Most érettségizel? Legyen ingyenes az első bankszámlád!

Most érettségizel? Legyen ingyenes az első bankszámlád!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-10
 

Az érettségizők kedvéért kiszámoltuk, melyek most a legkedvezőbb bankszámlák a diákok számára. Találd meg te is a saját ingyenes bankszámládat a Bankmonitor segítségével!

A felnőttkor küszöbén sok diák törheti azon a fejét, hogy melyik banknál nyissa meg élete első bankszámláját. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet besétálni a szülőkkel az ő bankjukhoz, ugyanakkor ebben az esetben nagy a kockázata annak, hogy nem a legkedvezőbb csomagnál kötne ki az újdonsült számlatulajdonos. A Bankmonitor most kiszámolta, hogy különböző szokások mellett milyen költségekre számíthatnak a diákok, illetve van-e lehetőségük arra, hogy teljesen ingyenes bankszámlát találjanak a bankok kínálatában.

Milyen jogcímeken vonhatnak le tőlünk költségeket?

A banki költségeket alapvetően öt nagy kategóriába sorolhatjuk: díja lehet a számlavezetésnek, a készpénzfelvételnek, a tranzakcióknak (pl. átutalásnak), a kapott értesítéseknek (különösen az SMS-eknek), valamint a bankkártyának. Ezek közül némelyik költségtípus nehezen megúszható, míg más tételek esetében nagy mozgástere van a számlatulajdonosnak, és tudatos magatartással minimalizálhatja a kiadásokat.

A Magyar Nemzeti Bank 2021-es adatai alapján a magyaroknak bőven lenne hová fejlődniük a pénzügyi tudatosság terén: egy ügyfél átlagosan évi 34 800 forintot fizetett ki bankszámlákhoz kapcsolódó költségekre. A legnagyobb tételt a számlavezetési díjak (8600 forint) és a készpénzes tranzakciók (8300 forint) jelentették, de az átutalásokra és az SMS-szolgáltatásra is külön-külön évi 5-6 ezer forintot fizettünk ki.

Ötlet
A minden év januárjában érkező PAD-kimutatás segítségével érdemes átnézni, mennyit költöttünk egy év alatt a bankszámlánkra: valószínűleg sokan meg fognak döbbenni, amikor először szembesülnek a végösszeggel.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételeket kínálnak a bankok a diákoknak?

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátora által mindenki megnézheti, hogy a saját használati szokásai alapján melyik bank milyen díjakat számítana fel, amennyiben náluk vezetné a bankszámláját. A diákok kedvéért most három különböző szcenárióban rangsoroltuk az egyes bankok kínálatát, az első két évben várhatóan felmerülő költségek alapján.

Az első esetben havi 50 ezer forint, a második esetben 75 ezer, míg a harmadik esetben 100 ezer forint jóváírást feltételeztünk, a használati szokásokat pedig a fiatalok jellemző viselkedéséhez igazítottuk. Közös tulajdonságuk a példában szereplő diákoknak, hogy mindhármuk életkora 18 év, havi rendszerességgel érkezik a bevételük, mindent digitálisan intéznek (például nem kérnek papír alapú vagy SMS-értesítést) és hónapról hónapra elköltik szinte az egész bevételüket. A legtöbb kifizetést kártyával intézik, előszeretettel vesznek fel készpénzt, továbbá havi egy alkalommal átutalást is elindítanak.

Ilyen körülmények között a várható költségeik meglehetősen változóan alakulnak. Az alábbi táblázatban bemutatjuk, mennyi pénzbe kerülne a bankszámlájuk fenntartása az öt legkedvezőbb esetben.

A jelenlegi legkedvezőbb diák bankszámlák költségei

A kapott eredmények szerint mindhárom esetben a Gránit Bank Digitális számlacsomagja viszi a prímet: az első évben fizetendő, egy hónapra elosztott költségek 20-160 forint között alakulnak, míg a második évben havi 136-276 forintba kerülne a bankszámla fenntartása. Az első 2 év alatt kifizetendő összes költség így kb. 1900-5200 forintra rúgna attól függően, hogy mennyi pénz mozog a számlán.

Felkerült még a dobogókra az MBH Diák számlacsomagja, az UniCredit Partner Aktív Zéró, az Erste Egyszámla (Diák), valamint a Magnet Házhozszámla. Észrevehető, hogy az aktivitás emelkedésével a díjak is nőnek, ennek oka a fenti példákban elsősorban a készpénzes tranzakciók gyakorisága. A vonatkozó jogszabály szerint havonta 2 ingyenes készpénzfelvételt kell biztosítani az ügyfelek számára, de az azon felüli tranzakciókért általában keményen fizetni kell. Éppen ezért lehetőség szerint érdemes leszorítani a készpénzfelvételek számát (még ha ez diákként nem is mindig könnyű), ugyanis ennek az apró szokásnak köszönhetően lényegesen kedvezőbbek lehetnek a banki költségeink.

Jó tudni
Mi a helyzet a Revoluttal és a Wise-zal?

Összeállításunkban nem szerepelnek a Revolut és a Wise számlái, mert ezek nem klasszikus bankszámlák. Ugyanakkor érdemes pár szót ejteni ezekről is, hiszen sok fiatal nyitott a technikai újdonságokra.

A Revolut Standard számla ingyenes, mint ahogy a bankkártyáért sem számolnak fel díjat, ráadásul 30 naponta 75 ezer Ft díjmentesen felvehető vele bármelyik banki ATM-ből. (Az ATM készülék tulajdonosa ettől függetlenül kérhet pénzt a tranzakcióért, aminek összegéről a végső jóváhagyás előtt minden esetben tájékoztatnak. Az Erste Bank például nemrég jelentette be, hogy 1200 Ft-ot kér minden külföldi kibocsátású bankkártyával történő készpénzfelvételért az ATM-jeiből.) A Revolut számláról egy másik magyarországi forintszámlára díjmentes az utalás.

A Wise számla nyitása ugyancsak díjmentes, ám a hozzá tartozó fizikai kártya igénylése egyszeri 2420 Ft kiadást jelent. (A Google Pay és az Apple Pay alkalmazásokba beregisztrálható digitális kártya azonban ingyenes.) Wise kártyával havonta legfeljebb két alkalommal, összesen maximum 80 ezer Ft készpénz ingyen vehető fel ATM-ből, ennél több tranzakció vagy nagyobb összeg esetén azonban már fizetni kell. A Wise esetében jelentős korlát ugyanakkor, hogy devizaváltás nélkül forint nem utalható el egy másik számlára.

Találj te is ingyenes bankszámlát!

Az első bankszámla kiválasztása fontos feladat, hiszen sok pénzről döntünk ilyenkor. Még a legjobb öt ajánlat mezőnyében is több tízezer forintos költségkülönbségek mutatkoznak az első két évet tekintve, ez pedig különösen fájdalmas kiadás lehet az életük talán legalacsonyabb jövedelmű korszakát élő diákoknak. Arról nem is beszélve, hogy milyen költségeket kell elszenvednie annak, aki első számlaként kellő körültekintés hiányában egy kifejezetten kedvezőtlen konstrukció mellett teszi le a voksát…

Ha te is használod a Bankmonitor kalkulátorát, a beállítások változtatásának segítségével rájöhetsz, milyen szokásokat kellene elsajátítanod egy 2-3 évig teljesen ingyenes bankszámla megszerzéséhez. Erre ugyanis már havi 75 ezer forint jóváírástól kezdődően van lehetőség: kár lenne elszalasztani ezt az alkalmat, és fölöslegesen gazdagítani a bankokat.

Hirdetés
Hirdetés