Nagy durranásra készül a kormány

Nagy durranásra készül a kormány
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-27 Frissítve: 2021-08-06
 

A magyar költségvetéssel úgy tűnik az utóbbi időben nem volt probléma, amit az is mutatott, hogy az államkasszának minimális hiánya volt, illetve az államadósság is csökkent. A kevésbé szoros nadrágszíj hatására a kormány be is lengette, hogy a munkabérre rakódó járulékok csökkentésébe fogna, aminek azonban a részletei még nem tisztázódtak. Az Alapblog írásában a járulékcsökkentés várható hatásairól számol be.

Egy gazdasági válsággal terhelt időszak után fontos kérdés, hogy miként lehet visszatéríteni a gazdaságokat a növekedéshez.  A jegybankok szinte már minden lehetséges eszközt bevetettek a probléma megoldására, de a kormányzatok előtt is lassan megnyílik a tér, hogy élénkítsék a gazdaságot. Az utóbbi idők híre alapján úgy tűnik hazánkban is történik kormányzati próbálkozás, mivel a kormány járulékcsökkentési intézkedéssel szeretné a gazdaság élénkülését elősegíteni.

Az már azonban más tészta, hogy ennek a hatása milyen módon csoroghat át a gazdaság működésébe. Számít az is, hogy mennyire tudják meggyőzni az adófizetőket arról, hogy tartós a változás, és az is lényeges szempont, hogy az adóteher csökkenésével pontosan ki jár jól. Több lehetőség is megvalósulhat, ha a munkabérre rakódó terhek csökkennek, például az alkalmazottak is több fizetést vihetnek haza, de a munkáltatók nyeresége is növekedhet. Természetesen a gazdaság szempontjából előnyösebb a munkavállalók bérnövelése lenne, hiszen az a magasabb fogyasztásban is lecsapódhatna. Erről a témáról bővebben olvashatunk az Alapblog „ A járulékcsökkentést haszna” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés