Nagyot drágultak a használt autók. Mire számíthat az, aki hitelből vásárolna?

Nagyot drágultak a használt autók. Mire számíthat az, aki hitelből vásárolna?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-23
 

Mintegy 1 millió forinttal emelkedett a magyarországi használt autók átlagos hirdetési ára egy év alatt, ami  márciusban már 3,7 millió forint volt. A drágulás miatt egyre nehezebb előteremteni a vásárláshoz szükséges összeget, ezért a Bankmonitor szakértői megvizsgálták, mire számíthat az, aki hitelből oldaná meg a dolgot.

Jelentősen, 33%-kal nőtt egy év alatt a magyarországi használt autók hirdetési átlagára a hasznaltauto.com portál adatai szerint. Így idén márciusban már 3,7 millió forint feletti összeget kértek átlagosan az eladók, ami 1 millió forintos drágulás 2020. márciusához képest. Az árakat az erősödő kereslet is felfelé hajtja: az autós hirdetési portál szerint az első negyedévben mintegy 35%-kal, míg márciusban 39%-kal több keresést regisztrált a megelőző évihez képest. A nagyobb  kereslet azonban csak az egyik árfelhajtó tényező, a forint tavalyi árfolyamváltozása miatt az új autók ára, valamint a külföldi használtautó-beszerzés is megdrágult a portál szakértője szerint.

A kereslet növekedése ellenére a tulajdonosváltások még mindig elmaradnak a tavalyi számokhoz képest. Legnagyobb mértékben a használtautó import esett vissza: 2021 első negyedévében 18%-kal kevesebb autót hoztak be az országba, mint egy éve, miközben a hazai tulajdonosváltások száma csak 4,2 százalékos elmaradást mutatott.

Hirdetés

Hirdetés

Használt autó hitelből, önerő nélkül?

A jelentősen megemelkedő árak miatt sokan nem tudják meglévő megtakarításaikból megvásárolni a kiszemelt autót, sőt, olyanok is vannak, akik önerő nélkül vágnának bele egy autóvételbe. A vevőknek ilyenkor azt kell első körben eldönteniük, hogy lízinggel vagy autóhitellel szeretnék megoldani a finanszírozást, ugyanis a kettő között számos lényegi különbség van. A lízingről tudni kell, hogy mindenképpen szükséges hozzá önerő, illetve a jármű az utolsó részlet kifizetését követően kerül csak a vásárló tulajdonába.

A másik népszerű finanszírozási forma a személyi kölcsön, aminél nincs szükség önerőre, ráadásul fedezetet sem kérnek a bankok hozzá, vagyis az autó a vevő tulajdonába kerül, így bármikor értékesítheti is azt. A lízing főleg az új autóknál kedvelt, a kereskedők sokszor maguk is kedvező feltételekkel kínálnak ilyen finanszírozást bizonyos modelljeikhez, míg a személyi kölcsön a használt autók esetében favorit.

Egy autó hitelből történő megvásárlása akár teljes egészében megoldható személyi kölcsönből, vagyis saját megtakarítás nélkül is bele lehet vágni. Az átlagos átfutási idő körülbelül egy hét, ám ehhez az kell, hogy a szükséges dokumentumokat a bank részére hiánytalanul elküldjük, ugyanis a hiánypótlással futott körök mindig késleltetik a folyamatot.

Mekkora jövedelem kell egy autóhitelhez?

Személyi kölcsönből történő vásárláskor azért nincs szükség önerőre, mert a bank számára tulajdonképpen irreleváns, hogy mire költjük a felvett hitelt, költhetnénk azt akár nyaralóra, lakásfelújításra, egészségügyi beavatkozásra, vagy éppen esküvőre. A bank kizárólag az igazolt jövedelem alapján bírálja el a hiteligénylésünket, valamint dönt arról, hogy mekkora összeget hitelez számunkra.

Éppen ezért az igazolt jövedelem nagyságán múlik legtöbbször, hogy kapunk-e pénzt, és ha igen, mennyit. Ehhez tudni kell, hogy az úgynevezett JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabály szerint 500 ezer forint alatti jövedelem esetén maximum a kereset 50%-a, míg efölött legfeljebb 60%-a fordítható hiteltörlesztésre egy fix kamatú személyi kölcsönnél. (Adóstárs bevonása esetén az ő jövedelmét is figyelembe veszik, így növelhető a felvehető kölcsön összege.) Ez azonban csak a jogszabályi maximum, a bankok sokszor ennél szigorúbbak, ráadásul abban is komoly eltérések vannak közöttük, hogy miként fogadják el például a készpénzes, a külföldi vagy éppen a vállalkozói jövedelmet. A készpénzben kapott kereset sok esetben például egyáltalán nem hitelezhető, míg más pénzintézet nem csinál ebből problémát.

Egy 2-6 millió forintos autóhitel havi törlesztője

Egy meglévő kölcsön, sőt akár egy kihasználatlan folyószámlahitel is bezavarhat azonban, hiszen ezek is beleszámítanak a JTM-be, így a jövedelem kisebb hiteltörlesztőt „bír el”. A Bankmonitor hitelszakértői szerint azonban ez utóbbi problémán gyakran lehet segíteni egy hitelkiváltással, hiszen azzal, hogy a meglévő, drága hiteleket sikerül olcsóbbra lecserélni, akár a hitelképesség is visszaállítható. Ráadásul az új hitel felvételét követően nem is fog az új kölcsön törlesztőjével nőni a teljes kiadás, hiszen a régi kölcsönökre közben kevesebbet kell költeni.

Mekkora havi törlesztőre számíthatunk?

Sokakat azonban elsősorban az érdekel, hogy milyen havi törlesztőkre számíthatnak az autóvásárláshoz. Egy átlagos értékű használt autóra elegendő, 3,7 millió forintos személyi kölcsön havi törlesztője 5 éves futamidővel jelenleg 74 ezer Ft és 87 ezer Ft között lehet, attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Ez a havi 13 ezer forint különbség pedig 5 év alatt bizony 814 ezer Ft-ra hízhat, vagyis nem kicsit a tétje az okos választásnak.

A Bankmonitor számításai szerint az elérhető hitelek közötti különbséget jól mutatja az is, hogy a legolcsóbb 6 millió forintos hitel havi törlesztője alacsonyabb (102 428 Ft), mint a legdrágább 5 millió forintosé (104 777 Ft)! Azt érdemes tudni, hogy a jelenlegi személyi kölcsönök szinte mindegyike fix kamatú, vagyis a futamidő alatt sem a kamat, sem a havi törlesztő nem módosulhat, így legalább emiatt nem kell már aggódni.

Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy mekkora összegű személyi kölcsönt kaphatsz, illetve az egyes bankok milyen havi törlesztőket kérnek a szükséges hitelösszegért, akkor használd a Bankmonitor bankfüggetlen személyi kölcsön kalkulátorát. Ha pedig megadod az elérhetőséged, akkor a Bankmonitor hitelszakértői segítenek a hiteligénylés folyamatában, egészen a folyósításig.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés