Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?

Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-11 Frissítve: 2021-12-29
 

Sokan érzik igazságtalannak a bankok gyakorlatát, miszerint az egyedülállóknak nehezebben adnak hitelt, mint a családosoknak. Pedig van alapja a dolognak. 

Általánosan elmondható, hogy a bankok jobban szeretik a családos adósokat, mint a szingliket. Ez nem azért van, mert a bankok családbarát intézmények, esetleg nem értenek egyet a szingliséggel, egyszerűen ezt diktálja a józan ész. Van olyan pénzintézet, amelyik például biztosan elutasít egy 3 millió Ft-os személyi hitelt felvenni szándékozó, 200 ezer Ft nettó jövedelmet igazolni tudó igénylőt, miközben egy ugyanennyit kereső családosnak simán kölcsönöz. Másoknál nem ennyire szigorúak a szabályok, de az ügyfélértékelésben náluk is mínusznak számít a szingliség, ám ha egy egyedülálló szülő maga neveli egy vagy két gyermekét, akkor még nagyobb az esélye a kikosarazásnak.

Mielőtt diszkriminációt kiáltana bárki, nézzük, mi lehet ennek az oka?

A bankok úgy gondolkodnak, hogy két kenyérkereső sokkal nagyobb biztonságot jelent a hitel visszafizetése szempontjából, mint egy, még akkor is, ha az egyébként nincs adóstársként bevonva a hitelszerződésbe. (Személyi kölcsönöknél az adóstárs bevonása általában csak akkor kerül szóba, amikor az adós jövedelme nem elégséges a kért hitelösszeghez.) És ez igaz is, hiszen elég, ha beteg a gyerek, akivel az anyukának otthon kell maradnia, de az is elfordulhat, hogy maga a szülő esik le a lábáról, netán baleset miatt hosszabb időre munkaképtelenné válik. És persze annak is van esélye, hogy az adós munka nélkül marad egy időre, ami egyedülálló esetében gyorsan boríthatja a családi költségvetést.

Számszerűsítve ezt jelenti egy hosszabb betegeskedés a jövedelem szempontjából:  

A havi 220 000 Ft havi nettó fizetést egy 30 napos betegeskedés (betegszabadság+táppénz) körülbelül 120 000 Ft-ra csökkent, vagyis ha nincs tartalék, ekkora bevételből kell megélni. 

Ilyenkor egy hitel törlesztője már nem feltétlenül fér bele a büdzsébe! Pedig a 220 000 Ft nettó jövedelem elvileg elég egy 3 millió Ft-os, 3 éves futamidővel felvett személyi kölcsönhöz, aminek a havi törlesztője 90 ezer Ft-nál kezdődik. Ráadásul ez nagyon kedvező ajánlat, ahol a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) alig több 8%-nál.

Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok személyi kölcsön ajánlatait.

1 millió Ft személyi kölcsön fix kamattal – 31 600 Ft hó
3 millió Ft személyi kölcsön fix kamattal: 95 000 Ft/hó

Családok esetén a tapasztalat az, hogy könnyebb átvészelni az ilyen szűkös hónapokat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az egyedülállók ne vehetnének fel hitelt, hiszen ez sokszor célszerű, különösen a jelenlegi, akár 8-9%-os kamatok mellett. A személyi kölcsön ráadásul hitelkiváltásnál is jól jöhet, amivel a régi, drágább, változó kamatozású hitelek olcsóbb és biztonságosabb kölcsönre cserélhetők le. Ez olyan döntés lehet, amivel nem csak a havi törlesztőkből lehet faragni, hanem a pénzügyi biztonság is visszaállítható a kamatkockázat kiiktatásával.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés