Miért jobbak nálunk a portugálok?

Miért jobbak nálunk a portugálok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-11 Frissítve: 2018-08-13
 

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3 évben gazdasági növekedés terén felülmúltuk őket. A portugál SL Benfica labdarúgócsapatának a 2018/2019-es labdarúgó bajnoki szezonra vonatkozó bérletértékesítési adatairól készült egy kimutatás. A számokat összehasonlítottuk a magyar viszonyokkal. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Portugália és Magyarország között nagyon nagy a hasonlóság: hasonló népességszám, szinte azonos területnagyság, az egy főre eső nemzeti jövedelemben és az átlagkeresetekben pedig nincs nagy különbség a portugálok javára. Bezzeg a labdarúgás területén látjuk a különbséget: a magyar labdarúgás sokkal gyengébb a portugál focinál.

Az SL Benfica székhelye Lisszabonban található. Lisszabon és Budapest lakosságszáma között jelentős a különbség. Portugália fővárosában 500 ezren laknak, míg hazánk fővárosának lakossága 1,76 millió fő. A portugál klub tájékoztatása szerint július 31-ig értékesített 44.032 darab bérletet. Az eladott bérletek közül 8.100 darabot cégek vásároltak meg. Az idei bérletértékesítések száma vélhetően megdönti a tavalyi 46.702 darabos értékesítési rekordot is.

A Benfica stadionjának befogadó képessége 64.642 fő, tehát a helyek közel 70%-a értékesítésre került egy héttel a szezon rajtja előtt. Nagy rá az esély, hogy Lisszabon több, mint 10 %-a fog rendszeresen megjelenni a mérkőzéseken. Sokatmondó adat, hogy a magyar első osztály 2017/2018-as szezonjának átlag nézőszáma 2.907 fő volt.

A Benfica jó csapat, hiszen az elmúlt öt évben négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, és állandó résztvevője a legnívósabb európai kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának is. A csapat játékosainak együttes értéke 235,5 millió euró, míg a hazai NB I-es mezőny teljes értéke 90,6 millió euró.

Az igazán meglepő az, hogy a teljes szezonra a legolcsóbb Benfica bérlet kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb Ferencváros bérlet! A további árakhoz olvasd el a Lovasember „Egy csipetnyi Portugália” című bejegyzését az Alapblogon!

Hirdetés
Hirdetés