Milyen élelmiszert vehetünk SZÉP kártyával? Megjelent a rendelet

Milyen élelmiszert vehetünk SZÉP kártyával? Megjelent a rendelet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-24 Frissítve: 2021-12-25
 

Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette, hogy 2022. februárjától a SZÉP kártyával élelmiszert is lehet már vásárolni. 2021. december 24-én pedig megjelent a kormányrendelet, amely tartalmazza a részleteket. A Bankmonitor szakértői összeszedték a legfontosabbak részleteket.

Melyik zsebből lehet majd élelmiszert vásárolni?

A megjelent rendelet alapján a Széchenyi Pihenő Kártya vendéglátás alszámlájára utalt összeg használható fel élelmiszer vásárlására is. Erre a zsebre legfeljebb évi 150 ezer forint utalható a munkáltató részéről. (Jelenleg azonban az egyes zsebekben lévő összeget a másikhoz kapcsolódó célokra is fel lehet költeni. Kérdés, hogy ez a könnyítés a most bevezetett bolti vásárlásra is érvényes lesz-e.)

Mikortól lehet élelmiszert vásárolni a SZÉP Kártyával?

Ahogy az  már Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentéséből is kiderült 2022. február 1-től lehet élelmiszerért a boltokban fizetni SZÉP kártyával. Ugyanakkor az új lehetőségnek van végső lejárata is: 2022. május 31-ig lehetséges a SZÉP kártyával élelmiszert is vásárolni.

Mit lehet venni a boltokban SZÉP kártyával?

A 2021/1832 (EU) bizottsági  végrehajtási rendelet első számú melléklete alapján az I.-IV. alosztályba tartozó termékek, illetve az V. alosztályból még a só vásárlása elfogadható.

Vagyis alapvetően valóban az élelmiszerek megvásárlására lesz lehetőség május végéig SZÉP Kártyával, vannak azonban kivételek is: alkoholtartalmú italok, illetve dohány és feldolgozott dohánypótló termékek vásárlására továbbra sem lesz fordítható a Széchenyi Pihenő Kártyára kapott összeg.

Mely boltokban lehet vásárolni a Széchenyi Pihenő Kártyával?

Azon gazdasági társaságnál, egyéni vállalkozónál, egyéni cégnél, őstermelőnél, vagy családi gazdaságnál lehet vásárolni, amely főtevékenységként az alábbi tevékenységek valamelyikét folytatja:

  • Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (TEÁOR kód: 4711)
  • Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme (TEÁOR kód: 4721)
  • Hús-, húskészítmény kiskereskedelme (TEÁOR kód: 4722)
  • Hal kiskereskedelme (TEÁOR kód: 4723)
  • Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem (TEÁOR kód: 4724)
  • Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem (TEÁOR kód: 4729)
  • Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme (TEÁOR kód: 4781)
Hirdetés
Hirdetés