Milyen feltétekkel kaphatunk az UniCredit Banktól személyi kölcsönt? (x)

Milyen feltétekkel kaphatunk az UniCredit Banktól személyi kölcsönt? (x)
Hirdetés

Cikk2023-08-04 Frissítve: 2023-08-08
 

A személyi kölcsönök legfontosabb előnyei, hogy ingatlanfedezet bevonása nélkül igényelhetőek, szabad felhasználásra, felújításra vagy akár hitelkiváltásra, valamint a sikeres hitelbírálatot követően rövid idő alatt meg is érkezhet a számlára a kölcsön összege. A felvehető összeg és a futamidő maximuma azonban bankonként eltérő, mint ahogy az igénylési feltételek sem azonosak, ezért nem mindegy, melyik bankot választjuk.

A személyi kölcsönöknél – mint minden hitel esetében – a legfontosabb elvárás az, hogy az igénylő rendelkezzen az elvárt minimális jövedelmi szinttel, ami a legtöbb banknál az aktuális minimálbér nettó összege, vagyis 2023-ban 154 280 forint.

Az UniCredit Banknál minimum nettó 165 ezer forint igazolt jövedelemmel kell rendelkeznie az igénylőknek. (Ha társigénylő is szerepel az ügyletben, akkor szereplőnként legalább a nettó minimálbérrel kell rendelkezni.) Ki kell még emelni, hogy a speciálisan felújításra igényelhető személyi hitelnél legalább nettó 300 ezer forintos jövedelmet vár el a bank. Ezzel azonban még csak egy lényeges feltételt pipálhat ki az igénylő, a felvehető hitel összege minden esetben a banki hitelbírálat során derül ki.

Az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – szabály adhat némi támpontot: eszerint egy 600 ezer forintnál alacsonyabb nettó jövedelem legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százalék a plafon. A bankok a JTM-kalkuláció mellett vizsgálják azt is, hogy a meglévő hitelek törlesztőrészletével csökkentve a jövedelmet az elégséges-e a megélhetési költségek fedezésére. A megélhetési költségként figyelembe vett összeg mértéke nem publikus és bankonként eltérhet.

Hirdetés

Milyen kamattal kaphatunk személyi kölcsönt?

Nincs szükség ingatlanfedezetre, az igénylő hitelképessége elsősorban a jövedelmétől függ. Emiatt egy személyi kölcsön igénylése jóval gyorsabban és kevesebb adminisztrációval zajlik, mint egy jelzáloghitelé. A fedezetlen hitel esetében a kölcsönösszeg az igénylés beadásától számítva – természetesen a kérelem jóváhagyása esetén – akár pár napon belül a számlán lehet. Összehasonlításképp: egy jelzáloghitel bírálati ideje akár 4-6 hétig is eltarthat.

A bank számára azonban kockázatosabb egy ilyen hitel, hiszen kevesebb biztosítékot kap az adóstól – nincs ingatlanfedezet -, emiatt a kölcsön valamivel drágább, mint egy jelzáloghitel.

De mégis milyen kamat mellett igényelhetünk személyi kölcsönt? Több bank is ad kamatkedvezményt, amennyiben online igényelünk náluk személyi kölcsönt. Az UniCredit Banknál, 0,5 % kamatkedvezményt kaphatunk ,amennyiben az igényelt hitelösszeg eléri a 6 000 000 forintot és online igényelünk személyi kölcsönt és kötünk szerződzést.  Nézzük meg ezt egy példán keresztül: az adós 6 millió forintot szeretne igényelni 8 éves futamidőre, az érdeklődő jövedelme nettó 600 ezer forint.

A Bankmonitor kalkulátora alapján az elérhető ajánlatok THM értéke jelenleg 12,91% – 17,58% között lehet. A legolcsóbb ajánlat a cikk írásakor az UniCredit Fix kamat személyi kölcsön, ahol a kamat a teljes futamidő alatt rögzített, mértéke (online igénylés és online szerződéskötés esetén) 12,04%, a havi törlesztőrészlet 98 201 forint, a THM értéke 12,91%, a kölcsönre 8 év alatt visszafizetendő teljes összeg pedig 9 434 529 forint. A hitel teljes díja:3 434 529 forint  (mely az ügyleti kamat összegén túl egyéb díjat nem tartalmaz).  A teljes hiteldíj mutatója (THM) normál kamattal számítva: 19,86%. A hitel futamideje alatt bankszámlát kell fenntartani náluk.

A maximálisan felvehető hitelt összege

A felvehető személyi kölcsön összege tehát függ az igazolt nettó jövedelem nagyságától, ám meghatározó az is, hogy az adott banknak mekkora az adható maximum hitelösszege. Jelenleg két olyan bank van, amelyik akár 12 millió forintot is hitelez szabad felhasználásra. Közülük – 8 éves futamidőre, 600 ezer forint nettó jövedelemmel – az UniCredit Fix Kamat Személyi Kölcsön a legkedvezőbb: a kamat 12,04%online igénylés és online kölcsön szerződés esetén.

Az UniCreditnél 10 millió forint feletti igénylésre abban az esetben van lehetőség, amennyiben a bank által elfogadott havi nettó jövedelem eléri az átlagos 600 ezer forintot. Itt ráadásul még folyósítási jutalék sincs, így a hitel induló, egyszeri költség nélkül felvehető.

Milyen hosszú lehet a futamidő?

Ugyanakkora összegű és kamatú hitel esetében annál alacsonyabb a havi törlesztő, minél hosszabb a futamidő (bár ezzel arányosan nő a teljes visszafizetendő összeg is), viszont az egyes bankoknál különböző a maximálisan elérhető futamidő hossza. Ez különösen a nagyobb összegű személyi hiteleknél lehet fontos. Jelenleg az UniCredit Bankon kívül három pénzintézet megy el 8 éves futamidőig, négy banknál pedig 7 év a választható maximum szabad felhasználás mellett.

Induló költségek nélkül is sikerülhet

Az induló költség is fontos szempont lehet a hitelező bank kiválasztásakor, hiszen ez akár az igényelt összeg 1 százaléka is lehet, ami 10 millió forint hitelösszegnél például 100 ezer forintot jelent. A bankok egy része a hitelbírálatért számít fel díjat, míg máshol a folyósításnak van költsége, ám ez az ügyfél szempontjából tulajdonképpen indifferens. Az UniCredit Bank személyi kölcsöneinél azonban nincs sem folyósítási jutalák, sem hitelbírálati díj, így egy 12 millió forint összegű hitel felvételénél akár 120 ezer forint is megtakarítható.

Hány éves lehet az adós?

A bankok minden esetben meghatározzák az adós minimális életkorát, ami a legtöbb esetben 18 és 21 év között van, míg a felső korhatár 65-72 év szokott lenni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy amennyiben az igénylő a futamidő végéig betöltené ezt az életkort, akkor fiatalabb adóstárs bevonására lehet szükség. Az UniCredit Bank személyi kölcsöne 21 éves kortól igényelhető, fiatalabb adóstárs bevonását pedig akkor kérhetik, ha az igénylő betölti a 70. életévét a futamidő végén. Maga az öregségi nyugdíj egyébként kifejezetten jól hitelezhető jövedelemnek számít, hiszen stabil, kiszámítható bevételnek minősül.

Milyen célra igényelhető fedezetlen hitel?

A személyi hitelek többsége szabad felhasználású konstrukció, vagyis az adós a számlájára érkező összeget bármire fordíthatja. Sok esetben a lakás vagy ház felújítására, korszerűsítésére kellhet a finanszírozás, de az is előfordul, hogy egy nyaraló vagy lakás megvásárlására fordítják az összeget – ha például az ingatlan fedezetként nem vonható be, vagy bevonható, ám nem szeretnének jelzálogot bejegyeztetni rá.

Vannak még speciálisan felújítási célra, vagy autóvásárlásra nyújtott kölcsönök. Ezek jellemzően valamely paraméterükben – választható futamidő, maximális hitelösszeg, kamatszint – eltérnek a bank szabad célú konstrukciójától.

Az UniCredit Banknál szabad célú személyi hitel – ennek a neve UniCredit Fix Kamat személyi kölcsön – mellett elérhető hitel felújítási célra is. Ez utóbbi konstrukciót UniCredit Felújítási Személyi Kölcsön (THM:14,41 – 19,86%) néven találhatjuk meg. Sőt a bank napelem telepítésével kapcsolatos kiadások finanszírozására is kínál egy speciális hitelt, melyet UniCedit Green Személyi kölcsön (THM:13,48 – 19,86%) néven lelhetjük fel a bank oldalán.

Azt azonban tudni kell, hogy az UniCredit Bank szabad célú személyi hitelével is megfinanszírozhatjuk az összes célunkat, hiszen a hitelből kapott összeg szabadon elkölthető.

Milyen kamatkedvezmény kapcsolódik a hitelhez?

Az egyes bankoknál különböző kedvezményeket kaphatunk. Ezek csökkenthetik a kamatszintet, az induló költségeket, sőt adott esetben még eseti jóváírást is kaphatunk a kölcsön felvételét követően, a kijelölt feltételek teljesítése esetén.

Jellemző előírások:

  • Számlát kell vezetni az adott banknál.
  • Az adott banknál vezetett számlára havonta egy meghatározott összegnek jóváírás formájában meg kell érkeznie.
  • Meghatározott összeg felett kaphatunk kedvezményt.
  • Előírhatnak különböző kiegészítő szolgáltatások igénybevételét is a bankok az akció feltételeként.

A kamatkedvezmény pontos mértéke függ a hitelösszegtől, a banknál vezetett számlára érkező havi jóváírástól és attól, hogy kötünk-e a banknál hitelfedezeti életbiztosítást az adott kölcsönhöz kapcsolódóan. Alaposan meg kell gondolni a döntést, az egyes kedvezményszintek között előfordulhat ugyanis, hogy nincs átjárás. Ha nem teljesítjük a feltételt, akkor az egész kedvezmény elveszik. Azonban, ha újra elkezdjük teljesíteni a vállalt feltételeket egy bizonyos idő után az UniCredit Banknál például újra visszaszerezhető a kedvezmény.

Milyen egyéb kedvezmények érhetőek el az UniCredit Banknál?

Az UniCredit Bank a Fix Kamat, Felújítási és Green személyi kölcsön esetében egy havi törlesztőrészletet jóváír legfeljebb 50 ezer forint összegben.

A jóváírás feltétele:

  • Legalább 3 millió forint összegű kölcsön igénylése.
  • A hiteligénylésnek és szerződéskötésnek 2023. július 1. és 2023. szeptember 17. közötti időpontra kell esnie.
  • Az adósnak szerződésszerűen meg kell fizetnie a havi törlesztőrészleteket és folyamatosan teljesítenie kell a vállalt kamatkedvezmény feltételeit.

A feltételek ellenőrzésére az folyósítást követő harmadik törlesztőrészlet megfizetését követően kerül sor.

Ha online igényelnénk Fix Kamat személyi kölcsönt, akkor a bank a feltételek teljesítése esetén, további 30 ezer forint jóváírást ad számunkra. Az igénylésnek és szerződéskötésnek 2023. július 1. és 2023. szeptember 17.közötti időpontra kell esnie. Emellett rendben meg kell fizetnünk az első három törlesztőrészletet, illetve folyamatosan teljesítenünk kell ezen időszak alatt a választott kamatkedvezményhez kapcsolódó feltételeket is.

Fontos megemlíteni, hogy a fenti két promóció összevonható, így akár 80 000 forintot is kaphatunk.

Online igényelhető az UniCredit Banknál személyi kölcsön?

Igen, igényelhető, ráadásul a fent említett jóváírási akcióval. A bank ezt a lehetőséget már meglévő ügyfeleinek és új érdeklődőknek is biztosítja. Ráadásul ha már rendelkezünk számlával a banknál, akkor internetbankon és mobilbankon keresztül is le lehet adni az igénylést ami sokkal gyorsabb, hiszen a bank már ismer minket.

Azok a 21. életévét betöltött magyar állampolgárok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik rendelkeznek magyar személyi azonosító hatósági okmánnyal – személyazonosító igazolvány vagy útlevél – és lakcímkártyával. (Nem igényelhet online személyi hitelt kiemelt közszereplőnek minősülő személy.)

Az igényléshez szükség van mobiltelefonra, személyes okmányokra – kártya formátumú személyi igazolvány vagy útlevél -, lakcímkártyára, adókártyára, valamint többnyire jövedelemigazolásra (ha rendelkezünk a banknál számlával, előfordulhat, hogy erre nincs szükség).

Amennyiben szükség van jövedelemigazolásra, azt feltölthetjük PDF formátumban az igénylés során, vagy az eredeti papír alapú igazolást beadhatjuk bármelyik UniCredit bankfiókba, vagy postázhatjuk is.

Az online igényléssel otthonról kényelmesen elérhető az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsöne, amely jelenleg az egyik legkedvezőbb személyi hitel hazánkban.

Az UniCredit Bank termékeiről szóló tájékoztatás nem teljeskörű, a részletes kondíciókat az UniCredit Bank Lakossági üzletszabályzata, Egyéb Szolgáltatások díja kondíciós lista, illetve az adott termékre vonatkozó Ingatlan fedezet nélküli hitelek hirdetménye tartalmazzák.

Hirdetés