Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?

Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-11 Frissítve: 2021-12-29
 

Sokan érzik igazságtalannak a bankok gyakorlatát, miszerint az egyedülállóknak nehezebben adnak hitelt, mint a családosoknak. Pedig van alapja a dolognak. 

Általánosan elmondható, hogy a bankok jobban szeretik a családos adósokat, mint a szingliket. Ez nem azért van, mert a bankok családbarát intézmények, esetleg nem értenek egyet a szingliséggel, egyszerűen ezt diktálja a józan ész. Van olyan pénzintézet, amelyik például biztosan elutasít egy 3 millió Ft-os személyi hitelt felvenni szándékozó, 200 ezer Ft nettó jövedelmet igazolni tudó igénylőt, miközben egy ugyanennyit kereső családosnak simán kölcsönöz. Másoknál nem ennyire szigorúak a szabályok, de az ügyfélértékelésben náluk is mínusznak számít a szingliség, ám ha egy egyedülálló szülő maga neveli egy vagy két gyermekét, akkor még nagyobb az esélye a kikosarazásnak.

Mielőtt diszkriminációt kiáltana bárki, nézzük, mi lehet ennek az oka?

A bankok úgy gondolkodnak, hogy két kenyérkereső sokkal nagyobb biztonságot jelent a hitel visszafizetése szempontjából, mint egy, még akkor is, ha az egyébként nincs adóstársként bevonva a hitelszerződésbe. (Személyi kölcsönöknél az adóstárs bevonása általában csak akkor kerül szóba, amikor az adós jövedelme nem elégséges a kért hitelösszeghez.) És ez igaz is, hiszen elég, ha beteg a gyerek, akivel az anyukának otthon kell maradnia, de az is elfordulhat, hogy maga a szülő esik le a lábáról, netán baleset miatt hosszabb időre munkaképtelenné válik. És persze annak is van esélye, hogy az adós munka nélkül marad egy időre, ami egyedülálló esetében gyorsan boríthatja a családi költségvetést.

Számszerűsítve ezt jelenti egy hosszabb betegeskedés a jövedelem szempontjából:  

A havi 220 000 Ft havi nettó fizetést egy 30 napos betegeskedés (betegszabadság+táppénz) körülbelül 120 000 Ft-ra csökkent, vagyis ha nincs tartalék, ekkora bevételből kell megélni. 

Ilyenkor egy hitel törlesztője már nem feltétlenül fér bele a büdzsébe! Pedig a 220 000 Ft nettó jövedelem elvileg elég egy 3 millió Ft-os, 3 éves futamidővel felvett személyi kölcsönhöz, aminek a havi törlesztője 90 ezer Ft-nál kezdődik. Ráadásul ez nagyon kedvező ajánlat, ahol a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) alig több 8%-nál.

Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok személyi kölcsön ajánlatait.

1 millió Ft személyi kölcsön fix kamattal – 31 600 Ft hó
3 millió Ft személyi kölcsön fix kamattal: 95 000 Ft/hó

Családok esetén a tapasztalat az, hogy könnyebb átvészelni az ilyen szűkös hónapokat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az egyedülállók ne vehetnének fel hitelt, hiszen ez sokszor célszerű, különösen a jelenlegi, akár 8-9%-os kamatok mellett. A személyi kölcsön ráadásul hitelkiváltásnál is jól jöhet, amivel a régi, drágább, változó kamatozású hitelek olcsóbb és biztonságosabb kölcsönre cserélhetők le. Ez olyan döntés lehet, amivel nem csak a havi törlesztőkből lehet faragni, hanem a pénzügyi biztonság is visszaállítható a kamatkockázat kiiktatásával.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés