Mit jelent a lakáshitelt felvevőknek a kamatplafon megszűnése?

Mit jelent a lakáshitelt felvevőknek a kamatplafon megszűnése?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-01
 

Július 1-ével véget ért az önkéntes kamatplafon időszaka. Ezzel párhuzamosan az OTP Bank a kevésbé hitelképes ügyfelei számára a korábbi plafonérték fölé emelte lakáshitelének kamatát. Hogyan változhat a többi bank kínálata, mi lehet a jó stratégia azok számára, aki most állnak lakáshitel felvétel előtt? Milyen eredményeket hozott a kamatplafon az igénylés előtt állók számára, és a jövőben ezekről le kell-e mondani?

Július 1-ével az OTP 6,99%-ról 7,99%-ra emelte standard lakáshitelének kamatát, ami alól kizárólag az 1×1 lakáshitel kivétel a maga 7,74%-os kamatával. A változást elsősorban a piaci kamatszintek emelkedése indokolta (egyszerűen megfogalmazva: a liszt drágulása miatt emelkedett a kenyér ára). Öröm az ürömben, hogy a legjobb hitelminősítéssel rendelkező ügyfelek számára az OTP lakáshitel kamatai nem változnak július 1-től.

Azon ügyfelek, akiknek már folyamatban volt a hiteligénylésük, nem fog változást jelenteni az OTP aktuális kamatemelése.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tudunk a többi nagybankról?

Az OTP kamatemelésre láthatóan újragondolásra késztetett több bankot is, hiszen a hónap első munkanapján jellemzően már reggel közzéteszik a friss kamatajánlatukat. Ezzel szemben ma reggel két nagybank is még késlekedésben volt.

Amit 11:00 órakor tudunk:

  • OTP: fent ismertetett kamatváltozás
  • MBH: még nem közölte az aktuális kamatokat (ilyenkor automatikusan érvényben marad a korábban bejelentett kamatszint)
  • Erste: változatlanul hagyta a kamatokat
  • K&H: változatlanul hagyta a kamatokat
  • UniCredit: még nem közölte az aktuális kamatokat
  • CIB: változatlanul hagyta a klasszikus lakáshitel kamatait. (A szabadfelhasználású jelzáloghitel felújítási kedvezményes módozatánál emelt kamatot.)
  • Raiffeisen: változatlanul hagyta a kamatokat

Mit tehet, aki lakáshitel felvétel előtt áll?

Pánikra semmi ok. A bankok egy része (azok közül is, melyek ma változatlan kamatszintet jelentettek be) vélhetően hamarosan, 2-3 héten belül követni fogják az OTP Bank lépését egy mérsékelt 0,2-0,3%-os kamatemeléssel. A folyamatban lévő hiteligényléseket azonban ezen módosítások már nem fogják befolyásolni. Aki még nem indította el az igénylését, az előminősítésen keresztül a jelenlegi szinten rögzíthetik a kamatot az egyes bankoknál.

Lecsökken-e a lakáshitelfelvételi kedv a kis mértékű kamatemeléstől?

Jelentős változásra nem számítunk. A kamatplafon vége elsősorban az árazási sáv (legrosszabb és legjobb ügyfelek számára érvényesülő kamatok különbsége) szélességét fogja megnövelni. Ennek azért pozitív hatása is van, hiszen a magasabb kockázatú ügyfelek üzleti szempontból magasabb kamatszint mellett finanszírozhatók. Mint az alábbi grafikon is mutatja, az önkéntes kamatplafon elsősorban a kamatkínálat felső sávját húzta lejjebb és ezzel beszűkítette a bankok mozgásterét a hiteligényléseknél. A sáv júliustól egyértelműen szélesedni fog újra.

Bankok lakáshitel ajánlatának változása

A banki kamatajánlatok sávjának kiszélesedése egyet jelent azzal, hogy a lakáshitel igénylőknek még alaposabban kell tanulmányozniuk az egyes bankok kínálatait. Minden 10 millió Ft lakáshitelre a legjobb és a legrosszabb banki ajánlat közötti különbség a teljes visszafizetés vonatkozásában 2 millió forint már ma is, és ez a differencia csak növekedni fog. A bankok aktuális lakáshitelkínálatának áttekintésére érdemes a Bankmonitor komplex lakáshitel kalkulátorát használni, vagy egy gyors áttekintésre az alábbi egyszerűsített verziót:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés