Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-09-19 Frissítve: 2020-03-16
 

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre, szabadon felhasználhatók, kamataik pedig jó ideje alacsonyak.

A Bankmonitor tapasztalatai szerint sok igénylő szembesül azzal a Babaváró hitel igénylésekor, hogy nem jogosult az „ingyen” kölcsönre.

Az elutasítási okok két nagy csoportba sorolhatók:

  1. Az igénylők nem felelnek meg a Babaváró támogatás állam által meghatározott elvárásainak, például nem házasok, nincs magyar lakcímük, egyikük sem rendelkezik legalább 3 év TB jogviszonnyal.
  2. Megfelelnek a Babaváró támogatást igénylőivel szemben állított személyi feltételeknek, ám a banki hitelképességi vizsgálaton elbuknak. Például azért, mert nincs kellő ideje munkaviszonyuk, vagy nem tudnak megfelelő összegű jövedelmet igazolni, esetleg valamelyikük rossz adósként van nyilvántartva a KHR adatbázisban.

Amennyiben az elutasítás olyan személyi feltétel nem teljesítése miatt történt, ami viszonylag könnyen „kijavítható”, akkor mindenképp érdemes megtenni a szükséges lépéseket, majd ismét megigényelni a Babaváró hitelt. Ilyen, könnyen orvosolható elutasítási ok lehet például az, ha az igénylők nem házasok, esetleg NAV tartozásuk van.

Egészen más a helyzet akkor, ha az igénylést olyan okok miatt utasítja el a bank, amin nem lehet változtatni. A Babaváró hitel fontos feltétele például az, hogy a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, de elvárás a három éves TB jogviszony is, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra teljesíteni. Ilyenkor nincs mit tenni, mint elfogadni, hogy a Babaváró támogatást nem vehetjük igénybe, és ha mindenképp hitelre van szükségünk, más finanszírozási megoldást keresni.

Hiába jogosult azonban egy házaspár a Babaváró támogatásra, ahhoz hogy a hitelt megkapja, előbb át kell esniük a banki hitelképességi vizsgálaton. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, ez bankonként nagyon különböző, így előfordulhat, hogy akiket az egyik bank kikosarazott, a másik könnyedén hitelez.

Ilyen bankfüggő sajátosság lehet például, hogy a bank jövedelemvizsgálatkor a kamatmentes (45.834 Ft) vagy a kamatos törlesztőt (76.394 Ft) veszi-e alapul a Babavárónál. A bankok egy része ugyanis bebiztosítja magát arra az esetre, ha nem születne meg 5 éven belül a gyerek, emiatt pedig piaci kamatozásúra változna az addig kamatmentes Babaváró hitel. (Ráadásul ilyenkor az 5 év alatt igénybe vett állami kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, ami szintén megterheli a családi költségvetést.)

Az igénylő szempontjából azonban a Babaváró hitelfelvétel sikere múlhat a fentieken, hiszen jogszabály szerint a havi nettó igazolt jövedelem maximum 60%-áig engedik a törlesztőket elmenni a bankok. (A Bankmonitor tapasztalatai szerint azonban a banki gyakorlat ennél általában szigorúbb.) Így, ha alacsony az igazolt jövedelem, esetleg van más hitele is a házaspárnak, előfordulhat, hogy nem kapják meg a Babavárót. Éppen ezért érdemes hitelszakértőhöz fordulni, aki ismeri a bankok gyakorlatát, és oda irányítja az igénylőt, ahol sikerrel próbálkozhat.

Hirdetés

Hirdetés

Alternatív megoldás

Sok pár, akiket nem „javítható” okok miatt kosaraznak ki a bankok, a személyi kölcsönt választja helyette. Természetesen egy személyi kölcsön a kamatot illetően nem veheti fel a versenyt az állami támogatású, egy gyermek születésekor a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitellel, ám mégis kedvező alternatívát jelenthet. Ugyanis a személyi kölcsön kamatok jelenleg rendkívül alacsonyak, a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint akár 6,95-7,5%-os végig fix kamattal is hozzá lehet jutni ezekhez.

A személyi kölcsönök esetében nincsenek olyan személyi feltételek, mint a Babaváró esetében:

  • Egyedülállók, élettársak és házasok is igényelhetik.
  • Van olyan bank, ahol hitelfedezeti biztosítás megkötésekor felső korhatárt sem szabnak meg.
  • Nem elvárás a 3 éves TB jogviszony megléte.
  • Az esetleges gyermekvállalás elmaradása nem befolyásolja a hitel költségének alakulását.

Személyi kölcsön igénylésekor ugyancsak elvégzi a bank a hitelképességi vizsgálatot, amikor is a szükséges igazolt jövedelem meglétét vizsgálják, mégpedig a Babaváróval megegyező feltételekkel. (A bankok a Babavárót ebből a szempontból jellemzően személyi kölcsönként kezelik.)

A személyi kölcsönnél és a Babaváró hitelnél közös, hogy mindkettőnél 10 millió Ft a maximális felvehető hitelösszeg, ám míg a Babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet, a személyi kölcsön esetében 10 év a plafon. Emiatt a személyi kölcsön havi törlesztője értelemszerűen magasabb lesz, nem csak a kamat miatt, hanem azért is, mert a bank pénzét rövidebb idő alatt kell visszafizetni.

A személyi kölcsön és a Babaváró hitel egyaránt szabad felhasználású, és egyiknél sincs szükség ingatlanfedezet bevonására. Hasonlóság még a gyors ügyintézés is, hiszen ha minden szükséges dokumentumot sikerült összegyűjteni, akkor a személyi kölcsönt az igénylés befogadását követően néhány napon belül folyósíthatják, a Babavárónál pedig legfeljebb 10 napjuk van elbírálniuk a bankoknak a hiteligénylést.

Babaváró kockázatok

Bár a Babaváró egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes, ráadásul a második gyermeknél a tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a fennálló teljes tartozást elengedik, kockázatokkal is jár. Elég arra gondolni, hogy ha nem születik baba, akkor az igénybe vett kedvezményt egy összegben vissza kell fizetni, a hitelt pedig piaci kamattal fizethetjük tovább. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a futamidő alatt a házaspár elválik, esetleg külföldre költöznek, emiatt pedig egyikük sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. A személyi kölcsönök esetében ilyen típusú kockázatok nincsenek.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés