Mit tegyünk, ha a felújítási költségek hirtelen megugranak?

Mit tegyünk, ha a felújítási költségek hirtelen megugranak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-26
 

Otthonunk felújítása, korszerűsítése slágertéma napjainkban. Ez érthető, hiszen az otthonfelújítási támogatás a célegyenesbe ért, míg a rezsicsökkentés átalakításának hatásával csak most szembesülünk. A lakásfelújítással tehát több legyet is üthetünk egy csapásra. A költségek azonban emelkednek, ami sokszor a munkálatok megkezdése után derül ki. De mit tehetünk ebben a helyzetben?

A lakásfelújítások – különösen az energiahatékonyságot javító korszerűsítések – aranykorát éljük. Számtalan magyar lecseréli otthona nyílászáróit, leszigeteli házát, vagy épp korszerűsíti a fűtési rendszert. Ezt a helyzetet azonban jelen helyzetben nem a hosszú tervezés, hanem inkább a kényszer szülte.

Az alapvető gazdasági helyzet és a hatalmas kereslet miatt a felújítások költsége folyamatosan emelkedik. Sőt sokszor már a munkálatok megkezdése után szembesülünk az elszálló költségekkel. De mit tehetünk ebben a helyzetben?

Hirdetés

Hirdetés

Korszerűsítjük lakásunk a felújítási támogatás, vagy a rezsicsökkenés reményében

Tényleg kijelenthetjük, hogy a kényszer szülte a lakások felújítását? Részben igen, hiszen sok család csak a megemelkedő rezsiköltségek miatt vágott bele otthona átalakításába. Ez a lépés érthető is, hiszen számos háztartás rezsije jelentősen megnövekszik a rezsicsökkentés átalakítása miatt. Az átlagfogyasztás felett ugyanis kétszeres árat kell fizetni a villamosenergiáért és hétszeres árat a földgázért. Az életszínvonal változása nélkül a leghatékonyabban a ház modernizálásával lehet csökkenteni az energiafelhasználásunkat és ezáltal havi kiadásunkat.

A gyermeket nevelő családok számára is sürgős a felújítás, hiszen a lakásfelújítási támogatást – jelen állás szerint – már csak az év végéig lehet igényelni. Ez azt is jelenti, hogy a munkálatoknak december végéig be is kell fejeződnie, ugyanis a vissza nem térítendő támogatást utólag lehet kérni. Egyáltalán nem mindegy, hogy lemaradunk-e a lehetőségről, ugyanis a támogatás összege a teljes költségvetés fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet.

Könnyen megemelkedhet a felújítás a költsége

Sajnos a kiadások könnyen magasabbak lehetnek a vártánál, ami komoly problémát jelenthet.

Ennek több oka is lehet:

  • A jelenlegi gazdasági helyzetben – háború, magas infláció – igen rövid idő alatt jelentősen megemelkedhet az anyagköltség, munkadíj. Akár hónapok alatt kétszámjegyű lehet a drágulás mértéke.
  • Sokszor a munkálatok megkezdését követően derül ki egy rejtett hiba, melyet természetesen meg kell csinálni. Ennek költségével azonban előzetesen nem lehet számolni.

De mit lehet tenni ebben a helyzetben? A kérdés különösen akkor nehéz, ha nincs elegendő megtakarításunk kifizetni a megugró költségeket. Márpedig sok esetben ez a drágulás több száz ezer forint extra kiadást jelent. Ráadásul gyakran már csak akkor szembesülünk ezzel a helyzettel, amikor már a munkálatokat megkezdtük, vagyis már azt sem mondhatjuk, hogy maradjon minden az eredeti állapotban.

Hitel még szóba jöhet, de melyik konstrukciót érdemes választani?

Alapesetben felmerülhetne az a megoldás is, hogy néhány hónap alatt kigazdálkodjuk a plusz költséget. Ha a házunk alapvetően lakható maradt, akkor némi kényelmetlenség és a nadrágszíj meghúzása mellett néhány hónap alatt kigazdálkodhatunk pár százezer forintot.

Ez még a jelenlegi gazdasági helyzetben is igaz lehet, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sürget az idő. Érkeznek a magasabb rezsiszámlák, lejár az otthonfelújítási támogatás igénylési határideje. Vagyis néhány hónap késlekedés ma valóban rengeteget jelenthet.

Hitelfelvételben még mindig gondolkodhatunk, de ha reálisak akarunk lenni, akkor már csak a személyi kölcsön jöhet szóba. Ennek két oka is van.

  1. Az egyik a már eddig is említett időnyomás. Egy személyi hitelt akár egy hét alatt megkaphatunk, egy jelzáloghitelre azonban sok esetben 4-6 hetet kell várni. Ezt követően már nem biztos, hogy lesz elegendő idő arra, hogy még idén befejezzük a munkálatokat és megigényeljük a támogatást is.
  2. Jelzáloghitelnél probléma lehet a lakás aktuális állapota is: a munkálatok megkezdését követően egy szétvert, nem lakható ingatlant a bankok nem fogadnak el fedezetként jelzáloghitel mögé.

Marad tehát a személyi hitel, mint reális döntés az adott helyzetben. De talán még jobb megoldás lenne elkerülni az adott szituációt.

Érdemes nagyobb összeggel készülni felújításnál

Az utólagos kapkodás helyett érdemes inkább előzetesen felkészülni. Próbáljuk meg a lehető legjobban megbecsülni a költségeket, egyeztessünk a szakemberekkel minél többet. A költségek tervezésekor hagyjunk rá akár 10-20 százalékot extra kiadásokra. Ez soknak tűnhet, de bizony könnyen lehet, hogy az egész tartalékra szükség lesz végül a munkálatok befejezéséhez.

Ha hitelből finanszíroznánk meg alapból is a felújítást, akkor igényeljünk nagyobb összeget. Ha végül nem lenne a plusz pénzre szükség, akkor egy előtörlesztés keretében a megmaradt összegből részben visszafizethetjük a tartozást. Ennek a lépésnek 1 százalékos díja van.

Persze igényelhetünk első lépésben kisebb hitelösszeget, ebben az esetben még mindig kérhetnénk egy újabb kölcsönt, ha megszorulnánk. Viszont utólag egy második hitelt felvenni már sokkal nehezebb, a bankok ugyanis az egymás utáni gyors hiteligényléseket nem szeretik, mert felmerül az adósságspirál gyanúja.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés