Mik azok a pénzügyi alapfogalmak, amelyek nélkül lehetetlen élni

Mik azok a pénzügyi alapfogalmak, amelyek nélkül lehetetlen élni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-14
 

A pénzügyekhez való tudatos hozzáállás első lépcsőfoka a legalább alapszintű pénzügyi, ezen belül is hitelezési ismeretek megszerzése és azok alkalmazása a mindennapokban. Érthető, hogy valaki tart a hitelfelvételtől, ha nincs teljesen tisztában azzal, mit jelent a kamatos kamat vagy éppen a teljes hitel mutató, hogyan számolják a törlesztőrészletet, vagy miért lehet fontos számára a BUBOR.

Az alábbiakban nekik szeretnénk segíteni, ezért szakértőnk, Fancsali Judit, az Egyről a kettőre blog tanácsadója néhány mondatban összeszedte azokat a pénzügyi alapfogalmakat, amelyek nélkül lehetetlen a mai világban boldogulni.

Mi az a kamat?

Hitelfelvételnél az egyik legfontosabb információ, hogy mekkora a kamat, vagyis mennyibe fog kerülni a hitelfelvevő számára az adott pénzösszeg. A kamattal ugyanis egyrészt a kölcsön kapott pénz árát fizetjük meg, másrészt pedig azt, hogy a jövőben hogyan fog változni a pénz értéke. Egy év múlva ugyanis a kezünkben lévő 100 forint a pénz romlása, vagyis az infláció miatt kevesebbet fog érni – a banknak pedig ezt is bele kell kalkulálnia az általa összeállított hitelkonstrukciókba, hiszen nem ritka, hogy húsz-harminc évre adja kölcsön pénzét az ügyfeleknek. Vagyis, ha 3 százalékra ad 100 forint hitelt a bank egy évre, akkor egy év múlva 103 forintot vár vissza. Ugye, hogy nem is olyan ördöngős?

Hirdetés

Hirdetés

Mi az a kamatos kamat?

Ha már eléggé nekibátorodtunk, akár a kamatos kamat fogalmát is körbejárhatjuk közelebbről, azt a koncepciót, ami sok magyarnak a legnagyobb problémát okozza. Ezt nem mi állítjuk, hanem a GfK 2015-ben, az OECD által kidolgozott módszertan és kérdőív mentén készített, 1000 fős reprezentatív kutatása, melyben a felnőtt lakosság pénzügyi tájékozottságát és pénzügyi kultúráját mérték fel. Eszerint a kamatos kamattal kapcsolatos kérdésre a válaszadók mindössze harmada adott helyes választ.

De, hogyan is képzeljük el egyszerűen a kamatos kamatot?  Gyakori tévhit, hogyha például 10 évre ad a bank hitelt, akkor a felvett összeg 104%-át kell visszafizetni, ez a valóságban 123%. (Nekem nem jön ki, hogy végül kamatos kamat nélkül hogyan is fizethetnénk vissza 10 év alatt a tőketartozás 104 százalékát egy 4% kamatú hitel esetében.) Ennek az oka pontosan a kamatos kamat, amely akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkeösszeghez hozzáadva ezek együtt kamatoznak tovább. Példánkban, ha 1 év alatt 4 százalékot kamatozik 100 forint, a következő évben 104 forintot kell visszafizetni. A következő évben viszont már 104 forintos tőkeösszeg 4 százalékos kamatát számoljuk, vagyis a rákövetkező évben már 108.16 forintot és így tovább. Ha többet olvasnál a témáról, kattints ide.

Mennyire vagy hitelképes?

Hitelfelvételt megelőzően a bankok alaposan megvizsgálják a kölcsönt igénylő személy vagy vállalat jövedelmi/bevételi és vagyoni helyzetét, hiszen igyekeznek biztosítani maguknak azt, hogy az általuk kölcsönadott összeget a hitelfelvevő képes lesz folyamatosan törleszteni.

A hitelképességet a bank egyrészt megvizsgálja a hitelbírálat során. Alapvetően az aktuális jövedelmi és fedezeti viszonyok szerint hozza meg a döntését, de számos egyéb faktor is szerepet játszhat a döntésében. Például ellenőrzi a Központi Hitelnyilvántartó Rendszer (KHR) adatait is, ahol az adósok aktuális és korábbi hiteleinek alapadatai szerepelnek, valamint a hitelek visszafizetési teljesítésének hajlandósága és képessége.

