Munkahelyet váltanál? Bekavarhat, ha hitelt vagy támogatást szeretnél a közeljövőben!

Munkahelyet váltanál? Bekavarhat, ha hitelt vagy támogatást szeretnél a közeljövőben!
Hirdetés
Hirdetés

A globális gazdasági lassulás ellenére folytatódhat a munkavállalók körében a felmondási hullám, a PwC globális munkaerőpiaci kutatásában résztvevőinek negyede (26%) ugyanis úgy nyilatkozott, a következő 12 hónapban valószínűleg munkahelyet vált. Ez az arány a magyarok körében ugyancsak magas, bár a 19 százalékos arány valamivel alatta van a nemzetközi átlagnak. Vannak azonban helyzetek, amikor munkahelyváltás előtt azt is mérlegelni kell, hogy ennek milyen hatása lehet a jövőben hitelfelvétel vagy támogatás igénylésekor.

A PwC globális munkaerőpiaci kutatása szerint legnagyobb valószínűséggel azok fognak váltani, akik túlhajszoltnak érzik magukat (44%), akiknek nehézséget okoz a havi számlák kifizetése (38%), illetve a Z generáció tagjai (35%). Érdekes módon a válaszadók többsége (64%) elégedett a fizetésével, ez az arány ugyanakkor a megkérdezett magyarok körében csak 55 százalék.

A magyar válaszadók többségének anyagi helyzetére jellemző, hogy a számláit rendezni tudja, de alig vagy egyáltalán nem marad pénze megtakarításra, nyaralásra és egyéb kiadásokra (59% nyilatkozott így, szemben a 42%-os  globális átlaggal szemben).

A gazdasági nehézségek a bérigényeket is növelik: a béremelés kérését tervező munkavállalók aránya 35%-ról 42%-ra ugrott az előző évhez képest. Az anyagilag nehéz helyzetben lévő munkavállalók körében ez az arány 46%, Magyarországon pedig még szélsőségesebb (52% tervez béremelést kérni), így várható, hogy folytatódik a tavaly megkezdett párbeszéd a munkavállalók és a munkáltatók között, és elvárt lesz a szignifikáns béremelés.

Hirdetés

Hirdetés

Nehézséget okozhat hitelfelvételnél a munkahelyváltás

Nem célszerű meggondolatlanul felmondani a munkahelyünkön, különösen akkor, ha a közeljövőben hitelt igényelnénk, esetleg valamilyen otthonteremtési támogatást vennénk igénybe.

Egy személyi kölcsönnél vagy lakáshitelnél ugyanis a bankok többsége legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt vár el a jelenlegi munkahelyeden, de van pénzintézet, ahol 6 hónapot kötnek ki. Bármelyik is legyen azonban, nem állhatsz próbaidő alatt, amit esetleg igazolnod is kell. (Talán mondanunk sem kell, hogy felmondási idő alatt sem juthatsz banki hitelhez.)

A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos – a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a szerinti – TB jogviszonyt kell igazolnia. A TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltottál, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot. Fontos ugyanakkor, hogy a fenti TB jogosultsági feltétel mindössze a támogatás személyi feltétele, ahhoz, hogy a bank hitelbírálatán is sikeresen átjuss, szükség lesz megfelelő jövedelemre, valamint arra, hogy legalább 3-6 hónapja az aktuális helyen dolgozz, mégpedig véglegesítve.

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) esetében az igénylők legalább egyikének 180 napos, 10 millió Ft összegű CSOK esetén 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A TB jogviszonyba a külföldi TB is beleszámít, de legkésőbb a CSOK szerződéskötéstől számított 180 napon belül a magyar TB-be át kell jelentkezni. Mivel a CSOK egy állami támogatás, ahol a bankok csak közvetítők, így jövedelemvizsgálat nem történik.

Más a helyzet a CSOK és a Falusi CSOK mellé igényelhető szuperolcsó, legfeljebb 3 százalékos, fix kamatú CSOK hitellel, ami két meglévő vagy vállalt gyereknél igényelhető a CSOK támogatás mellé. Mivel ez kölcsön, a bank mindenképp ellenőrzi majd a jövedelmedet, valamint azt, hogy dolgozol-e legalább 3-6 hónapja a jelenlegi munkahelyeden.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés