Mindent az ingyenes készpénzfelvételről

Mindent az ingyenes készpénzfelvételről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-20 Frissítve: 2018-04-05
 

A mai nappal lejár az első határidő! Aki már februártól élni kíván a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével a mai napig nyilatkozhat bankjánál személyesen, vagy online. Nem csalódtunk, sokan az utolsó napokban kaptak észbe. De mi a helyzet, ha diákok vagyunk vagy épp nincs magyar állampolgárságunk? Jár nekünk az ingyenes készpénzfelvétel? Az attól függ…

Februártól ingyenesen vehetünk fel bármely hazai ATM-ből havonta két alkalommal összesen maximum 150 ezer forintot, ha a mai nappal bezárólag nyilatkozunk bankunknál. Fontos, hogy csak egy banknál lehet igénybe venni a kedvezményt, és minden hónap 20-ig nyilatkozhatunk, ha változtatni szeretnék rajta. Ilyen esetben a következő hónaptól jár az ingyenes készpénzfelvétel. A rendelet életbelépése óta volt időnk gondolkodni és eszünkbe jutott néhány kérdés, ami sokakat érinthet. Nézzük, melyek ezek és mik a válaszok.

Diák számlák esetén mi a helyzet?

A rendelet úgy szól, hogy nyilatkozatot minden 16. életévét betöltött magánszemély tehet. A diák számlák sajátossága, hogy törvényes képviselő is kapcsolódik a számlához mindaddig, amíg a gyermek be nem tölti a 18. életévét. Vannak olyan diákok, akik pl. ösztöndíjat vagy egyéb ellátást kapnak. Mivel a törvényes képviselő nem tulajdonos, bár a gyermek számlájával kapcsolatosan mindent alá kell írnia, így az ő ingyenes készpénzfelvételi lehetőségét ez nem csorbítja. Ha a gyermek 16 év alatti, akkor ő a rendelet értelmében nem nyilatkozhat. Neki továbbra is a számlacsomagjához esetlegesen tartozó, a törvénytől független ingyenes készpénzfelvétel áll rendelkezésére.

Külföldi állampolgár

Amennyiben a külföldi állampolgár rendelkezik Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, akkor függetlenül az állampolgárságától neki is jár a havi kettő ingyenes lehetőség. Kettős, vagy többes állampolgárokra szintén ez a kitétel vonatkozik.

Társtulajdonos

Egy számláról, attól függetlenül, hogy egy vagy több tulajdonosa van, csak 150 ezer forint vehető fel ingyenesen. Vagyis ez a lehetőség számlánként jár és nem tulajdonosonként.

Utólag írják-e jóvá a díjat, vagy már ki se kell fizetni?

Jelenlegi információink szerint van olyan bank, ahol – technikai okok miatt – a díjmentességet a tranzakció(k) hónapját követő hónap 5. munkanapjáig történő visszatérítéssel biztosítják. Érdekes kérdés, hogy ez a gyakorlat megfelel-e törvény szellemiségének… Ez utóbbitól eltekintve a többi bank fel sem számítja a díjat.

Meglévő hitelkeret esetén 

A lakossági bankszámlák zöméhez tartozik hitelkeret, amit biztonsági keretként tudunk használni, ha többet költünk, mint amennyi a számlánk egyenlege. Ha a bank az ingyenes készpénzfelvételt az ügyfél részére biztosított hitelkeret terhére teljesíti, az ügyfél szintén jogosult az ingyenes készpénzfelvételre.

Milyen típusú jóváírás esetén él az ingyenesség, ha a készpénzfelvétel részben, vagy teljes egészében a bank által biztosított hitelkeret terhére történik:

  • munkabér,
  • szociális ellátás,
  • háztartási munka ellenértéke,
  • fogyatékossági támogatás,
  • vakok személyi járadéka,
  • anyasági támogatás,
  • ösztöndíj

Mi a helyzet, ha eleve ingyenes készpénzfelvétel jár a számlánkhoz?

Ha a számlacsomaghoz alapból tartozik ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, akkor banki döntés alapján vagy ezeken felül jár a törvényi ingyenesség, vagy pedig a számlacsomaghoz tartozó ingyenes készpénzfelvételek számát csökkenti. Az biztos, hogy legalább két alkalommal (maximum 150 ezer forint erejéig) jár az ingyenesség.

Nézzünk egy konkrét példát!

Adott hónapban felveszünk a számlánkról 200 ezer forintot. Ebben az esetben a 150 ezer forinthoz ingyen jutottunk hozzá, a számlacsomagunknak megfelelő készpénzfelvételi díjat csak az 50 ezer forint után kell megfizetnünk.

Ha érdekel, hogy Hozzád melyik számla illik, kalkulátorunk segítséget nyújt ebben.

Fiók vagy ATM?

Bankfióki ingyenes készpénzkifizetésre csak abban az esetben vagyunk jogosultak, amennyiben 2013. november 21. napját megelőzően nem rendelkeztünk érvényes bankkártya szerződéssel egyetlen magyarországi banknál sem. 2015. január 1. napját követően a bankfióki készpénzkifizetés díj és költség mentessége megszűnik a törvény rendelkezései szerint. Tehát a törvényi szabályozás is a bankkártya birtoklást támogatja. Viszont az ingyenes készpénzfelvétel mellett a kártyás vásárlásokat a hatályos szabályozás értelmében továbbra is tranzakciós adó terheli. Ez – ha átterheli a bank – növelheti a készpénzes fizetés arányát, ami a gazdaság egészét nézve felesleges költségeket jelent.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés