Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-19 Frissítve: 2020-03-16
 

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre, szabadon felhasználhatók, kamataik pedig jó ideje alacsonyak.

A Bankmonitor tapasztalatai szerint sok igénylő szembesül azzal a Babaváró hitel igénylésekor, hogy nem jogosult az „ingyen” kölcsönre.

Az elutasítási okok két nagy csoportba sorolhatók:

  1. Az igénylők nem felelnek meg a Babaváró támogatás állam által meghatározott elvárásainak, például nem házasok, nincs magyar lakcímük, egyikük sem rendelkezik legalább 3 év TB jogviszonnyal.
  2. Megfelelnek a Babaváró támogatást igénylőivel szemben állított személyi feltételeknek, ám a banki hitelképességi vizsgálaton elbuknak. Például azért, mert nincs kellő ideje munkaviszonyuk, vagy nem tudnak megfelelő összegű jövedelmet igazolni, esetleg valamelyikük rossz adósként van nyilvántartva a KHR adatbázisban.

Amennyiben az elutasítás olyan személyi feltétel nem teljesítése miatt történt, ami viszonylag könnyen „kijavítható”, akkor mindenképp érdemes megtenni a szükséges lépéseket, majd ismét megigényelni a Babaváró hitelt. Ilyen, könnyen orvosolható elutasítási ok lehet például az, ha az igénylők nem házasok, esetleg NAV tartozásuk van.

Egészen más a helyzet akkor, ha az igénylést olyan okok miatt utasítja el a bank, amin nem lehet változtatni. A Babaváró hitel fontos feltétele például az, hogy a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, de elvárás a három éves TB jogviszony is, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra teljesíteni. Ilyenkor nincs mit tenni, mint elfogadni, hogy a Babaváró támogatást nem vehetjük igénybe, és ha mindenképp hitelre van szükségünk, más finanszírozási megoldást keresni.

Hiába jogosult azonban egy házaspár a Babaváró támogatásra, ahhoz hogy a hitelt megkapja, előbb át kell esniük a banki hitelképességi vizsgálaton. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, ez bankonként nagyon különböző, így előfordulhat, hogy akiket az egyik bank kikosarazott, a másik könnyedén hitelez.

Ilyen bankfüggő sajátosság lehet például, hogy a bank jövedelemvizsgálatkor a kamatmentes (45.834 Ft) vagy a kamatos törlesztőt (76.394 Ft) veszi-e alapul a Babavárónál. A bankok egy része ugyanis bebiztosítja magát arra az esetre, ha nem születne meg 5 éven belül a gyerek, emiatt pedig piaci kamatozásúra változna az addig kamatmentes Babaváró hitel. (Ráadásul ilyenkor az 5 év alatt igénybe vett állami kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, ami szintén megterheli a családi költségvetést.)

Az igénylő szempontjából azonban a Babaváró hitelfelvétel sikere múlhat a fentieken, hiszen jogszabály szerint a havi nettó igazolt jövedelem maximum 60%-áig engedik a törlesztőket elmenni a bankok. (A Bankmonitor tapasztalatai szerint azonban a banki gyakorlat ennél általában szigorúbb.) Így, ha alacsony az igazolt jövedelem, esetleg van más hitele is a házaspárnak, előfordulhat, hogy nem kapják meg a Babavárót. Éppen ezért érdemes hitelszakértőhöz fordulni, aki ismeri a bankok gyakorlatát, és oda irányítja az igénylőt, ahol sikerrel próbálkozhat.

Hirdetés

Hirdetés

Alternatív megoldás

Sok pár, akiket nem „javítható” okok miatt kosaraznak ki a bankok, a személyi kölcsönt választja helyette. Természetesen egy személyi kölcsön a kamatot illetően nem veheti fel a versenyt az állami támogatású, egy gyermek születésekor a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitellel, ám mégis kedvező alternatívát jelenthet. Ugyanis a személyi kölcsön kamatok jelenleg rendkívül alacsonyak, a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint akár 6,95-7,5%-os végig fix kamattal is hozzá lehet jutni ezekhez.

A személyi kölcsönök esetében nincsenek olyan személyi feltételek, mint a Babaváró esetében:

  • Egyedülállók, élettársak és házasok is igényelhetik.
  • Van olyan bank, ahol hitelfedezeti biztosítás megkötésekor felső korhatárt sem szabnak meg.
  • Nem elvárás a 3 éves TB jogviszony megléte.
  • Az esetleges gyermekvállalás elmaradása nem befolyásolja a hitel költségének alakulását.

Személyi kölcsön igénylésekor ugyancsak elvégzi a bank a hitelképességi vizsgálatot, amikor is a szükséges igazolt jövedelem meglétét vizsgálják, mégpedig a Babaváróval megegyező feltételekkel. (A bankok a Babavárót ebből a szempontból jellemzően személyi kölcsönként kezelik.)

A személyi kölcsönnél és a Babaváró hitelnél közös, hogy mindkettőnél 10 millió Ft a maximális felvehető hitelösszeg, ám míg a Babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet, a személyi kölcsön esetében 10 év a plafon. Emiatt a személyi kölcsön havi törlesztője értelemszerűen magasabb lesz, nem csak a kamat miatt, hanem azért is, mert a bank pénzét rövidebb idő alatt kell visszafizetni.

A személyi kölcsön és a Babaváró hitel egyaránt szabad felhasználású, és egyiknél sincs szükség ingatlanfedezet bevonására. Hasonlóság még a gyors ügyintézés is, hiszen ha minden szükséges dokumentumot sikerült összegyűjteni, akkor a személyi kölcsönt az igénylés befogadását követően néhány napon belül folyósíthatják, a Babavárónál pedig legfeljebb 10 napjuk van elbírálniuk a bankoknak a hiteligénylést.

Babaváró kockázatok

Bár a Babaváró egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes, ráadásul a második gyermeknél a tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a fennálló teljes tartozást elengedik, kockázatokkal is jár. Elég arra gondolni, hogy ha nem születik baba, akkor az igénybe vett kedvezményt egy összegben vissza kell fizetni, a hitelt pedig piaci kamattal fizethetjük tovább. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a futamidő alatt a házaspár elválik, esetleg külföldre költöznek, emiatt pedig egyikük sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. A személyi kölcsönök esetében ilyen típusú kockázatok nincsenek.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés