Miért több a 7,5% a 8%-nál? A hosszú lejáratú betétek titkai

Miért több a 7,5% a 8%-nál? A hosszú lejáratú betétek titkai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-05-17 Frissítve: 2018-04-06
 

A 2010-ben bevezetett tartós befektetési számla (TBSZ) lehetővé tette, hogy 3, illetve 5 éves futamidő után kamatadó-mentesen, vagy 10%-ra csökkentett kamatadóval jussunk hozzá a befektetésünk hozamaihoz.
A bankok bevezették a TBSZ számla lejáratához igazított hosszú lejáratú betéteket, így egyszeri lekötéssel is kihasználhatjuk a kamatadó-mentes bankbetétek előnyeit.

Mire figyeljünk, amikor hosszú lejáratú bankbetétet választunk?

Az első kézenfekvő válasz az elérhető kamat. Azonban figyeljünk arra, hogy a legtöbb bank előszeretettel nem kamatos kamattal számol, ahogy mi gondolnánk, hanem egyszeri kamatozással, ami a valóságban sokkal kevesebb, mint amennyinek látszik.

A példa kedvéért: ha folyamatosan találunk az egymillió forintos megtakarításunkra évi 7,5%-os lekötési lehetőséget 12 hónapra, akkor az ötödik év végén a megkapott kamatok újra befektetése miatt 1.000.000×1,075×1,075×1,075×1,075×1,075, azaz 1.435.629 forintunk lesz.

Ha ezek után azt gondoljuk, hogy egy „évi 8%-os” 5 évre meghirdetett magasabb összeget eredményez számunkra, mint az előző példában szereplő 7,5%, akkor bizony tévedünk. A legtöbb esetben a bankok az éven túli konstrukciók esetében nem kamatos kamatszámítás alapjául szolgáló éves kamatmértéket hirdetik meg, hanem jellemzően az öt év végén kifizetett teljes hozamot osztják el öttel és ezt tálalják éves kamatként. Így pl. egy 1.400.000 Ft lejárati összeggel rendelkező 1.000.000 Ft-os betét kamatát 40%/5= 8%-ként fogják meghirdetni. Azaz 8%-ot fogunk látni, mely kevesebb tényleges hozamot eredményez számunkra, mint a fentebb bemutatott 7,5%-os (kamatos kamattal kalkuláló) konstrukció. 

Ezért soha ne a meghirdetett kamatot, hanem az úgynevezett EBKM (Egységesített Betéti Kamat Mutató) értékét figyeljük, ami a valódi éves kamatot mutatja. Ennél a 8%-os öt éves betétnél az EBKM érték elárulja, hogy a valódi kamat nem több mint 6,95%.

Hosszú futamidő kockázata

A betétünk hosszú távú lekötése két kockázattal is jár a számunkra. Az első, ha szükségünk van a pénzre, vagy a pénzünk egy részére előre nem látható okokból. Ebben az esetben nagyon sok bank hosszú távú betétjei esetén egyáltalán nem kapunk kamatot (vagy csak egy minimálisat), hiába telt már el akár 2-3 év is a betétlekötés óta.

Ezt a veszélyt háromféleképpen tudjuk csökkenteni. Az egyik, hogy a betétünket soha ne kössük le egy összegben, különösen ilyen hosszú táv esetén. Ha ötmillió forintunk van, csináljunk egy kétmilliós, két egymilliós, egy ötszázezres és két kétszázötvenezres lekötést, így mindig csak a lehető legkisebb veszteséggel törünk fel betétet. 

Azonban a TBSZ számla sajátosságai miatt, ha csak egy kis összeget is kiveszünk belőle, az egész felmondásra kerül. Ezt úgy tudjuk kivédeni, hogy egyszerre két banknál nyitunk TBSZ számlát, mert a törvény csak azt tiltja, hogy egy pénzintézetben nem lehet egy évben egynél több TBSZ számlánk, de két különböző banknál már nyithatunk egy-egy számlát.

A harmadik módja a kockázat csökkentésének, hogy olyan betétet keresünk, ahol évente van kamatfizetés, így legrosszabb esetben is csak az utolsó tört év kamatát fogjuk elbukni.
Másik kockázat egy hosszú távú befektetésnél, hogy a kamatkörnyezet megváltozik az öt év alatt. 2007-ben már a 6% kamat is kiugrónak számított, 2008 vége óta nem voltak ritkák a 9-12% kamatok sem, jelenleg is találunk 2 hónapra 10% feletti kamatot.

Ezért ha ma egy 7-8%-os fix kamat mellett öt évre lekötjük a pénzünk, komoly veszteségünk lesz, ha fél-egy év múlva már 10-11%-ot is kapnánk a betéteinkre.

Ezt a változó kamatozású betétekkel tudjuk kiküszöbölni. Ebben az esetben a bank nem fix kamatot határoz meg 5 évre, hanem egy értékhez (infláció, jegybanki alapkamat, bankközi piacok átlagos kamata) köti a betétet és ehhez képest ad többet, vagy kevesebbet a pénzünkre. Így egy általános kamatkörnyezet-változás során a bankbetétünk is követi az aktuális kamatokat. Igaz, ez negatív irányba is érintheti a betétünket, ezért érdemes dönteni, melyik megoldás a jó számunkra.

További információk a TBSZ számláról itt, a kamatos kamatokról pedig itt olvashatóak.

Illetve korábban már írtunk a TBSZ számlával kapcsolatos gondolatainkról itt.

A bankmonitor oldalán megtalálhatja az összes magyarországi nagybank teljes termékkínálatát és azok leírását, így kényelmesen tud dönteni az Önnek legmegfelelőbb betételhelyezési lehetőségről. A termék leírása mellett az összes lényeges információt (az „apró betűt”) is megtalálja. 

Hirdetés
Hirdetés