Mi az a teljes költség mutató vagy teljes hiteldíj mutató?

A hitelek vagy biztosítások reklámozásakor gyakran találkozhatunk a THM és a TKM rövidítésekkel, vagyis a teljes hiteldíj mutató és a teljes költség mutató kifejezésekkel. Mindkettő a költségek összességét veszi alapul, és az alapján számít egy éves szintű százalékban megadott értéket..  (Fontos, hogy az THM éves szintem mutatja meg a hitel „teljes” költségét százalékos formában.)

A teljes hiteldíj mutató például egy lakásra felvett jelzáloghitel esetén magába foglalhatja, mennyi a hitel folyósítási díja, a fedezetként szolgáló ingatlan értékbecslési díja, a jelzálog bejegyzésének földhivatali díja, stb. A THM sokféle banki hitelkalkulátor segítségével kiszámítható, ekkor a bankok azonban csupán egy általános számlacsomaggal és biztosítási összeggel számolnak, amely a hitelfelvétel során a konkrét adatok ismeretében válik pontossá – így a tényleges mutató eltérhet a kezdetitől.

A teljes költségmutató, amely a megtakarításokra felszámolt díjakat összegzi, célja pedig egyértelműen az, hogy összehasonlíthatóvá tegye a bonyolult akár kombinált biztosítási szerződéseket is, hogy egy átlagember is el tudja dönteni, körülbelül milyen költségekkel kell számolnia.

Mi az a BUBOR?

A BUBOR a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb angol megfelelőjének rövidítése, és azt a kamatot foglalja magában, amiért a különböző kereskedelmi bankok egymásnak adnak hitelt egy éven belüli futamidőre. Nem csak éves BUBOR van!

És hogy miért fontos megismerkedni a BUBOR-ral? Azért, mert ha olyan hitelkonstrukciót választunk, ahol a kamat éven belül változik, akkor az adott hitelkamatot általában a BUBOR értékéhez igazítják. Emiatt válik fontossá a BUBOR jelenlegi mértéke, várható alakulása és az ezzel kapcsolatos előrejelzések. Ha tovább olvasnál, ebben a cikkben találsz több információt.

Hogyan kalkulálják a törlesztőrészletet?

Fontos lehet megismerni, hogy a bankok hogyan kalkulálják a felvett hitelek törlesztőrészletének nagyságát, hiszen így a hitelfelvevőnek is könnyebb kiszámolni, mire számítson a törlesztésnél.

A havi fizetési kötelezettség két részből tevődik össze: a kamatból, amelyet a még fennálló tartozásunkra kell fizetnünk, valamint a tőkerészből, mellyel ténylegesen csökken a tartozásunk az esedékességet követően. Azt is érdemes észben tartani, hogy a futamidőtől függően a törlesztési periódus elején összegszerűen nagyobb kamatot fizethetünk, amely a tőkerész csökkenésével időarányosan egyre csökken.

Mik a hitelkártya-használat veszélyei?

A hitelkártya igénylésével tulajdonképpen hitelkeretet bocsát rendelkezésünkre a bank.. (A hitelkártya igénylése még nem hitelfelvétel, ez csak akkor történik, ha fel is használjuk a rendelkezésünkre álló hitelkeretet.)

Egy olyan speciális bankkártyát kapunk, amellyel a hitelintézet által meghatározott hitelkeret összegéig fizetni tudunk, esetleg készpénzt tudunk felvenni.

Abban azonban biztosnak kell lennünk, hogy az adott türelmi időszak végéig az utolsó fillérig vissza fogjuk tudni fizetni a banknak a hitelkártyáról elköltött pénzt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a bank súlyos kamatokat, akár 40 százalék éves kamatot is felszámolhat az elköltött összegekre. A bármilyen körülmények között jól teljesítő visszafizetőknek a hitelkártya nagyszerű lehetőség, mivel még jóváírást is kaphatnak a költéseik és az időben történő visszafizetések után, ha viszont valaki bármilyen okból nem tud fizetni (megromlik az egészsége, csökken a bevétele, stb.), az súlyos adósságspirálba kerülhet.

Mi az a diverzifikáció és miért fontos?

Gyakran hallhatjuk a misztikusnak és bonyolultnak hangzó „pénzügyi eszközök diverzifikációja” kifejezést. Ez valójában csak annyit takar, hogy a birtokunkban lévő értékeket érdemes minél többféle eszközbe elhelyezni. Egyrészt azért, hogy a hátrányok ne koncentrálódjanak, vagyis, ha valamiféle válsághelyzet alakul ki, akkor valamelyik eszköz segíthessen a talpon maradásban, másrészt, hogy a különféle befektetések különböző hozamait és előnyeit is élvezhessük.

Kicsit olyan ez, mint nyáron fagyizót és esernyőárusító boltot is üzemeltetni – hiszen így bebiztosítjuk, hogy akár süt a nap, akár esik az eső, mindig jól fogunk járni. Tehát érdemes megfontolni, hogy a párna alatt tartott készpénz mellett megtakarítási számlán, befektetési aranyban vagy esetleg állampapírban is elhelyezzünk valamennyi megtakarítást, hiszen így elkerülhetjük, hogy egy esetlegesen kialakuló hiperinflációs helyzetben az összes pénzünk egy csapásra elértéktelenedjen.

Kinek fontos az alternatív hozam?

A pénzügyi világban alternatív hozamnak nevezzük azt a hozamot, amely akkor állhatna a rendelkezésünkre, ha egy bizonyos pénzösszeget adott lehetőségek és kockázatok mentén egy másik eszközbe való befektetésre fordítanánk.

Arról van szó, hogy az adott használati szokások mentén az autót vagy a motorbicikli éves költsége a kedvezőbb, az egyéb használati kényelmi szempontokat is figyelembe véve– az egyes opciók esetén milyen várható előnyökkel és hátrányokkal számolhatunk.

Ugyanez érvényes a befektetésekre. Ha valaki a MÁP+-t vagy a prémium állampapírt előnyben részesíti az ingatlannal szemben, akkor valószínűleg nagyobb bizodalma van az államban, mint az ingatlanpiacban. Természetesen a hozam mellé mindig oda kell tenni a kockázatokat is – mivel elméletileg az alternatív hozam csak azonos kockázati szint mellett jelent valódi alternatívát.

Milyen összefüggéseket találunk a kockázat és a hozam között?

A kockázat és hozam esetén él és virul a régi, jól ismert összefüggés: minél nagyobb a kockázat, annál nagyobb lehet a potenciális hozam – de ezzel egyenesen arányban nő a bukás lehetősége is. Vagyis a kockázattal annak az esélye is emelkedik, hogy kevesebb pénzt kap vissza a befektető, mint amellyel elindult.

Hosszú távú nyugdíj megtakarításoknál fiatalon még kockázatos portfólióba érdemes fektetni, míg közeledve a nyugdíjhoz egyre inkább a kockázatmentes irányba érdemes eltolni a megtakarításokat.

Mi az az állampapír és mire jó?

Az állampapír egy olyan befektetési forma, amelynek megvásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre. Vagyis az állampapír egy adott állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Különféle fajtái és különféle hozamai lehetnek, például hazánkban létezik kincstárjegy, amely egyéves vagy annál is rövidebb lejáratú, valamint államkötvény, amely egy évnél hosszabb lejáratú.

Az állampapír azoknak jó, akik nem szeretnének sokat kockáztatni – és inkább a kiszámítható hozamot részesítik előnyben. Aki például általános iskola végén félretesz egy nagyobb összeget a gyermeke egyetemi tanulmányaira, öt évvel nyugdíj előtt áll vagy az egyetem kezdetén elkezd ingatlanra gyűjteni, vagy bármi olyasmit szeretne, amit a lejárati idő körül – jelen esetben öt év múlva – szeretne felhasználni, de nem igazán kockázatkedvelő, annak nagyon jó lehet befektetésre az állampapír.

szerző: Fancsali Judit pénzügyi szakértő, az egyről a kettőre blog gazdája

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés