Mire használd a 3+3 milliót? Ezek a felújítási munkák visszahozzák az árukat!

Mire használd a 3+3 milliót? Ezek a felújítási munkák visszahozzák az árukat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-09
 

A 3 millió forintos felújítási támogatás óriási lehetőség, de mivel nekünk kell előre megfinanszíroznunk a költségeket, és ehhez akár személyi kölcsönt is fel kell vennünk, ezért kiemelten fontos, hogy a pénzt ne elsősorban “luxus” berendezési tárgyakra, anyagokra és burkolatokra, hanem okosan, pénzt megtakarító, értéknövelő  beruházásokra költsük el.

Biztosan sokan álmodoztak arról, hogy most végre lesz pénz például szaunára, jakuzzira, fűtött medencére, márvány padlóra és selyemtapétára, vagy milliós konyhai gépekre és központi porszívóra, de valószínűleg nem ezek a legjobb ötletek, hiszen bár kényelmünket szolgálják, megtakarítást nem eredményeznek, sőt fenntartásuk (például medence, szauna) inkább a költségeinket növelik. A leghasznosabb projektek tehát mindenképpen azok, amelyek vagy valamilyen megtakarítást eredményeznek, vagy növelik az ingatlan értékét. Nézzünk is pár ilyen lehetőséget.

Hirdetés

Hirdetés

Hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés

A hőszigetelés és a fűtéskorszerűsítés azok a felújítási munkálatok, amelyeknek a hasznát szinte rögtön, azaz nagyon rövid időn belül élvezhetjük rezsi-megtakarítás formájában. Természetesen az ingatlan mérete és az, hogy a jelenlegi fűtésrendszer mennyire korszerű, nagyban befolyásolja azt, hogy belefér-e az egész történet 6 millió forintba. Mindenesetre, ha van miből megfinanszírozni, akkor mindenképp érdemes elvégezni ezeket a munkálatokat, hiszen a végén 3 millió forinttal olcsóbb lesz így a felújítás, és már az ősz beköszöntével havi több tízezer forinttal alacsonyabbak lesznek majd a számláink.

Megújuló energiák

A megújuló energiák használata további rezsiköltség csökkenést eredményezhet, így mindenképp érdemes akár napelembe fektetni a pénzt, ami akár le is nullázhatja az áramszámlánkat, sőt, ha visszatermelünk, még nekünk fizethet az áramszolgáltató. Az elszámolásban ráadásul jövőre könnyítéseket, egyszerűsítéseket ígérnek! Olcsóbb megoldást jelenthet a napkollektor, amivel  az ingatlan fűtését és melegvíz-ellátását is biztosítani lehet.

Okosotthon rendszer

Az okosotthon rendszer kiépítése is eredményezhet energiamegtakarítást, hiszen általa akár távolról is szabályozhatjuk, mikor kapcsoljon be a fűtés, szabályozhatjuk a télen is fontos árnyékolást (télen a napsütéssel “fűthetünk”), vagy lekapcsolhatjuk (vagy automatiksan lekapcsoltathatjuk) a véletlenül égve felejtett lámpákat, fogyasztókat.

Eladáskor, vagy az ingatlan érték-növekedésével megtérülő munkák

Mielőtt döntenénk, hogy mire fordítanánk a felújításra szánt összeget, fontos gondolnunk arra is, hogy ha egyszer eladnánk a házat/lakást, mi az, ami hosszú távon is növeli az értékét. Az eddig felsoroltakra ez természetesen mind igaz, hiszen az energiamegtakarítást célzó felújítások sokat jelentenek a vevők szemében, de most nézzünk néhány olyan munkálatot, ami nem eredményez költségmegtakarítást, de a jövőben, egy eladásnál profitálhatunk belőle.

Konyha vagy fürdőszoba felújítása

Mint köztudott, a konyha és a fürdőszoba állapota nagyon sokat nyom a latban a vevők döntésénél, így ezekre mindenképp érdemes igénybe venni a támogatást. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül az esztétikai jellegű felújítás a legjobb ötlet, a legfontosabb inkább az, hogy a vezetékek rendben legyenek, de persze a kettő össze is köthető.

Jó tudni, hogyha nem a közeljövőben szeretnénk eladni az ingatlant, nem érdemes csak a magasabb eladási ár reményében esztétikai felújításra költenünk, hiszen nem tudhatjuk, milyen trendek lesznek majd évek múlva, mint ahogy azt sem tudhatjuk, milyen burkolatok, szaniterek vagy konyhai berendezés felelne meg a leendő vevő ízlésének.  Ugyanakkor, ha még sokáig itt szeretnénk lakni, és kifejezetten rossz állapotban vannak ezek a helyiségek, akkor a saját magunk kedvéért igenis érdemes költeni rájuk.

Bővítés – melléképületek

Bár a támogatás bővítésre nem használható fel, azaz ebből nem építhetünk még egy szobát a házhoz – ehhez inkább használjuk a CSOK-ot – garázst lehet építeni belőle. Ugyanígy tetőtér beépítésre sem lehet felhasználni, de mivel a tető cseréjét, felújítását, szigetelését meg lehet valósítani, így a tetőtér beépítés egyes munkálatait el tudjuk számolni, illetve melléképületek felújítására is fel lehet használni a támogatást.

Mi több, az nem tilos, hogy korábban bővítsünk (akár saját erőből), majd a bővítés olyan mozzanatait finanszírozzuk meg e támogatásból, amit jogszerűen lehet fizetni ebből: például festés, burkolás, fűtés kiépítése és hasonlók.

Hirdetés
Hirdetés