Milyen sorrendben kártalanítják a Sberbank betéteseit a Takarékbank közreműködésével?

Milyen sorrendben kártalanítják a Sberbank betéteseit a Takarékbank közreműködésével?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-12
 

Megjelent az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tájékoztatója, ami újabb részleteket tartalmaz a közreműködő Takarékbankon keresztüli kártalanítás menetéről.

A Sberbank végelszámolása miatt a pénzintézet betéteseit az OBA fogja kártalanítani 100 ezer euró összeghatárig. A kifizetés során közreműködő bankként a Takarékbank vesz részt. Milyen esetben kapják meg a betétesek a közreműködő bankon keresztül az összeget?

  • A magyar lakcímmel rendelkező magánszemélyek 2,5 millió Ft feletti összeg esetében.
  • A magyar székhellyel rendelkező cégek 20 ezer forintot meghaladó összeg esetében.

Az OBA oldalán megjelent tájékoztatóból kiderül, hogy milyen sorrendben történik a kártalanítás, az egyes ügyfeleknek mely naptól kezdődően ajánlott felkeresni a Takarékbank fiókjait. A kártalanítási betűrendben történik. (Cégek esetében a cég kezdőbetűje, míg magánszemélyek esetén a titulus nélküli vezetéknék első betűje alapján történt a besorolás.) A tájékoztatóban az alábbiak szerepelnek:

2022. március 11-én pénteken nem betűvel kezdődő (cégnév esetén), illetve A-tól E (É)-ig
2022. március 16-án szerdán F-től K-ig
2022. március 17-én csütörtökön L-től R-ig
2022. március 18-án pénteken S-től ZS-ig

Természetesen az adott dátumot követően 2023 március 31-ig bármikor felkereshetik a betétesek a Takarékbank fiókjait.

Minden érintett névre szóló levelet fog kapni az OBA-tól, elképzelhető azonban, hogy ez a levél csak a fenti dátumokat követően érkezik meg. Fontos, hogy az OBA által küldött levél, kifizetési elszámolás bemutatás nem feltétele a kártalanításnak. Természetesen cég és magánszemély estében is az azonosításhoz szükséges dokumentumokra szükség lesz a kifizetéshez.

A kifizetés átutalással történik, vagyis az érintetteknek számlát is kell nyitniuk, amennyiben eddig csak a Sberbanknál rendelkeztek bankszámlával. Bárki megtalálhatja a Bankmonitor kalkulátorával a saját bankolási szokásainak megfelelő csomagot. Jelenleg találni több teljesen ingyenes ajánlatot is. A kártalanítási igény bejelentésekor már ajánlott magával vinni mindenkinek a számlaszámot, ahová az összeget kéri átutaltatni. (Természetesen a Takarékbanknál is nyithatnak az érintettek számlacsomagot.)

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés