegybanki alapkamat jelentősen befolyásolja a lakáshitelek árazását. Azonban az idehaza történelmi mélyponton lévő 2,1%-os irányadó kamatláb még így is 2%ponttal magasabb, mint a környező országok többségében. Így a kamatkülönbségből eredő, lakáshitel kalkulátorral számszerűsíthető, közel 16 ezer forintos eltérést két részre bonthatjuk:

  1. A magasabb alapkamat 9 ezer forinttal emeli a hitel törlesztőrészletét (ez magyarázza a különbség 55%-át).
  2. A fennmaradó 7 ezer forintos többletet pedig a bankok által alkalmazott magasabb kamatláb jelenti (a különbség 45%-át).

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen kamattal vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mikor lehet alacsonyabb a törlesztőrészlet?

Mivel idehaza idén júliusban véget ért az MNB kamatcsökkentési ciklusa, ezért alapkamat oldalról nem várhatunk kedvezőbb feltételek. Amennyiben az alapkamatunk továbbra is 2,1% marad, úgy a hazai lakáshitel kamatok csökkenésére csak a kamatfelárak mérséklődésén keresztül kerülhet sor. Bíztató jel, hogy a magyar kamatfelárak jelentősen közeledtek a régiós átlaghoz, azonban továbbra is magasak.

 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés