Mikor ingyenes a végtörlesztés?

Mikor ingyenes a végtörlesztés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-31 Frissítve: 2018-05-03
 

Egy lakáshitel futamideje 10-20, de akár 30 év is lehet. Ennyi idő alatt sok minden történhet. De nem csak a rosszra kell gondolni, és a törlesztőrészlet emelkedésétől tartani. Pénz is állhat a házhoz, aminek következtében a futamidő lejárta előtt megszabadulhatunk a tartozástól, vagy legalább egy részétől. De az is lehet, hogy alkalmanként csökkentenénk kisebb-nagyobb összeggel a hitelünket, így jó, ha tudjuk, van olyan bank, ahol ezt többször is díjmentesen megtehetjük.

Sokan felhördülnek, amikor azzal a céllal érkeznek a bankfiókba, hogy idő előtt visszafizessék a hitelüket, és szembesülnek az ominózus díjjal, amit ezért felszámítanak. De ha jobban belegondolunk, a bank is profitorientált vállalat. Ha hamarabb kifizetjük a hitelt, kamatokat már nem számíthat fel a futamidő hátralévő részére, így ezzel kompenzálja a kieső bevételt.

Azonban a pénzintézetek kezét is köti törvényi szabályozás, amely az idő előtti visszafizetés esetében felszámítható díjat illeti. Jelzáloghitelek esetén (ezalatt értendő az ingatlanra bejegyzett szabadfelhasználású vagy hitelkiváltásra nyújtott kölcsön is) a fizetendő díj maximum a visszafizetett összeg 2,5%-a lehet. Azonban ha az elő-, vagy végtörlesztés a kamatperiódus fordulónapjára esik, maximum 2% a korlát. Ha a hitel lakáscélú, és nem másik hitelből történik a törlesztés, a fenti díj maximum 1,5% lehet, míg ha a kamatperiódus váltás napján történik, akkor csak 1%.

De nézzük, átlagosan mennyibe kerül a végtörlesztés egy 5 millió forintos fennálló tartozással bíró, piaci lakáshitel esetén:

végtörlesztés átlagos költsége

Ahogy látható, az sem mindegy, hogy önerőből vagy hitelkiváltásból történik a törlesztés. A különbség azonban elenyésző ahhoz képest, amennyit nyerhetünk egy kedvezőbb konstrukcióval.

Így ne habozz tovább a jobb hitel felkutatásával! Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Nem csak a lakáshitel visszafizetése lehet ingyenes

A törvény megfogalmaz olyan eseteket is, amikor a bank nem számíthat fel díjat a jelzáloghitel ilyen okból történő megszűnése miatt, mégpedig az alábbiakat:

  • a hitel visszafizetése a biztosítékként kötött biztosítási szerződés alapján történik (pl.: a hitelhez kötött életbiztosításból származó, adós halála miatti kifizetés, vagy a fedezetül szolgáló ingatlanra kötött lakásbiztosításból származó kifizetés)
  • a teljes fennálló tartozás nem haladja meg az 1 millió forintot, és a megelőző 12 hónap alatt nem történt előtörlesztés (függetlenül attól, hogy lakáscélú-e a hitel vagy sem)
  • lakáscélú jelzáloghitel esetén, amennyiben a szerződéskötéstől számított 24 hónapot követően első ízben, nem másik kölcsönből történik elő-, vagy végtörlesztés, és nem haladja meg a felvett kölcsönösszeg felét.

A részbeni vagy teljes visszafizetésért a fenti díjon felül más költség nem számítható fel. Azonban egyéb ügyintézéssel is jár a tranzakció, amelyek szintén díjkötelesek. Ilyen például, ha hitelkiváltásból történik a végtörlesztés, és az új hitelt nyújtó bankhoz előzetesen igazolást kell vinnünk a fennálló tartozásról. Ennek költsége bankonként eltérő, pár ezer forintos összeg. Továbbá a megszűnt hitelt töröltetnünk kell az ingatlan tulajdoni lapjáról, amely jelenleg 6 600 Ft.

A szerződésmódosítástól nem kell tartanunk. Ha nem is teljes egészében fizetjük ki a hitelt, csak egy nagyobb összeggel csökkentjük a fennálló tartozásunkat, az nem jár a szerződés módosításával, így sem banki, sem közjegyzői díj nem merül fel. Ez esetben a futamidő változatlan marad és a törlesztőrészletünk csökken. Ha viszont kifejezetten kérjük, hogy a havi fizetnivaló maradjon változatlan, és inkább a futamidőt kurtítanánk, az már a szerződés módosításával jár, amihez még jellemzően több tízezer forintos költség párosul.

Egyesek több ingyenes előtörlesztést is biztosítanak

MagNet Bank Lakácskulcs II. hitele, valamint az otthonteremtő, és szabadfelhasználású konstrukciói esetén is jócskán megfejelte a törvény biztosította ingyenességet. Abszolút díjmentes az elő-, és végtörlesztés feltétel nélkül.

Sberbank piaci kamatozású kölcsönei kapcsán is biztosít a törvényin felül díjmentes előtörlesztési lehetőséget, mégpedig, ha az a futamidő 13. évét követően történik. A 10. évet követően, de a 13. évet megelőzően is csak 1%-ot számolnak fel, míg 10. éven belül ugyancsak 1%-ot a saját erőből történő, és 2%-ot más hitelből történő visszafizetéskor.

K&H által nyújtott lakáshitelek esetében is többször élhetünk a lehetőséggel ingyenesen. Évente maximum két alkalommal történhet ingyenes előtörlesztés, amennyiben annak összege alkalmanként nem haladja meg az előtörlesztést megelőző naptári hónap törlesztőrészletének összegét, vagy egy alkalommal az előbbi összeg kétszereséig.

Az OTP lakáshitelek kapcsán sem minden esetben terhelnek a kapcsolódó díjak. Ezek csak a 3 havi törlesztőrészletnél nagyobb összeg elő-, illetve végtörlesztése esetén kerülnek felszámításra.

Nem utolsó sorban, vegyük azt is figyelembe, hogy a hitelfelvételkor milyen kezdeti költségeket engedett el a bank. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy amennyiben ilyen konstrukcióknál a futamidő első néhány évében szeretnénk előtörleszteni, az akcióban elengedett díjakat vissza kell fizetnünk.

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés