Mit várhatunk az Európai Parlamenti választások után?

Mit várhatunk az Európai Parlamenti választások után?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-08-04 Frissítve: 2018-08-06
 

Az Európai Unióban jövőre két nagy esemény várható: az Európai Központi Bank 2019 elején megszünteti a 2015-ben elkezdett kötvényvásárlási programját, majd az 5 évente esedékes Európai Parlamenti választások következnek. Az Alapblog egyik cikke bemutatja a részleteket.

Az Európai Parlamenti választások 2019. május 23-26-ra esnek. Nem szokott magas lenni a részvételi arány, jellemzően a helyi politika alapján döntenek az emberek, és nem az Európát érintő kérdések foglalkoztatják őket. Az utóbbi időben némi változás érzékelhető ezen a területen, hiszen egész Európát érintő kérdések kerültek terítékre. A migráció, a közös védelmi politika, a Brexit, a 2021-2027-es időszak uniós költségvetése, az Oroszország elleni szankciók, valamint az USA-val megváltozott kereskedelmi viszony mind lényeges kérdések.

A fentiek súlyos mivolta miatt nagy lehet a következő évi választás tétje. Érdemes végiggondolnunk, hogy például Magyarország, Ausztria, Lengyelország és Olaszország szeretnék az EU működését megújítani. 2019-ben az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, emiatt 751-ről 705-re csökken az Európai Parlament létszáma. A megüresedő 73 helyből 46 tartalék marad, melyek egy részét vagy egészét az újonnan csatlakozó országok között oszthatják szét, míg a fennmaradó 27 helyet az arányokhoz képest kevés hellyel rendelkező 14 tagállam kaphatja. Tehát az Európai parlamenti választások tétje nagyobb, mint korábban bármikor. A legfontosabb kérdés, hogy az európaiak mennyire elégedetlenek a hatalmat gyakorló politikusokkal. A változást akaró emberek ugyanis általában könnyebben mennek el szavazni.

Az Európai Központi Bank elnökének, Mario Draghinak a mandátuma 2019 októberében lejár. Tavaly az európai kötvény- és részvénypiacok hektikusan viselkedtek a francia és holland választások környékén, és az idei olasz választások szintén eső részvénypiacokat és emelkedő kötvényhozamokat idéztek elő egyes országokban. 2019-ben az EKB kötvényprogramjának kivezetése, valamint a politikában a jelenlegitől eltérő irányvonalat képviselők okozhatnak kisebb-nagyobb mozgásokat a pénz- és tőkepiacokon. Ha kíváncsi lettél a részletekre, akkor a témáról bővebben is olvashatsz az Alapblogon író Lovasember „Rosszfiúk ligája?” című bejegyzésében.

 

Hirdetés
Hirdetés