Mire használhatják fel a 25 év alattiak az adómentességgel megnyert összeget?

Mire használhatják fel a 25 év alattiak az adómentességgel megnyert összeget?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-20
 

Orbán Viktor bejelentése alapján a 25. év alattiaknak nem kell személyi-jövedelemadót fizetniük, amennyiben a jövedelmük nem éri el az átlagbért. Ez akár 42-43 ezer forint jövedelemnövekményt eredményezhet – a fiatalok átlagos bruttó fizetéséből kiindulva -, de mire fordítható ez az összeg?

A kormány tervei szerint a jövő évtől a 25 év alattiak mentességet kapnak a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Vagyis a munkáltatók terheinek növelése nélkül növekedne meg jelentősen a fiatalok nettó jövedelme.

Kik számíthatnak az adómentességre?

Fontos kitétel, hogy teljes lakosság átlagos fizetésénél kevesebbet keresők részesülhetnek az adómentességben – a KSH statisztikái alapján 2020. októberében a bruttó átlagbér havi 397 400 forint volt -, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknek tehát továbbra is meg kell fizetniük az adót. A döntés kizárólag a 25 évnél fiatalabbakat érinti, az ennél idősebbek továbbra is 15% szja-t fizetnek.

Szűkíti az érintett kört az is, hogy kizárólag szja köteles jövedelmek esetén lehet érvényes a kedvezmény, ami azt jelenti, hogy az alkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezők nyerhetnek vele. A katás vállalkozókra és az egyéni vállalkozókra nem vonatkozik az adócsökkentés.

Egy átlagosnak számító, 25 év alatti munkavállaló jövedelme a KSH 2020. január – júliusi statisztikája alapján havi bruttó 287 700 forint. Az adómentesség azt jelentené, hogy 2022-től jövedelememelkedés nélkül is 43 155 forinttal nőne a nettó bevétele egy átlagos fiatalnak. Mire lehet, mire érdemes felhasználni ezt a plusz bevételt?

Hirdetés

Hirdetés

Elkölthetik a plusz jövedelmet

Természetesen elköltheti, elvásárolhatja a többletbevételt bárki. Igazából azok számára ideális megoldás ez, akik a jelenlegi bérükből nehezen tudnak megélni. Számukra ez az „ajándék pénz” segítséget nyújthat a mindennapi kiadások megfinanszírozásához.

A megtakarítás hozamai és a jelenlegi infláció nagysága alapján is logikus lépésnek tűnhet a plusz pénz elköltése. Hiszen 2020-ban az infláció nagysága 3,3% volt, ilyen hozamot pedig elég kevés kockázatmentes befektetés tud kitermelni jelenleg. Nem minden azonban a hozam.

Befektethetnek a jövőjükbe

A plusz pénzt akár egy tanfolyamra is félre lehet tenni: évi félmillió forintból – nagyságrendileg ennyi gyűlik össze egy átlagos fizetés adómentessége miatt – már egy új szakmát is ki lehet tanulni, de bőven futja belőle akár egy nyelvtanfolyamra is. Ezzel jóval magasabb fizetést érhetsz el később, vagy olyan munkát választhatsz, ami jobban tetszik neked.

Gyűjthetnek lakásra, vagy éppen autóra

Érdemes lehet a plusz jövedelmet félretenni még akkor is, ha a hozam relatív alacsony lenne. A megtakarítás ugyanis lehetőséget teremthet más hosszú távú cél megvalósítására. Ha valaki 20 éves korától dolgozik, akkor 5 év alatt nagyságrendileg 2,5 millió forintot tudna félretenni a megspórolt adóból – hozam nélkül -, ez elég lehet egy használt autóra, illetve jól jöhet lakásvásárláskor. (Aki drágább autót szeretne akár személyi kölcsönből is kipótolhatja a megtakarítást.)

Természetesen egy ingatlan jelenleg Magyarországon ennél jóval drágább, de komoly segítséget nyújthat a megspórolt 2,5 millió forint ahhoz, hogy bárki közelebb kerüljön álmai otthonához.  2,5 millió forint megtakarítás elegendő önerő lehet egy 8-12,5 millió forintos lakás megvásárlásához. (Akár drágább ingatlant is lehet venni, amennyiben van más forrásból is megtakarítása a vevőnek.)

Hosszabb távra is félre lehet tenni a pénzt – akár a nyugdíjas évekre

A nyugdíj egy 20-25 éves fiatalnak nagyon távolinak tűnik. Ebben van is igazság, a legtöbben sokkal közelebbi célokra koncentrálnak ilyen fiatalon. Mégis érdemes ezen a lehetőségen is elgondolkodni, hiszen fiatalon jóval kevesebb összeget kellene félretenni havonta egy értelmezhető nyugdíjkiegészítés reményében.

Ha egy 20 éves fiatal a plusz jövedelemnek csupán a negyedét, havi 10 ezer forintot fektetne be egy rendszeres nyugdíjmegtakarításba, akkor a Bankmonitor nyugdíj kalkulátora szerint ez havi 84 ezer forint nyugdíjkiegészítést eredményezne. Csak összehasonlításképpen: ha ugyanekkora havi összeggel indítana 35 évesen valaki egy nyugdíjmegtakarítást, akkor várhatóan csupán 40 ezer forinttal emelkedne a havi jövedelme idős korára.

Kíváncsi vagy mennyivel tudnád növelni időskori jövedelmed? Használd a Bankmonitor kalkulátorát.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hitelfelvételnél is jól jöhet a plusz bevétel

Egy hitelfelvételnél – legyen az személyi kölcsön, vagy lakáshitel – is nagyon jól jöhet a plusz bevétel. Hiszen a felvehető hitelösszeg sok esetben azon múlik, hogy mekkora törlesztőrészletet bír el a jövedelem. A jogszabály alapján a törlesztőrészlet egy legalább 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetében nem haladhatja meg a bevételek 50 százalékát (500 ezer forint alatti nettó jövedelem esetén).

A 25 év alattiak jelenlegi nettó átlagbére – 191 000 forint – nagyságrendileg 16,3 millió forint lakáshitel törlesztőrészletét bírja el. Az adómentesség bevezetését követően ez a bér nagyságrendileg nettó 230-240 ezer forintra fog emelkedni, ekkora jövedelemmel pedig már akár 19,9 millió forint lakáshitelt lehet igényelni, azaz 3,6 millió forinttal nagyobb összeget vehetnek fel. (A hitel futamideje 20 év, kamatperiódus 10 év, a kamat nagysága 3,62%.)

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted, hogy mekkora hitelre lennél jogosult.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az egyes bankok azonban alkalmazhatnak a jövedelemterhelhetőség megállapításakor a jogszabályi korlátnál szigorúbbat. Ráadásul az adómentesség átmeneti, emiatt könnyen elképzelhető, hogy egyes pénzintézetek a megemelkedő jövedelmet csak csökkentett mértékben fogják elfogadni, ha a hitel lejáratakor az adós már betöltötte a 25. életévét.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés