Egyre nagyobb és hosszabb futamidejű lakáshitelt vesznek fel a magyarok. Mutatjuk a káros mellékhatásokat!

Egyre nagyobb és hosszabb futamidejű lakáshitelt vesznek fel a magyarok. Mutatjuk a káros mellékhatásokat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-06 Frissítve: 2021-12-29
 

Egyre nagyobb összegű lakáshitelt vesznek fel a magyarok, ezzel együtt pedig a futamidők is mind jobban elhúzódnak. Ennek azonban több káros mellékhatása is van, amire érdemes odafigyelni.

Az elmúlt évek áremelkedésének egyik következménye, hogy folyamatosan nő a felvett átlagos lakáshitelek összege és futamideje. A nagyobb hitelösszeg azért szükséges, mert máskülönben a vevők nem tudják finanszírozni a vásárlást, a futamidő kitolásával pedig a havi törlesztőt próbálják lenyomni az igénylők. Például azért, mert máskülönben az igazolt jövedelmük alapján nem kapnák meg a kölcsönt, vagy azért, mert bár megkapnák, ám 10-20 évre nem mernek bevállalni ekkora havi kiadást.

A trendet jól mutatják az MNB számai: míg 2015-ben az újonnan felvett lakáshitelek 17,1%-ánál haladta meg a futamidő a 20 évet, addig 2019 első felére megduplázódott (34,1%) ezek aránya. Eközben 2015-ben a felvett hitelek 4,9%-ánál haladta meg a hitelösszeg a 15 millió Ft-ot, míg idén 21% volt ugyanez, vagyis minden ötödik kihelyezés ilyen volt.

Ennek azonban lehetnek pénzügyi szempontból káros mellékhatásai, mégpedig triplán:

  • A magasabb hitelösszeg miatt nő a hitel kamattartalma.
  • A hosszabb futamidő miatt tovább kell kamatot fizetnie az adósnak.
  • Ha hosszabb futamidővel együtt a kamatfixálás idejét is meghosszabbítjuk, akkor magasabb lesz a hitel kamata.

10 millió Ft lakáshitel 10 éves futamidővel és végig fix kamattal a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint jelenleg havi 97 812 Ft havi törlesztővel, 3,32%-os THM-mel (teljes hiteldíj mutató) érhető el, aminél a teljes visszafizetés 11 737 447 Ft. Ha ugyanezt a 10 millió Ft-os hitelt 15 évre vesszük fel – szintén végig fix kamattal –, akkor a havi törlesztő már csak 73 170 Ft, ám ez megtévesztő lehet, ugyanis a THM magasabb (3,91%), és a teljes visszafizetés is lényegesen nő (13 170 520 Ft). Vagyis, ugyanakkora hitelösszegre 5 évvel hosszabb futamidő esetén 1 433 073 Ft-tal kell összességében többet visszafizetni.

Még halmozottabb a hatás akkor, ha nem csak a futamidő, hanem a hitelösszeg is növekszik. Például, ha 10 millió Ft helyett 15 millió Ft lakáshitelre van szükségünk, a futamidőt pedig kitoljuk 15 évre, akkor a havi törlesztő 110 878 Ft lesz, a THM 4,6%, a teljes visszafizetés pedig 19 958 046 Ft. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy netán 20 vagy 25 évre hosszabbodik a futamidő, ekkor ugyanis 23 598 378 Ft, illetve 27 600 099 Ft-ot kell visszaadni a banknak. (Ráadásul 25 éves futamidő esetén 15 éves a leghosszabb kamatperiódus, itt végig fix kamatú kölcsönt nem kínálnak a bankok.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés