Minden nyolcadik magyar rosszul használná a bankkártyáját!

Minden nyolcadik magyar rosszul használná a bankkártyáját!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-28
 

A magyarok 12,1%-a nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használók szokásaiból. Egy kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23 ezer forintot is megspórolhatna évente.

Sokan spórolhatnának a készpénzfelvétel költségein, ha kicsit tudatosabban döntenének a magyarok, derült ki a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorának elemzése során. Ugyanis a havi két díjmentes készpénzfelvételt a kalkulálók 12,1%-a nem jól használná ki.

Jelenleg mindenkinek biztosítani kell legalább két ingyenes készpénzfelvételt havonta bármely magyarországi bankautomatából összesen maximum 150 ezer forint összegig. Ezt jogszabály írja elő, vagyis ettől a pénzintézetek nem térhetnek el. A díjmentes készpénzfelvétel azonban mindenkinek csak egy bankszámlájához kapcsolódhat, éppen ezért a számlatulajdonosnak jeleznie kell bankja felé, hogy melyik számlájánál kíván élni ezzel.

Az elmúlt két hónapban a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát használók szokásainak elemzése során egy furcsa anomália derült ki. A díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget beállító kalkulálók közül minden nyolcadik nem megfelelően használná ki ezt a lehetőséget.

A beállított szokások alapján ugyanis havonta több, mint két alkalommal vennének fel készpénzt bankautomatából, ráadásul a teljes összeg nem haladná meg a 150 ezer forintot. Mivel csak az első két alkalommal lenne díjmentes a bankautomata használata, ezért a további készpénzfelvételekért bizony már fizetniük kellene.

Ezen igénylők a kalkulációik alapján átlagosan négyszer vennének fel készpénzt, összesen 65 ezer forint összegben. Ennek tényleges költsége természetesen függ a választott bankszámla típusától, de éves szinten 2 300 – 23 000 forint között lehet. Ezt az összeget bárki megspórolhatja, ha kicsit változtatva a szokásain 2 tételben venne fel bankszámlájáról pénzt.

Hirdetés
Hirdetés