Milyen dokumentumok szükségesek egy személyi kölcsön igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek egy személyi kölcsön igényléséhez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-10
 

Sokszor azért veszünk fel személyi kölcsönt, mert gyorsan van szükségünk egy kisebb pénzösszegre. Az igénylés folyamatát azonban nagyon elnyújthatja, ha nem visszük magunkkal az összes szükséges dokumentumot a bankfiókba már a kezdet kezdetén. Érdemes előre felkészülni, hogy mire is lehet szükségünk. A helyzet nem egyszerű, az egyes bankok feltételei és az általuk elvárt dokumentumok köre ugyanis nagyon különböző. Összeszedtük azokat az alap dolgokat, amelyek rendszerint elengedhetetlenek.

1. Személyes okmányok

Egy hiteligénylés során személyazonosságunk igazolása fontos kérdés, hiszen ez garantálja, hogy senki ne vehessen fel a nevünkben hitelt. A pénzintézetek elvárják a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya bemutatását. A személyi igazolvány általában helyettesíthető kártya formátumú jogosítvánnyal vagy útlevéllel.

Milyen problémák fordulhatnak elő ezzel? Előfordulhat, hogy okmányunk le fog járni, vagy már le is járt. Emiatt nem utasítják el a kérelmünket, de akár több hetet is csúszhat a folyósítás. Mindenképpen érdemes ellenőrizni a kérelem benyújtása előtt igazolványaink érvényességét.

Hirdetés

Hirdetés

2. Bankszámlakivonat

A bankok többsége elvárja, hogy egy személyi hitel igénylésnél rendelkezzünk lakossági bankszámlával. Nem kell feltétlenül az adott hitelintézetnél vezetnünk a számlánkat, de egy magyarországi pénzszámla gyakran elvárás.

Ezen számlánk kivonatát – sok esetben több hónapra visszamenőleg – be kell nyújtanunk a kérelem során. Több bank eredeti kivonatokat vár el, ha ezek nincsenek meg, akkor pedig csak hiteles másolatot fogad csak el. Emiatt érdemes megnézni a folyamat elindítása előtt, hogy megvannak-e a kivonataink, ha nincsenek, akkor érdemes egyeztetni a hitelezővel.

3. Jövedelem igazoláshoz kapcsolódó dokumentumok

Alkalmazotti és nyugdíjas jövedelmek

A speciális jövedelmek esetén az egyes hitelintézetek elvárása nagyon különböző lehet, ezért csak a gyakrabban előforduló típusokat nézzük át. Ezek közül elsőként a leggyakoribb alkalmazotti és nyugdíjas jövedelmet.

Alkalmazottként általában elvárják a bankok azt, hogy a benyújtott bankszámla kivonatunkon jelenjen meg a fizetésünk is – van olyan bank, amelyik nem is fogadja el személyi kölcsönnél a készpénzben kapott jövedelmet. E mellé kérnek egy munkáltatói igazolást – általában saját formanyomtatványukon – hiánytalanul kitöltve. Ha elmarad egy rubrika vagy egy aláírás, akkor könnyem elakadhat az igénylés.

Ha készpénzben kapjuk jövedelmünk, vagy közeli hozzátartozónál dolgozunk, akkor a bankok általában a fentieken túl további plusz dokumentumokat is bekérnek. Ilyen lehet például a NAV jövedelemigazolás, adóbevallás.

Nyugdíjasként szükség lehet bankszámlakivonatra, amelyre a nyugdíjunk érkezik – ha postán kapjuk a nyugdíjat akkor nyugdíjszelvényre -, mellé NYUFIG igazolásra vagy nyugdíjtörzslapra lehet még szükségünk. Érdemes igénylés előtt ezeket is előkeresni.

Vállalkozói jövedelmek

Ha jövedelmünk saját vállalkozásunkból származik, akkor rendszeresen kérhetnek tőlünk a bankok NAV jövedelemigazolást, NAV nemleges igazolást – köztartozásmentességünk alátámasztására – és vállalkozói igazolványt.

Az egyes bankok gyakorlata nagyon eltérő, emiatt érdemes előre utánajárni a dolognak, emellett kiemelten fontos az igazolások alaki ellenőrzése átvételkor. Ha hiányzik róla egy aláírás vagy egy hitelesítés, akkor könnyen hiánypótlást írhatnak elő. Néhány pénzintézet elfogad elektronikus hitelesítéssel ellátott dokumentumokat is, ami megkönnyítheti az igazolások beszerzését és felgyorsíthatja az egész folyamatot.

4. Hitelkérelmi adatlap

Természetesen szükségünk van egy kérelemre, ezt az adott bank formanyomtatványán tudjuk benyújtani. Előfordulhat, hogy nem megfelelően lett kitöltve a nyomtatvány – lemaradt egy aláírás, kimaradt egy rubrika a kitöltés során -, emiatt is elakadhat egy igénylés. Ennek elkerülése érdekében nagyon figyelmesen töltésük ki a kérelmet, és ellenőrizzük le újra a leadást megelőzően is.

5. Magyarországi telefonos elérhetőség

Ez ugyan nem dokumentum, de lényeges elvárás lehet. Manapság szinte mindenki rendelkezik telefonos elérhetőséggel. Problémát az okozhat, ha a telefonszám nem az igénylő saját nevén van. Ez ugyan könnyen pótolható – egy feltöltős telefonkártya vásárlásával -, de ez is elhúzhatja a folyamatot. Szerencsére egyre több hitelező elfogadja a telefonszámot már úgy is, hogy az egy hozzátartozónk nevén van.

6. Közüzemi számlák

Lehet még olyan hitelintézet, amelyik a közüzemi számlák bemutatását is elvárja. Ebben az esetben a számlák mellé a befizetést igazoló csekket, bizonylatot is be szokták kérni. Ez az eljárás jelenleg nem túl gyakori, de ilyennel is találkozhatunk igénylésünk során.

Az egyes hitelezők eljárása nagyon eltérő lehet. Nem csak a dokumentumok köre, de maga a bírálat eredménye is teljesen eltérhet attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Ha a legkedvezőbb kamatozású ajánlatot keresed használd a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorát. Ha arra is kíváncsi vagy, hogy hol van a legnagyobb esélyed felvenni egy személyi hitelt és ahhoz milyen dokumentumokra lenne szükséged fordulj a Bankmonitor szakértőjéhez, aki segít neked a legjobb lehetőség megtalálásában.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés