Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-16
 

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy jó döntéssel több ezer forintot spórolhatunk évente.

Sok fiatal egyetemi tanulmányai megkezdésekor nyitja meg élete első bankszámláját. A diákok helyzete nagyon speciális, általában teljesen másképpen használják számlájukat, mint egy átlagember, emiatt számukra más lehet az ideális választás is.

Egy átlagosnak tekinthető egyetemista az első két évben akár 2 500 forintot is megtakaríthat, ha megfelelő számlacsomagot választ.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen bevételekre és költségekre számíthatunk egyetemistaként?

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, melyik számla lesz számunkra az ideális, először azt kell eldöntenünk, mire is fogjuk azt használni. Első lépésben azt érdemes felmérni, hogy milyen jóváírásaink lesznek, illetve ebből mennyit és milyen formába költenénk el havonta.

Egyetemistaként jóváírásunk lehet ösztöndíjból, esetleg az aktuális havi diákhitelünk érkezhet még a számlánkra. A havi ösztöndíj összege függhet a tanulmányi átlagunktól, a felsőoktatási intézménytől és a konkrét szakunktól. A diákhitel összege pedig fixen annyi, amennyit megigényeltünk, illetve végül megkaptunk. A kalkuláció során mi most 30 ezer forint havi jóváírással számoltunk.

Havi kiadásnak mi a bankkártyás vásárlásokat, a készpénzfelvételt, valamint az átutalásokat tekintettük. Szem előtt tartva, hogy a bankszámlán megjelenő kiadásaink nem haladhatják meg a jóváírások összegét. Átutalással a kollégiumi díjat rendeztük – Budapesten nagyságrendileg 10 ezer forintos havi díjtól voltak elérhetők kollégiumi szobák 2018-ban. A készpénzfelvétel és a kártyás vásárlások pedig a mindennapi élethez kapcsolódó kiadások egy részét fedezik.

Szabd saját élethelyzetedre a bankszámlád!

A fent nevesített 30 ezer forint természetesen még egy egyetemistának sem elég egy hónapra. Az albérlet költsége például ennek akár háromszorosa is lehet, az alapvető élelmiszerek és a létfenntartáshoz szükséges egyéb kiadások is jóval meghaladhatják a 30 ezer forintot.

Ezeket valamiből fedezni szükséges. Jogosultak lehetünk szociális, vagy tanulmányi alapon extra támogatásokra is. Ez nem jár mindenkinek, ráadásul még így is kevésnek bizonyulhatnak havi bevételeink. Vannak, akiket a szülők tudnak támogatni havonta kisebb-nagyobb összeggel, vagy akár egy lakás megvásárlásával. Mások diákmunkával tudják fedezni havi kiadásaik fennmaradó részét.

Lényeges kérdés lehet, hogy ezek a plusz bevételek és kiadások is megjelennek-e a bankszámlánkon, mert ezek befolyásolhatják azt, hogy melyik számla a megfelelő számunkra. Akár az is lehet, hogy a 2 évig teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla feltételeit is teljesíteni tudnánk. Éppen ezért saját havi bevételeink és kiadásaink megtervezése után érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorát használni, ami megmutatja, hogy melyik a legkedvezőbb ajánlat számunkra.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés