Miért magasabbak Magyarországon a jelzáloghitelek kamatai, mint a régió többi országában?

Miért magasabbak Magyarországon a jelzáloghitelek kamatai, mint a régió többi országában?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-12-10
 

A magyarországi lakáshitelek kamatszintje nemzetközi összehasonlításban továbbra is nagyon magas. Egy 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelhez itthon átlagosan 6,5 százalék körüli kamattal juthatunk hozzá, míg a régiós átlag ennél jóval alacsonyabb, 3,1 százalék körüli. Megnéztük, hogy kamatperiódusonként a kamatláb mekkora részét teszi ki az irányadó alapkamat, és mekkorát a kamatfelár.

A kamatperiódusonkénti bontásból jól látszik, hogy hazánkban minden kínált periódusra magasabbak a jelzáloghitelek kamatai, mint a többi vizsgált országban. Igazán nagy különbség azonban a hosszabb időszakra fix törlesztőrészletet biztosító, 3-5-10 éves periódusoknál mutatkozik, ahol a magyar adat több mint a duplája a szlovák, a cseh, vagy éppen az amerikai átlagnak, miközben a németországinak pl. a háromszorosa. Az 1 és a 20 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében már nem annyira kiugró a különbség.

nemzetkozikamat_20141210

A bankok által kínált kamat fő összetevői a jegybanki alapkamat (mint kockázatmentes hozam), és a kamatfelár, ezek alapján is megvizsgáltuk az országok közötti eltéréseket. Az alapkamat 2,1 százalékos szintjével Magyarország messze kiemelkedik a vizsgált országok közül, amelyek mindegyikében mindössze 0,05 százalékon áll a jegybanki alapkamat – kivéve az Egyesült Államokat, ahol 0,25 százalék. Ez alapján elmondható, hogy az itthoni jelzáloghitelek kamatlábának magasabb szintjét részben megmagyarázza az alapkamatok szintjében tapasztalható különbség. Magyarországon azonban júliusban véget ért a jegybank kamatvágási ciklusa, további csökkentésre belátható időn belül nem kerül sor (a jegybanki kommunikáció már többször jelezte, hogy 2015 év végéig nem várható változás). Az ábrákból jól látszik, hogy a magasabb hitelkamatok jelentős hányadát magyarázza az alapkamatok eltérése, azonban nem az egészet. Az 3, 5 és 10 éves kamatperiódusoknál hazánk a kamatfelárak tekintetében is kiemelkedik, átlagosan 1,7 százalékponttal meghaladva a többi vizsgált ország átlagát. A leghosszabb és legrövidebb vizsgált kamatperiódusok azonban kilógnak a sorból, mivel ott a magyar bankok kamatfelárainak átlagos szintje közel megegyezik a szlovák és a cseh bankokéval.

nemzetkozialapkamatonfelul_20141210

A kamatfelárak historikus alakulásának vizsgálatából látszik, hogy a felárak 2012 elejéig nagyjából együtt mozogtak, utána viszont már nem látszik korreláció. A magyar bankok kamatfelárai 2011 első negyedévétől kezdődően folyamatosan növekedtek 2013 végéig, míg a szlovák kamatfelárak már 2012 harmadik negyedévétől már csökkenésnek indultak, miközben az eurózóna tagállamaiban pedig inkább stagnált a kamatfelárak szintje. Biztató jel, hogy a magyar kamatfelárak az utóbbi egy évben jelentősen közeledtek a környező országok átlagához, azonban átlagosan továbbra is 1,6 százalékponttal magasabbak.

nemzetkozikamatfelar_20141210

Amennyiben az alapkamatunk továbbra is 2,1% marad, akkor a hazai lakáshitel kamatok csökkenésére csak a kamatfelárak mérséklődésén keresztül kerülhet sor.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen kamattal vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés