Mikor elfogadható egy ingatlan a banknak lakáshitelhez?

Mikor elfogadható egy ingatlan a banknak lakáshitelhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-13 Frissítve: 2018-05-03
 

Mindegy, hogy lakáscélú, vagy szabad felhasználású hitelben gondolkozol, jelzáloghitel igénylésekor alapfeltétel, hogy legyen egy olyan ingatlan, ami a kölcsön fedezetként szolgálhat. De tudod, hogy tulajdonképpen milyen előírások vonatkoznak a fedezetül felajánlott ingatlanra? Mi az, ami nélkül a bank nem fogadja el az ingatlant?

Az ingatlanfedezetes hitelek legfontosabb feltétele, hogy olyan ingatlan megléte esetén vehető igénybe, ami megfelel a bank által támasztott követelményeknek.

Éppen ezért az értékbecslés kulcsfontosságú a hiteligénylésnél. Az értékbecslő szakvéleménye alapján derül ki, hogy az ingatlan forgalomképes-e, mekkora hitelt hajlandó kihelyezni a bank az ingatlanra.

Minden számít

Szó szerint, tényleg minden apróságnak nagy szerepe lehet. Számít az ingatlan elhelyezkedése (megye, település nagysága, városrész), az ingatlan állapota, minősége, kora és közvetlen környezete (utca, lépcsőház) is. Ha például a ház magasfeszültségű vezeték közvetlen közelében, temető szomszédságában, vagy a vasúti sínek mellett áll, ezek mind kedvezőtlenül befolyásolják az ingatlan értékét. Így aztán ezekre az ingatlanokra kevesebb hitelt is adnak a bankok.

A felvehető hitel összege a fedezetként felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a lehet. A fennmaradó összeg erejéig önerőt, vagy más (pót)fedezetet kell bevonni.

Hirdetés

Hirdetés

Hol lehet hibázni?

A legfontosabb, hogy egy hitel mögé felajánlott ingatlannak lakhatásra alkalmasnak kell lennie. Nem kell mérnöknek lenned, hogy meg tudd állapítani egy lakásról, hogy lakható-e, vagy sem.

Tégy fel néhány kérdést! Van-e fürdő, WC? Van-e konyha és abban vízvételi lehetőség? Van-e ablak a szobán? Van-e fűtés?

Ha ezekre igen a válasz, akkor már nagy baj nem lehet.

Ha éppen egy lerobbant állapotú ingatlant szeretnél megvenni, ami lakhatásra a legnagyobb jó indulattal sem alkalmas, akkor ez lakásvásárlási hitel fedezete nem lehet. Viszont akár családon belül is akadhat egy olyan ingatlan, ami megfelel a banki elvárásoknak. Ez lehet a hitel mögött fedezet addig, amíg lakhatóvá nem teszed a másik lakást és akár fedezetcserét is kérhetsz a banktól.

Hitelcélonként eltérő banki elvárások

Lakásvásárlási hitelt nem tudsz felvenni egy lakhatásra alkalmatlan ingatlanra, ez biztos. Viszont, ha valahogy sikerült megvenned, akkor felújítási, vagy korszerűsítési hitelt már igényelhetsz. Hiszen ezeknek a hiteltípusoknak éppen az a lényege, hogy egy szebb, komfortosabb – ezáltal a bank számára is értékesebb – lakásod legyen.

A különböző célú hitelek kamata is eltérő lehet, ezért kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy a céljaidnak melyik hiteltermék felel meg a legjobban.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

1. Mi a lakásfelújítási hitel?

Lakásfelújításnak számít minden olyan általános javítási munka, ami során egyes berendezések ( kazán, bojler) cseréjével, átalakításával javul az ingatlan használhatósága. Tehát a lakásfelújítás elsősorban helyreállítást jelent, aminek kapcsán nem nő a lakás komfortfokozata. Ilyen a festés, parkettázás, kisebb átalakítás, szigetelés.

Jó, ha tudod:

  • Amennyiben felújítási hitelt igénylesz, az ingatlannak legalább komfortosnak kell lennie
  • Támogatott hitelt nem igényelhetsz
  • Költségvetést kell készítened
  • Nem szükséges önerő, ha az ingatlan értéke kellő fedezetet biztosít

2. Mi a korszerűsítési hitel?

Lakáskorszerűsítésnek minősül a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, ezek belső hálózatának kiépítése, vagy fürdőszoba létesítése. A lakáskorszerűsítés része a hozzá közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka is, a korszerűsítés költségeinek 20%-áig. A lakáskorszerűsítés lényege tömören a komfortfokozat növelése.

Jó, ha tudod:

  • Nem baj, ha a lakás nem komfortos, hiszen a korszerűsítési hitel pont ezt a célt szolgálja
  • Ne kezdj neki a munkának, amíg az értékbecslő nem látta a lakást
  • Készülj, mert a szakhatósági engedélyekre is szükség lesz

Milyen sajátosságai vannak a felújítási és a korszerűsítési hiteleknek?

Eltérő dokumentáció:

lakáskorszerűsítéshez minden banknál, de lakásfelújításhoz is szinte minden banknál szükséges leadni egy tervezett költségvetés.

Támogatás:

Korszerűsítéshez igényelhetsz támogatott hitelt is, míg felújításhoz csak a piaci kamatozású hitelek közül válogathatsz. Támogatott hitelek esetében számlákkal kell igazolnod a felhasználást.

Fontos, hogy lakás felújítási vagy lakáskorszerűsítési célra maximum akkora hitelösszeget igényelhetsz, ami nem haladja meg a költségvetés összegét.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés