Nagy dobás az egyik biztosítótól: jön a dollár alapú megtakarítás!

Nagy dobás az egyik biztosítótól: jön a dollár alapú megtakarítás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-06
 

Az Alfa Biztosító közleménye szerint 2024. szeptembertől már nem csak forintban és euróban, hanem amerikai dollárban is megtakaríthatnak az ügyfeleik. A devizás megtakarítás azok számára jelenthet előnyt, akik hosszú távon a forint tartós gyengülésére számítanak.

Vadonatúj, euró és dollár alapú megtakarítási konstrukciókat dobott piacra az Alfa Biztosító. Hasonló eurós megtakarítások már korábban is elérhetők voltak Magyarországon, de a dolláros megoldás abszolút újdonságnak számít a piacon. Ennek apropóján megvizsgáltuk, hogy milyen szempontból lehet hasznos egy devizás megtakarítás.

Egyre népszerűbbek a devizás befektetések Magyarországon

Az utóbbi években egyértelműen felismerhető volt az a trend, hogy a magyar megtakarítók fokozatosan elmozdulnak a forintos befektetésektől a devizás befektetések irányába. A bankbetétek csoportján belül egyre csökkent a Magyarországon tartott, forintos betétek aránya, míg a devizában, illetve külfüldön tartott bankbetétek egyre nagyobb súlyt kaptak a háztartások portfóliójában.

Látható, hogy a vizsgált időszakban a forintos bankbetétek viszonylag moderált, 50%-os növekedést produkáltak. Ezzel szemben a hazai bankoknál tartott devizás betétállomány közel megduplázódott (+92%), a külföldön tartott bankbetétek pedig csaknem megtriplázódtak (+183%)! Ezt az átrendeződést úgy értelmezhetjük, hogy a bankbetétben gondolkodó megtakarítók egyre inkább preferálják a nem forintos befektetéseket.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet a legfőbb előnye a devizás befektetésnek?

A devizában tartott megtakarítások egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az elért hozamot a devizaárfolyam változása is jelentősen befolyásolja. Képzeljünk el egy forintos befektetést, amely évi 3%-os kamatot fizet: ez esetben 1 millió forint befektetésével 1 év alatt 30 ezer forint nyereségre lehet szert tenni. Ezzel szemben egy hasonló kamatozású, de erősödő devizában tartott befektetés lényegesen jobb hozamot is termelhet. Ha egy eurós befektetés ugyancsak 3%-os kamatot termel, de az eltelt időszakban az euró 4%-kal erősödött is a forinttal szemben, akkor a magyar befektető összesen kb. 7%-os hozamot tehet zsebre!

Régóta tart a forint trendszerű gyengülése

A devizás befektetések fent bemutatott előretörése minden bizonnyal annak „köszönhető”, hogy a magyar deviza jelentős gyengülést szenvedett el a mögöttünk hagyott évek során. Például 5 évvel ezelőtt, 2019. szeptemberében még csak 330 forintba került az euró, ma pedig 20%-kal többet, 395 forintot kell fizetni egy euróért. (Ez a tényező 1 millió forintos kezdőtőkére vetítve 200 ezer forintnyi plusz hozamot eredményezett az eurós befektetés oldalán, feltéve, hogy a forint- és eurókamatok ugyanakkorák voltak.)

 

Ötlet
Ha érdeklődsz a devizás befektetések iránt, akkor a Bankmonitor kalkulátorának segítségével megtalálhatod a legkedvezőbb megoldást!

Új szereplő a piacon: megérkezett a dolláros megtakarítás

A megváltozott befektetői igényekre rezonálnak az Alfa Biztosító kínálatában mostantól megjelenő új megtakarítások, melyek mind szabad felhasználású, mind államilag támogatott nyugdíjcélú változatban elérhetők. Habár eurós megtakarításokat jelenleg is számos biztosító kínál, ilyen típusú dolláros megtakarításból ez a legelső a magyar piacon.

A devizás megtakarítások lényege, hogy a szerződéskötéskor a megtakarító nem forintban, hanem euróban vagy dollárban vállalja a befizetések teljesítését. Aki például havonta 40 ezer forint körüli összeget szeretne rendszeresen megtakarítani idős korára, ő dönthet úgy is, hogy inkább havi 100 euró vagy havi 100 dollár befizetésére szerződik. Ez esetben a megtakarítási számláján a megfelelő devizában lesznek nyilvántartva a befektetései, miközben természetesen igénybe veheti a befizetésekre járó 20%-os állami támogatást (SZJA-jóváírást).

Mennyi pénz gyűlhet össze egy devizás megtakarításban?

Nézzük, hogy reálisan milyen eredményt lehet elvárni a devizás megtakarításoktól, amennyiben valaki hosszú időn keresztül elköteleződik az öngondoskodás mellett! Feltételezzük, hogy hősünk 35 évesen kezdi a nyugdíj-előtakarékosságot, havonta 100 dollárt tesz félre a számlájára, és a mögöttes befektetés évi 7%-os nettó hozamot tud kitermelni, a deviza erősödéséből származó nyereséget is figyelembe véve. Továbbá a megtakarító minden évben jogosult a 20%-os adóvisszatérítésre, és az infláció kivédése érdekében évente 3%-kal emelgeti (indexálja) a befizetéseit.

A futamidő végéig, azaz 65 éves korára ebben az esetben több mint 32 millió forintnak megfelelő összeg gyűlik össze a számláján mai értéken, azaz inflációval korrigálva!

Ezt a pénzt teljesen szabadon felhasználhatja, például kiveheti az egész összeget, és vásárolhat belőle egy garzonlakást valamelyik nagyvárosban. A lakás kiadásából befolyó bérleti díj pedig hátralévő élete során egy stabil és biztos nyugdíjkiegészítést jelenthet majd számára. De azt is megteheti, hogy csak apránként veszi ki a megélhetéséhez szükséges összegeket, a tőke fennmaradó részét pedig meghagyja a számláján, ami még hosszú éveken keresztül termelheti számára a befektetési hozamokat.

A devizás megtakarítások tehát azok számára jelenthetnek megoldást, akik szeretnének hosszú időtávra pénzt tartalékolni, fontos számukra a magas befektetési hozampotenciál, és hatékony védelmet keresnek a forint trendszerű leértékelődésével szemben. Ugyanakkor a devizás befektetésekkel a kockázat is mindig együtt jár, amiről nem szabad megfeledkezni.

Kalkulálj
Te is szeretnél elindítani egy devizás megtakarítást? Vedd fel a kapcsolatot a Bankmonitor tanácsadóival, és segítünk megtalálni a számodra leginkább megfelelő konstrukciót!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés