Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy sikerrel járj a lakáshitellel!

Mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy sikerrel járj a lakáshitellel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Ma a lakáshitel kamatok rendkívül alacsony szinten vannak, ami éppen kapóra jön a magas lakásárak miatt. Azonban a lakáshitel felvétele során a jövedelmünk jelent alapvető korlátot, mert ez meghatározza, hogy mekkora hitelösszegre lehetünk jogosultak. Több, mint 40 különböző jövedelemtípust különböztetnek meg a bankok, így fontos az alapos tájékozódás. Ráadásul számos feltételnek is meg kell felelnünk, és nem árt figyelnünk, mert nagyon sokat számít, hogy milyen jövedelmet tudunk igazolni. A cikkünkben az idevágó banki gyakorlatot tekintjük át.

Ilyen jövedelemmel kaphatsz hitelt

A jövedelem nagysága a fedezetül felajánlott ingatlan mellett nagy súllyal esik latba a banki hitelbírálat során, és alapvetően azt is meghatározza, hogy mekkora lehet a lakáshitel összege. A bankok alapvetően kétféle jövedelemtípust különböztetnek meg, az elsődleges és a kiegészítő jövedelmet. Ráadásul közel 44 féle különböző jogcímen szerzett jövedelmet tartanak számon, így mindig fontos a megfelelő tájékozódás a hitelfelvétel előtt.

Elsődleges jövedelemnek számít például a munkabérként, a vállalkozói jövedelemként kapott kereset, illetve az öregségi, rokkantsági nyugdíj. Ugyanakkor a külföldi jövedelmet is egyre több bank elfogadja, de van olyan pénzintézet is, ahol az őstermelői jövedelem, a napidíj, az átmeneti bányászjáradék, vagy a rokkantsági ellátás is az önállóan elfogadható jövedelmek közé tartozik. Természetesen ezeket megfelelő módon igazolni is szükséges a hitelkérelem során.

Ezzel szemben a kiegészítő jövedelmet önállóan nem fogadja el a bank, csak az elsődleges jövedelmen felül számítja be. Ezek köre változatos lehet, például ide tartoznak a különböző családtámogatási kedvezmények (például GYED, GYES, CSED, GYET, családi pótlék), de a bónusz, az osztalék, a cafetéria (például SZÉP kártya), is itt jelenik meg. Ugyanakkor az már banki gyakorlattól függ, hogy ezeket milyen mértékben veszik figyelembe, vagy az elfogadható jövedelmek közé tartoznak-e. A bankok többsége például a gyermektartást, a szociális segélyt, vagy az ösztöndíjat egyáltalán nem veszi figyelembe.

Keress rá a legjobb lakáshitelekre a következő lakáshitel kalkulátor segítségével!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Mire kell figyelni a hitelfelvételnél?

Az egyik legfontosabb a lakáshitel felvétel során, hogy megfelelő nagyságú igazolható jövedelmünk legyen. Ha alkalmazottként dolgozunk valahol, azzal kell számolnunk, hogy legalább 3 hónapos munkaviszonyt igazolni szükséges az aktuális munkahelyünkről. Ráadásul az a legjobb eset, ha határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezünk, mert ha határozott időre szól, azt csak megkötéssel fogadják el a bankok. Ha éppen próbaidő vagy felmondási idő alatt állunk, akkor sajnos várni kell a hitelkérelem elindításával, mert ezek kizáró tényezőt jelentenek a bankoknál.

A vállalkozó jövedelem esetében legalább 1 lezárt adóévvel a legtöbb esetben rendelkezni kell. Míg korábban az EVA-s, és KATA-s vállalkozásból származó jövedelmet korlátozottan fogadták el a bankok, addig ma már a legtöbb banknál önállóan elfogadható jövedelemnek számít.

Legalább a minimálbérnek megfelelő keresetet minden esetben igazolnunk kell. Ráadásul, ma már az is szigorú szabályozás alá esik, hogy mekkora törlesztőt vállalhatunk be a jövedelmünk arányában.

Úgy számolhatunk, hogy 400 ezer forintnyi nettó jövedelem alatt a törlesztő a fizetés legfeljebb 50%-ára rúghat, azonban a bankok óvatossági okokból nem engedik a kereset 30-35%-nál magasabbra a havi terhet. Ez például 150 ezer forintos keresetnél azt jelenti, hogy legfeljebb 45-50 ezer forintos lehet a havi törlesztőnk, ami a mostani legjobb 2,84%-os kamat mellett 9,3 milliós hitelösszeget eredményez.

Természetesen a fenti jövedelmeket igazolni is szükséges, például munkáltatói igazolással, bankszámlával, NAV papírokkal. Az alkalmazotti jövedelem esetén bankszámla kivonatot, illetve munkáltatói jövedelemigazolást kell a bank felé benyújtanunk. A vállalkozói jövedelmet NAV igazolással, illetve típusától függően egyéb papírokkal kell alátámasztani, továbbá a NAV 0-s igazolás elengedhetetlen, vagyis nem lehet köztartozása az ügyfélnek!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés