Mit jelent, hogy egy év türelmi idővel indul a CSOK+?

Mit jelent, hogy egy év türelmi idővel indul a CSOK+?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-09
 

A CSOK Plusz egy támogatott kölcsön, a hozzá kapcsolódó kedvezményekről már rengeteget olvashattunk, hallhattunk. Éppen ezért most a termék egy más típusú speciális tulajdonságával foglalkozunk részletesebben. A kölcsönre az első évben kisebb havi részletet kell fizetni, ezen időszak alatt ugyanis csak kamatot kell rendeznünk. Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek a speciális helyzetnek?

A CSOK Plusz egy fix, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitel, melyből a fiatal házaspárok megfinanszírozhatják lakáscéljukat.

Ráadásul a kölcsönhöz különböző plusz kedvezmények kapcsolódóan a futamidő alatt született gyermekek után:

  • Az első baba érkezésekor az adós kérheti törlesztési kötelezettsége egy éves szüneteltetését.
  • A második gyermektől pedig minden egyes baba születésekor elengednek a fennálló tartozásból 10-10 millió forintot.

Ezekről a kedvezményekről és magáról a CSOK+ konstrukcióról itt olvashatsz részleteket a Bankmonitor oldalán.

Hirdetés

Hirdetés

Megéri a 12 hónapos türelmi idő?

A CSOK Plusz egyik speciális tulajdonságáról azonban jóval kevesebbet hallani, olvasni. A hitelre ugyanis a futamidő első 12 hónapjában csak kamatot kell fizetni, ezt szokás türelmi időnek is nevezni. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön törlesztőrészlete jóval kedvezőbb az első évben, de a második évtől érdemben megemelkedik. (Magasabb lesz a kölcsönre fizetendő havi részlet a második évtől, mint ha nem is kapcsolódna türelmi idő a hitelhez.)

Jó tudni
A CSOK+ esetében a türelmi idő nem választható, ez minden esetben automatikusan jár. Nem mondhatnak le róla az adósok, nem választhatnak más típusú törlesztési módot.

Az első évben mindenképpen segítség a türelmi időszak, az adósok ugyanis ebben az időszakban jóval kedvezőbb fizetési kötelezettséggel szembesülnek. Ez nagyon nagy segítség lehet a lakásvásárlás, építkezés, vagy épp bővítés után, hiszen ebben a helyzetben jellemzően még átmenetileg komoly kiadásokra lehet számítani. (Bútorvásárlás, kisebb felújítások, kertrendezés…)

Mennyivel csökken az induló törlesztőrészlet a türelmi idő miatt? Nézzük meg ezt egy 30 millió forint összegű, 3 százalékos kamatozású, 20 éves futamidejű kölcsön esetében. Az induló havi részlet alapesetben 166 379 forint lenne, ami a türelmi idő miatt az első évben csupán 75 000 forint lesz. Vagyis egy év alatt nagyságrendileg 1 millió forinttal kell kevesebbet fizetni a kölcsönre.

Egy 30 millió Ft összegű lakáshitel törlesztőrészletének alakulása egy év türelmi idővel és anélkül

Ugyanakkor a türelmi időszakot követően megugrik a havi fizetnivaló, ráadásul többet is szükséges fizetni, mint eredetileg kellett volna. Ez érthető is, hiszen a teljes fennálló tartozást gyakorlatilag egy évvel rövidebb idő alatt kell rendezni a bank felé.

Ez a korábbi példában azt jelenti, hogy a hitel havi részlete 172 782 forintra emelkedik. Ez 6403 forinttal több, mint amennyi a türelmi idő nélkül lenne. A helyzet nagyon érdekes, hiszen az első évben érdemi könnyebbséget kapunk, viszont ezért cserébe a havi fizetnivalónk valamelyest meghaladja a türelmi idő nélkül fizetendő összeget 19 éven keresztül.

A két ellentétes hatás eredménye valamelyest negatív: a teljes visszafizetendő összeg a példában 363 345 forinttal magasabb türelmi idő mellett. (Alapesetben 39 931 027 forintot kellene visszafizetni, ami 40 294 372 forintra emelkedik.)

Összegzés

A türelmi idő nyújtotta kezdeti nagy segítségnek ára van, melyet a teljes hátralévő futamidő alatt kell megfizetnünk. A CSOK Plusz igazi előnye azonban a kedvező kamat és a második gyermektől járó 10 millió forint tartozáselengedés.

A kedvezményekért cserébe azonban számos feltételt is teljesítenünk kell ahhoz, hogy kihasználhassuk a lehetőséget. Bárki ellenőrizheti azt a Bankmonitor CSOK Plusz kalkulátorával, hogy megfelel-e a kedvezményes hitel jogszabályi előírásainak.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés