Miért szenved vajon az olasz gazdaság?

Miért szenved vajon az olasz gazdaság?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Sokan megesküdnének, hogy az olasz gazdaság két évtizede tartó gyengélkedésének a fő oka az euró bevezetése oka. Pedig ez legfeljebb is csak a valódi problémák felszínre kerülését segítette elő, ami a versenyképesség csökkenésében, a korrupcióban, a regionális egyenlőtlenségekben, és az oktatási rendszer problémáiban keresendő. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a kérdést feszegeti.

A közhelyek, és sztereotípiák az életünk részét képezik, emiatt olykor hajlamosak vagyunk szűrőkön keresztül látni a valóságot. Tipikusan ilyen lehet az a jelenség is, hogy az eurót teszik a fő bűnössé az olasz gazdaság problémáit illetően is. Márpedig olykor a hasonló elgondolások éppen a probléma gyökeréről irányítják el a figyelmet, ami az olaszoknál számos tényezőben tetten érhető.

Ezek pedig évtizedekre visszamenő tényezőkkel függenek össze, amik az euró bevezetése előtt is megvoltak már. Ilyen a verseny, a munkaerőpiac korrupción és túlszabályozáson keresztüli korlátozása, a tartósan leszakadt dél, illetve az elsatnyult oktatási rendszer, a kevés képzett munkaerő kérdése. Az Alapblog „A probléma gyökere” című írásában részletesebben is olvashatunk a témáról.

Hirdetés
Hirdetés